Romsilva a lansat o licitație pentru reabilitarea drumului forestier care asigură legătura Schitul Lacuri, de pe raza comunei Deleni, cu drumul național DN 28B. Ofertele vor fi deschise pe 16 mai. Drumul forestier are o lungime de 3,8 km.
Drumul va fi reabilitat în scopul asigurării circulației auto pentru lucrările de exploatație în Ocolul silvic Hârlău. „Drumul are lățimea platformei de 3,5 metri cu partea carosabilă de 2,75 m. Viteza de proiectare luată în calcul este de 15 km/oră”, se arată în caietul de sarcini.

Drumul forestier asigură accesul la o pădure întinsă pe 330 hectare în care există un volum de aproape 94.000 metri cubi lemn pe picior, iar, anual, pot fi exploatați 625 metri cubi. La drumul forestier se poate ajunge prin intermediul DJ 281A – Deleni – DN 28B(E58).

Odată ce va fi identificat un constructor – ofertele vor fi deschise pe 16 mai – lucrările de reabilitare se vor desfășura timp de 12 luni.

Prin pădurile atât de dese din zona Hârlăului se află o mănăstirea puțin cunoscută, retrasă și foarte frumoasă. Este vorba de Mănăstirea Lacuri – Schitul Sfântul Nicolae din Lacuri sau Sihăstria din codrii Delenilor. Până aici se poate ajunge pe DN 28 B, parcurgând o distanţă de 82 km din Municipiul Iaşi,57 km din oraşul Botoşani şi doar 14 km din orașul Hârlău.

Lăcașul de cult a fost construit în 1724 de marele vistiernic Iordache Cantacuzino şi Gheorghe Cantacuzino. A funcţionat până în 1872, când ultimul monah a fost trimis la Mănăstirea Coşula din jud. Botoşani. În 1959, din pricina decretului 410, Schitul a fost desfiinţat, rămânând în paza unui ţăran gospodar din zonă. De la această dată slujbele se ţin clandestin şi numai de hram, preoţii intrând în biserica prin fereastra clopotniţei. Parohia comunei Deleni a pus bisericii acoperiş nou din draniţă (şindrilă) în anii 1988-1989. Revoluţia din 1989 a creat condiţii pentru redeschiderea schitului.