Astăzi, 9 decembrie, Administrația de Stat a Drumurilor a organizat, în premieră, masa rotundă „Anticorupție pentru drumuri calitative”, un eveniment dedicat consolidării eforturilor de prevenire a corupției în sectorul infrastructurii rutiere din Republica Moldova.
De Ziua Internațională Anticorupție, este firească evaluarea importanței promovării integrității și transparenței în administrarea proiectelor de infrastructură rutieră. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Agenției Proprietății Publice (APP), precum și ai mediului de afaceri implicați în proiecte de infrastructură.
Scopul principal al întâlnirii a fost promovarea principiilor fundamentale de etică: integritate, transparență și responsabilitate în construcția drumurilor.
Prezent la eveniment, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a subliniat că organizarea unei mese rotunde, având în centrul discuțiilor fenomenul corupției, este oportună în contextul în care lupta împotriva corupției este declarată prioritate zero.
„În fiecare zi, mii de cetățeni intră în contact cu rezultatul muncii drumarilor și noi trebuie să ne străduim ca, de fiecare dată, oamenii să aibă nivelul maxim de mulțumire. Trebuie să învățăm să muncim corect și transparent pentru cetățenii noștri”, este îndemnul ministrului, Vladimir Bolea, adresat de Ziua Internațională Anticorupție.
La rândul său, Roman Cojuhari, directorul general al APP, a subliniat în cuvântul său de salut: „Mă bucur că avem ocazia să discutăm astăzi despre inițiativele implementate de ASD și subliniez că obiectivul nostru comun este toleranța zero față de corupție și eficientizarea proceselor. Avem un plan de acțiuni bine structurat, care reflectă angajamentul nostru de a asigura transparența, corectitudinea și eficiența în gestionarea proiectelor”.
Directorul general al ASD, Sergiu Bejan, a menționat în alocuțiunea sa că: „Acest eveniment reprezintă o oportunitate de a reafirma angajamentul nostru față de integritate, transparență și responsabilitate în administrarea proiectelor de infrastructură rutieră. Digitalizarea proceselor și adoptarea tehnologiilor moderne, inclusiv implementarea criteriilor BIM, sunt instrumente cheie pentru creșterea eficienței și calității în gestionarea proiectelor. Prin utilizarea soluțiilor inovatoare, reducem riscurile de corupție și asigurăm o administrare corectă și transparentă”.
Șeful Serviciului Control Intern al ASD, domnul Ion Pruteanu, a prezentat invitaților procedurile interne implementate pentru prevenirea corupției și rolul noii structuri de prevenire a fraudei și corupției în cadrul AND. El a subliniat, de asemenea, importanța acestor măsuri în consolidarea încrederii publicului în proiectele de infrastructură rutieră și necesitatea identificării și adoptării bunelor practici internaționale pentru îmbunătățirea continuă a procedurilor de prevenire a fraudelor și corupției.
„Mulțumim tuturor participanților pentru implicarea activă și reconfirmăm angajamentul nostru față de un management corect al proiectelor de infrastructură rutieră, orientat spre dezvoltarea unor drumuri moderne, durabile, realizate cu integritate și lipsite de corupție”, a spus în încheiere Sergiu Bejan, directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor din Republica Moldova.