Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor, a efectuat o vizită pe șantierul de reabilitare a drumului M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, km 93,65-94,45, inclusiv reabilitarea podului peste râul Bâc și a pasajului peste calea ferată, Etapa II, pentru a evalua stadiul lucrărilor.

Acest obiectiv este unul complex, iar în cadrul proiectului se desfășoară un spectru amplu de lucrări, inclusiv reabilitarea podului peste râul Bâc și a pasajului peste calea ferată. Progresul fizic al lucrărilor de execuție pe sectorul de drum este de circa 88%, iar în ceea ce privește podul și pasajul 90%. Totodată, progresul financiar înregistrat constituie aproximativ 84% din valoarea totală a contractului.

Lucrările executate până la moment includ: demolarea și reconstrucția pasajului peste calea ferată, cu lungimea de cca 60,70 m, format din trei deschideri de 18 m fiecare, având în total 24 grinzi; construcția drumului de acces către str. Pietrăriei, cu o lungime de cca 920 m, două benzi de circulație (3,5 m fiecare), trotuare pe ambele direcții (1,5 m fiecare), iluminat stradal și reabilitarea unui tronson de 200 m pe str. Pietrăriei (acces către zona Pruncul); construcția drumului și amenajarea racordării drumului M1 cu intersecția drumului de acces către str. Pietrăriei cu o lungime de cca 164 m, două benzi de circulație benzi de accelerare și decelerare în zona SAC ,,Vento” de pe drumul M1, cu lungimea de cca 205 m; regularizarea albiei râul Bâc, pe o lungime de cca 500 m și consolidarea albiei cu saci Incomat umpluți cu beton monolit; construcția și amenajarea intersecției cu str. Calea Ghidighici, inclusiv trotuare și parapete pietonale; reparația drumului M1, pe un sector de cca 800 m, inclusiv construcția trotuarelor; pozarea unei noi rețele de canalizare sub presiune, cu diametrul de 600 mm, pe o lungime de cca 450 m (în cadrul unei licitații separate).

Urmează ca să fie executate lucrări : montarea parapetului pietonal în zona de acces Pruncul și pe pod/pasaj; lucrări de betonare a albiei râului Bâc pe o lungime de 150 m; executarea rigolelor trapezoidale și dreptunghiulare din beton; amenajarea accesului spre stația de epurare; lucrări pentru siguranța circulației rutiere – 73 de unități; aplicarea marcajelor longitudinale. Valoarea actuală a proiectului constituie 184 673 320,85 lei, bani alocați din bugetul de stat, prin intermediul fondului rutier.

„Împreună cu antreprenorul, depunem toate eforturile necesare pentru ca, spre sfârșitul lunii curente, circulația rutieră să fie deschisă. Reamintim că acest proiect de infrastructură este unul strategic, care va contribui semnificativ la fluidizarea traficului pe drumul M1, reducerea ambuteiajelor în zonă și creșterea siguranței rutiere. Un alt beneficiu va fi asigurarea circulației în condiții de siguranță, confort și fluență pentru toți participanții la trafic”, a spus Sergiu Bejan, directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor .