Chișinău: directorul general al Administrației Naționale a Drumurilor, Sergiu Bejan, a efectuat o vizită de lucru pe șantierele din nordul țării, pentru a verifica progresul și calitatea lucrărilor.

38

Astăzi, directorul general al Administrației Naționale a Drumurilor, Sergiu Bejan, a efectuat o vizită de lucru pe șantierele din nordul țării, pentru a verifica progresul și calitatea lucrărilor. Pe agenda zilei s-au aflat mai multe obiective în execuție, în special cele de pe traseul național Soroca – Arionești – Otaci.

„Construcția traseului Soroca – Arionești – Otaci are o importanță majoră pentru dezvoltarea regiunii de nord și facilitarea traficului transfrontalier. Monitorizarea fiecărei etape a lucrărilor este necesară pentru a asigura execuția acestora la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. Odată cu finalizarea lucrărilor, acest traseu va contribui la decongestionarea traficului dinspre vama Otaci, pe traseul R8 și R14, facilitând accesul către rețeaua națională de drumuri”, a menționat Sergiu Bejan. Astfel, primul obiectiv vizitat a fost șantierul drumului național R14: R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina, km 92,620 – km 123,620, unde lucrările de reabilitare continuă, cu un progres fizic de execuție de aproximativ 34%. În prezent, pe acest sector se desfășoară următoarele lucrări: construcția rigolelor și podețelor laterale; frezarea stratului existent de asfalt, sectorul dintre km 108+290 și km 109+150; lucrări de terasamente; construcția trotuarelor, a acceselor la proprietăți, și altele. Amintim că lungimea sectorului supus reabilitării este de 31 km, iar termenul planificat pentru finalizarea lucrărilor este luna iunie 2026.

Vizita directorului general a continuat pe un alt obiectiv important, sectorul drumului R8.1 – R8 – Arionești – R14, tronsonul Arionești – Otaci. Menționăm că pe acest sector, cu o lungime de 9,4 km, lucrările au ajuns la un progres fizic de aproximativ 39,5%, iar în prezent se execută următoarele lucrări: excavarea rigolelor, km 8+880 – 8+980; frezarea stratului existent de asfalt, km 8+250 – 8+450; așternerea stratului de asfalt reciclat, km 6+780 – 7+280; așternerea stratului de binder la km 6+920 – 7+420, și altele. Termenul planificat pentru finalizarea lucrărilor este luna octombrie 2025.

Aceste proiecte sunt realizate de Guvernul Republicii Moldova, prin Administrația Națională a Drumurilor, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și vor contribui la dezvoltarea unei infrastructuri rutiere moderne și sigure în nordul țării, sporind accesibilitatea și îmbunătățind condițiile de transport pentru comunitățile locale și zonele rurale.