Județul Suceava: se apropie momentul execuției la centura municipiului Fălticeni.

111

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este aproape de finalizarea documentației și de obținerea avizelor pentru proiectarea centurii municipiului Fălticeni. Realizat cu peste 15 ani în urmă, studiul de fezabilitate aprobat de Guvernul României cu peste 14 ani în urmă – inclusiv indicatorii tehnico-economici – a fost uitat prin fișetele instituțiilor centrale. Nemaifiind scoasă la licitație proiectarea și execuția, valoarea indicatorilor tehnico-economici nu mai corespundea cu realitatea lungimea totală a traseului centurii municipiului Fălticeni a rămas în jurul distanței de 8,3 km așa cum era și în studiul de fezabilitate realizat anterior lui 2012.

Primăria municipiului Fălticeni a încheiat un acord de parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) pentru obiectivul „Variantă ocolitoare Fălticeni”, în urmă cu trei ani.

În conformitate cu Studiul de fezabilitate și Hotărârii de Guvern nr. 1152/2010 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții, varianta de ocolire Fălticeni se desprinde din intersecția DN2 (E85), km +615, DN 2E km 0+000 și DC 11, în dreptul Motelului Stibina, al stației Lukoil și pe raza administrativ teritorială a comunei Fântâna Mare, cu un pasaj nod rutier. Utilizează amplasamentul DN 2E până la intersecția cu DJ 209H, unde este un pasaj rutier (spre Baia), continuă cu un alt nod rutier la km 3+160, unde se desparte de DN 2E. Ajunge pe Dealul Cetății și Buciumeni, trece pe la intrarea în comuna Rădășeni, unde se intersectează cu DJ 209M într-o intersecție la nivel (km 5+430). Traseul în continuare urcă spre Dealul Glimei, continuând cu o coborâre accentuată până la traversarea unui pârâu, urmând intersecția cu DJ 209A spre Horodniceni și se racordează cu DN 2 (E 85) km 414+578. Lungimea totală a variantei este de 8,306 km, platforma drumului este 10,00 m, din care 7,00 m – lățimea părții carosabile; 2 x 0,75 m = 1,50 m – lățimea benzilor de încadrare, 2 x 0,75 m = 1,50 m – lățimea acostamentelor consolidate, 0,75 m spațiu necesar în afara platformei de 10,00 m pentru amplasarea parapetului și include patru pasaje rutiere, un viaduct la km 7+351,48, o intersecție la nivel și două parcări.

Nici cu exproprierile nu vor fi mari probleme, pentru că în anul 2010 s-a emis Hotărârea Consiliului Local nr. 18/2010 pentru restricția de construcții noi în zona de protecție a viitoarei șosele de centură. Prin această hotărâre nu au fost emise autorizații de construire solicitanților care dețin terenuri în imediata vecinătate a rutei ocolitoare a municipiului Fălticeni, eventualele exproprieri fiind numai pentru terenuri agricole și se vor face conform legislației.

Realizarea proiectului „Varianta de ocolire Fălticeni” va duce la îmbunătățirea vitezelor de circulație în vecinătatea municipiului Fălticeni, prin eliminarea ambuteiajelor majore de pe ruta centrală care străbate localitatea, reducerea degradării și uzurii arterelor urbane, cauzate de traficul greu, precum și reducerea degradării clădirilor, DN 2, încadrat în rețeaua drumurilor europene (E85), trecând prin centrul municipiului Fălticeni. Prin această investiţie se va reduce semnificativ poluarea mediului prin reducerea noxelor și a nivelului de vibrații și zgomot din oraș.

Sursa: Monitorul de Suceava