Astăzi, directorul general al Administraţia de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, a efectuat o vizită de lucru pe șantierul de reabilitare a drumului național R33 Hîncești – Lăpușna – M1. Sectorul de drum supus reabilitării are o lungime de 37,2 km și traversează localitățile Hâncești, Rusca, Lăpușna, Pervomaisc și Onești.
„Acest proiect este implementat cu sprijinul partenerilor externi, iar noi vom asigura respectarea termenilor stabiliți si implementarea lucrărilor la cele mai înalte standarde de calitate, în conformitate cu normele europene. Mulțumim Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect de importanță majoră”, a declarat Sergiu Bejan.
După finalizarea lucrărilor, acest tronson de drum va contribui semnificativ la creșterea confortului și siguranței pentru locuitorii din zonă, precum și pentru toți participanții la trafic, care vor beneficia de o infrastructură rutieră modernă, sigură și durabilă.

Pe aproximativ 60% din lungimea traseului a fost așternut stratul de bază din beton asfaltic tip BAD 22.4, cu o grosime de 60 mm. Totodată, menționăm că în această perioadă, în apropierea localității Rusca, km 7+300 – 8+100, echipele de muncitori desfășoară lucrări de decapare a structurii rutiere vechi și așternere a stratului de binder. În paralel, în apropierea drumului de acces către satul Bujor, km 27+800 – km 28+350, drumarii execută stratul drenant din balast.

Alte lucrări în desfășurare pe șantier sînt:
– așternerea stratului din amestec reciclat la km 24 și km 28, în regiunea drumurilor de acces către s. Pervomaiscoe și s. Boghiceni;
– execuția podețelor în perimetrul satului Lăpușna;
– execuția rigolelor betonate și a trotuarelor în s. Onești.

Amintim că reabilitarea acestui sector de drum a demarat în luna aprilie 2024, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este luna octombrie 2026.

Reabilitarea acestui drum este o lucrare complexă, însă rezultatul final va permite reducerea distanței de parcurs între vama Leușeni și Chișinău cu aproximativ 20 de kilometri. Aceasta va contribui la eficientizarea transportului și reducerea timpului de deplasare, aducând beneficii majore atât participanților la trafic, cât și comunităților locale
