Parapetele care salvează vieți

50

În aceste zile se montează un parapet pe rulouri pe două sectoare ale drumului național DN 17, din județul Suceava. Lucrarea a început pe drumul național DN 17, Pasul Tihuța (limita județelor Suceava și Bistrița – Năsăud), unde va fi montat parapete pe 1200 m. Apoi va fi montat parapete și pe zona Mestecăniș, pe o lungime de 800 m.

Măsura este parte a unui proiect demarat de CNAIR SA la nivel național, în scopul reducerii riscului de accidente rutiere grave pe anumite sectoare de drum. Din acest proiect face parte și parapetul identic montat pe DN 28, sectorul dintre Războieni și Bălțați, județul Iași, și pe DN 2, zona Răcăciuni, județul Bacău. De asemenea, au fost montate parapete în județul Caraș-Severin, pe DN 58, între Reșița și Soceni, și în zonele Plugova și Armeniș, pe DN6.

Anul acesta, și pe DN 1, în zona serpentinelor de la Predeal, DRDP Brașov a montat parapete pe rulouri.
Parapetele pe rulouri este un sistem de protecție inovativ conceput pentru a evita evenimentele rutiere soldate cu leziuni mortale, datorită capacității acestora de dispersare a energiilor în lungul parapetelui, cu ajutorul rolelor. Vehiculele care intră în contact cu acest sistem de protecție sunt redirecționate înapoi pe calea de rulare, fiind astfel eliminat riscul coliziunii frontale între autovehicule sau, la curbe, ieșirii în afara părții carosabile.
Parapetele pe rulouri este un sistem de protecție conceput pentru a evita evenimentele rutiere soldate cu leziuni mortale, datorită capacității acestora de dispersare a energiilor în lungul parapetului, cu ajutorul rolelor.

Caracteristicile tehnice au permis sistemului de protecție să obțină rezultate pozitive deosebite în crash – teste de siguranță rutieră, performanțele superioare fiind datorate elementelor avansate de design și siguranță.

Montarea noilor parapete pe rulouri a fost decisă la nivelul Companiei de Drumuri, după ce în 2014 instanţa a decis, prin sentinţă definitivă, acordarea unei despăgubiri record de un milion de euro pentru o persoană rănită grav într-o glisieră metalică deformată şi nereparată la timp. Sursa: CNAIR SA