Plase de protecție pe versanții gorjeni din Defileul Jiului.

88

DRDP Craiova a luat măsuri de protejare a traficului prin Defileul Jiului

De anul viitor, în Defileul Jiului vor fi montate plase și bariere de protecție noi, acolo unde acestea sunt deteriorate, dar și în locurile în care până acum nu au existat.

Investițiile vizează fix partea de Gorj din defileu și cel mai probabil în primăvara anului viitor lucrările vor începe. Va fi una dintre cele mai mari lucrări de acest gen din țară.

DN66, Defileul Jiului reprezintă o atracție pentru toți cei care ajung să o tranziteze. Însă, chiar dacă drumul prin munți este extrem de frumos, adesea este și extrem de primejdios. S-au întâmplat și tragedii ca urmare a desprinderii unor bucăți de stâncă de pe versanți, iar pietrele de mai mici sau mari dimensiuni sunt adunate zilnic de drumari de la carosabil. Pentru a îndepărta orice pericol, DRDP Craiova, Direcția de investiții, a finalizat documentația pentru ca de anul viitor în Defileu Jiului să înceapă montarea de plase și bariere de protecție pe toți versanții.

„DRDP Craiova, Direcția de investiții, a finalizat documentația pentru montarea plaselor și barierelor de protecție pe toate sectoarele DN66 din Defileu care țin de DRDP Craiova, deci, până în zona limitei de județ, montarea plaselor în toate zonele în care nu există acum. Va fi una dintre cele mai mari lucrări din țară, o lucrare foarte, foarte mare, dar noi suntem obligați să ne asigurăm că dumneavoastră plecați de acasă și ajungeți cu bine acasă, așa că niciodată n-am făcut calcul cât costă o lucrare care pune în siguranță participantul la trafic. Oricât ar costa, niciodată nu este mult, atunci când facem lucrări de siguranță rutieră. În acest moment, am depus documentația pentru lansarea licitației, și dacă totul merge bine, din primăvara anului viitor, vor putea interveni efectiv cu demararea lucrărilor”, a spus Cristian Tudor, reprezentant DRDP Craiova.

Rolul plaselor de protecție este de a preveni desprinderea unor bucăți de stâncă de pe versanți și ajungerea pe șoseaua națională. La ora actuală există plase în principal pe partea de Gorj, dar din cauza ploilor abundente, în bariere și între plasele de protecție și versant se acumulează material stâncos care exercită împingeri în plasele de protecție, fapt ce poate duce la ruperea/ degradarea acestora. Periodic se execută lucrări de rănguire pentru detensionarea plaselor, și îndepărtarea bucăților care se mișcă. Montarea unor plase noi, și mai ales pe toți versanții, va crește siguranța participanților la trafic.

Cel mai grav incident care a avut loc ca urmare a desprinderii unei roci de mari dimensiuni, a avut loc în urmă cu 2 ani. De curând, o tânără din Baru a ajuns la spital, după ce o stâncă de 5 kg i-a căzut în mașină și a accidentat-o. Cel din urmă incident a avut loc pe partea teritorială a județului Hunedoara, zonă ce nu este vizată de investițiile anterior menționate. Să sperăm că și cei care răspund de partea hunedoreană a defileului se vor trezi din somn și vor lua exemplul colegilor olteni.