Podul de la Pângărați, de pe Drumul Național (DN) 15, peste râul Bistrița, în județul Neamț, continuă să fie supus unor lucrări de reparații. Lucrarea de artă este foarte importantă pentru infrastructura rutieră dintr-o zonă foarte intens circulată pe tot parcursul anului, dar mai ales vara, în sezonul turistic. Pe aici se circulă către fabrica de ciment de la Bicaz(de unde pleacă autocamioane cu tonaj mare), Cheile Bicazului, Petru Vodă – Târgu Neamț, Poiana Teiului – Valea Bistriței. Circulația este restricționată pentru traficul greu și dirijată cu semafoare.
Pentru a impulsiona lucrările de la acest șantier, prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a făcut o vizită de lucru aici, fiind însoțit de Remus Luca – șeful Secției Drumuri Naționale Piatra-Neamț, din cadrul DRDP Iași, de primarul comunei Pângărați, Cristinel Croitoriu, comisar șef Dănuț Ursărescu, șeful Serviciului Rutier Neamț, și au discutat cu managerul de proiect Lucian Airinei de la firma lider de proiect C-ON Trust Engineering Bacău.
În acest loc se derulează o lucrare care a depășit răbdarea utilizatorilor acestui drum, deoarece timpul a trecut, iar podul nu a fost încă finalizat. Motivele sunt mai multe, dar slaba implicare a administratorului drumului național este considerată de majoritatea localnicilor cauza principală a amânării finalizării lucrărilor. În octombrie 2021, prima licitație pentru execuția lucrărilor de reparații a fost câștigată de asocierea de firme SC C-ON Trust Engineering Bacău -lider și SC TKT Tehnologii și Tensionări în Construcții București.
Beneficiarul investiției este CNAIR – Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași.
La ceva timp după ce s-a dat startul lucrărilor au început să apară lucruri care nu erau prevăzute în proiect. Cele mai importante țineau de soliditatea terenului pe care se află podul, așa încât s-au făcut unele lucrări în plus față de caietul de sarcini, la grinzi și zona de rezemare și va fi necesară consolidarea terenului.
Constructorii au constatat că lucrările în plus duceau la depășirea bugetului alocat inițial, astfel încât a fost necesară o nouă licitație, cu caiet de sarcini și tot tacâmul pentru aceste lucrări noi. Suma în plus este undeva la aproape 3 milioane de lei, astfel încât valoarea totală a reparațiilor a ajuns la 10 milioane de lei. Termenul de finalizare pentru lucrările suplimentare, începute în mai anul acesta, este de 5 luni. Și aceste lucrări vor fi executate de aceeași asociere de firme.
Potrivit managerului de proiect, Lucian Airinei, la mijlocul lunii august se va putea circula pe sensul de mers din partea stângă către Bicaz a podului, pe care se lucrează acum. Pe 15 octombrie ar trebui să fie terminate toate lucrările, iar la final de an se estimează că se va putea circula pe podul consolidat, recepționat, cu toate aprobările, autorizațiile și avizele primite. Sursa: Mesagerul de Neamț