Autostrada „Unirii”: pe primul șantier de pe autostrada A8 au început decopertări, iar nodul turbion A7-A8 – Pașcani, începe să prindă contur.

70

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, prezent pe șantier, a anunțat că lucrările la autostrăzile A8 și A7 avansează: pe primul șantier de pe autostrada A8 au început decopertări inclusiv pe raza județului Iași (zona Moțca), iar nodul turbion A7-A8, parte din contractul de construire a autostrăzii A7, începe să prindă contur.

Lucrările de execuție aferente acestui lot au fost demarate la începutul lunii februarie a.c., iar stadiul este următorul:
✅️ a fost finalizată delimitarea coridorului expropriat necesar construcției autostrăzii;
✅️ a fost finalizat procesul de deminare a suprafeței șantierului;
✅️ se află în curs lucrările de realizare a organizărilor de șantier;
✅️ a început realizarea drumurilor de acces către zonele unde vor începe forajele piloților structurilor (poduri, pasaje, viaducte);
✅️ a început descărcarea arheologică a celor 6 situri arheologice identificate pe amplasamentul lucrării;
✅️ se execută lucrări de decopertare vegetală pe corpul autostrăzii.

Pe acest lot, se vor construi:
🔹️ 29,9 km lungime totală
🔹️ 13 poduri, 11 pasaje, 2 viaducte
🔹️ 2 noduri rutiere:
1) Nod rutier DN15B (Vânători-Neamț)
2) Nod rutier DN15C (Târgu Neamț)
🔹️ 4 spații de servicii, inclusiv parcare securizată
🔹️ 1 Centru Întreținere și Coordonare.

Durata de execuție a acestora este de 24 luni, iar termenul țintă de finalizare, pentru cei 30 km aferenți acestei secțiuni, este sfârșitul anului 2026.

Valoarea contractului este de 1,56 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin #PNRR.

Turbionul Pașcani, noutate în România. Conceptul de turbo-girație a apărut la sfârșitul anilor `90 și este o invenție a unui profesor universitar – L.G.H. Fortuijn. Primul proiect a fost implementat în Olanda, în prima decadă a noului mileniu, devenind acum una dintre cele mai interesante tendințe în ingineria civilă și planificarea traficului, în întreaga lume. Turbo-girațiile înseamnă, pe scurt, sensuri giratorii în care fluxurile de trafic sunt separate pe benzi, iar conducătorul auto trebuie să își selecteze banda de intrare, în funcție de ieșirea din sens. Studiile realizate arată o creștere cu 76% a siguranței prin utilizarea acestui tip de sens giratoriu, dar și o creștere a capacității sensului până 140-160%.

„Așa cum am mai spus, prioritizăm Autostrada Unirii #A8 pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, traversând munții Carpați, dar și de București, și le mulțumesc autorităților locale pentru implicarea și promovarea acestui proiect!”, a spus Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Oficialul Ministerului Transporturilor a realizat o vizită pe șantier, în zona Moțca, iar un video realizat de acesta poate fi vizualizat pe pagina de Facebook a secretarului de stat. Durata de execuție a segmentului Leghin – Moțca este de 24 luni, iar termenul țintă de finalizare, pentru cei 30 km aferenți acestei secțiuni, este sfârșitul anului 2026.