Inginerul Romică Rotaru, la ultima bornă a vieții!

125

Inginerul Romică Rotaru, după ce a străbătut drumurile întortocheate ale acestei lumi, de sâmbătă, 5 iulie 2025, a plecat pe un traseu al veșniciei.

Născut pe 7 august 1958, romașcanul Romică Rotaru a fost absolvent al Universității Tehnice Gh. Asachi Iași, Facultatea de Construcții, specializarea Căi Ferate Drumuri și Poduri. Formarea și desăvârșirea ca DRUMAR a cunoscut-o în cadrul Secției de Drumuri Naționale Piatra Neamț, o mare parte de timp fiind șeful Districtului de Drumuri Roman, o structură care are în responsabilitate drumurile naționale care se unesc în nodul rutier de la Roman. Cu profesionalism și devotament, și-a pus cunoștințele în slujba drumurilor, fiind apreciat pentru caracterul său integru și spiritul său constructiv. Desigur, a fost obligat să se adapteze, să învețe, să caute soluții noi pentru a crește calitatea infrastructurii rutiere.

Pentru că a reușit, pentru că avea mereu soluții la complicatele situații pe care le întâmpina, pentru că nu dezarma, ci chiar era un exemplu, Romică Rotaru era apreciat și respectat de către șefii săi, de colegii, dar și de utilizatorii drumurilor cu care se afla mereu în contact.

Desigur, experiența acumulată și convingerea că este capabil de mult mai multe realizări, după 1989, inginerul drumar Rotaru a riscat și a trecut în rândul oamenilor de afaceri, înființând și devenind patronul firmei de construcții Darcons, care a căpătat putere prin executarea unor lucrări complexe de infrastructură rutieră.

De asemenea, s-a implicat și în viața socială, politică și administrativă nemțeană, acceptând funcții importante, precum cea de subprefect, consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, funcții pe care a reușit să le onoreze cu rezultate foarte bune, combinând experiența cu seriozitatea și demnitatea.

Romică Rotaru a fost și bun creștin, apropiat de semeni, de biserică și de slujitorii credinței, oferind sprijin ori de câte ori a fost nevoie. Un loc aparte printre realizările sale, care va dăinui peste timp, este Biserica aflată în incinta complexului „Condor Resort” din localitatea Dulcești, situată pe drumul național DN 15D, Roman – Piatra Neamț. Sfântul lăcaș de închinare și rugăciune este ctitorit de familia inginerului Romică Rotaru și a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în data de 4 iulie 2020.

Cu profundă tristețe, comunitatea din care a făcut parte, locuitorii din județul Neamț și toți cei care l-au cunoscut regretă trecerea în neființă a inginerului Romică Rotaru, figură marcantă a Moldovei.

„În aceste momente grele, prin plecarea dintre noi a fostului nostru coleg Romică Rotaru, gândurile noastre se îndreaptă către familia îndurerată. Da, este adevărat că Romică Rotaru a fost un foarte bun specialist în „Drumuri și Poduri”, pe care l-am susținut, apreciat și elogiat. De-a lungul carierei sale, a contribuit substanțial la întreținerea și dezvoltarea rețelei rutiere din județul Neamț, lăsând în urmă obiective durabile și amintiri prețioase pentru cei care au avut privilegiul să-l cunoască și să colaboreze cu el. Transmitem sincere condoleanțe și ne alăturăm durerii familiei și prietenilor săi, cu speranța că vor găsi alinare și putere să treacă prin această grea încercare”, a declarat ing. Viorel Scutaru, președintele Filialei Moldova „Neculai Tăutu”, a Asociației Profesionale Drumuri și Poduri din România.

„Cu mare durere în suflet am aflat de trecerea la cele veșnice a domnului ing. Romică Rotaru, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. A fost un om hotărât, mereu prezent, care a lăsat urme adânci în comunitate. Împărtășesc durerea familiei și transmit sincere condoleanțe apropiaților, cu gânduri de alinare și sprijin în aceste momente grele. Trupul său va fi depus luni seară la Biserica Sf. Gheorghe din Roman, iar înmormântarea va avea loc marți dimineață. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus și preşedintele Consiliului Județean Neamţ, Daniel Vasilică Harpa.

Transmitem condoleanțe familiei și odihnă veșnică celui care a fost inginer Romică Rotaru!

Nicolae Popovici, Iustina Panchea