În ultimul timp, pe drumurile din comuna Vlădești, din județul Vâlcea, își îndreaptă pașii tot mai mulți turiști, fie ei români sau străini: unii dintre ei veniți în stațiunile turistice de aici – în special la renumita stațiune Băile Olănești. Mulți dintre ei, vor să vadă cum arată „suratele” renumitei case tipărită pa bancnota de 10 lei a României.

Astăzi, infrastructura rutieră favorizează folosirea sa atât de cei ce au contact direct, cât și de cei aflați în tranzit, pe la Vlădești trecând drumul național DN 64A. Comuna Vlădești este așezată într-o zonă colinară superbă, din județul Vâlcea, la o distanță de 4 km de municipiul Râmnicu Vâlcea, aproape de orașele Băile Olănești și Ocnele Mari. De aici, se poate ajunge într-o oră la Pitești, Drăgășani, Curtea de Argeș și în superbele zone ale Olteniei.
Vlădești este o comună cu aproape 5000 de locuitori, înregistrați în registrul agricol, foarte mulți folosindu-se de așezare doar pentru….reședință. Comuna este formată din satele Fundătura, Pleașa, Priporu, Trundin și Vlădești (reședința).
Vlădești, alături de Livenii Botoșanilor, cu fiul lor, George Enescu, este o comună din România care are un simbol tipărit pe bancnota de 10 lei: Casa din Vlădești, o casă tradițională românească. Ea apare pe bancnota de 10 lei, pe verso, alături de tabloul „Rodica” al lui Nicolae Grigorescu. Casa a fost construită în 1835 și a fost inclusă în Muzeul Astra din Sibiu, unde poate fi vizitată. In luna noiembrie a anului 2006, a fost transferată în cadrul Muzeului din Dumbrava Sibiului (și reconstruită în cursul anului 2008), un monument de cea mai mare valoare etnografică și documentar-istorică. Achiziționată de la familia Mihăescu Gheorghe, ultimul descendent, în linie masculină, al unei familii de preoți și notari, casa se încadrează în tiparul arhitectural specific zonei colinare, pomicole, a Vâlcei din sec. XVIII-XIX. Casa este reconstituită la Muzeul Astra, cu mobilier și obiecte specifice zonei Vlădești, fiind o atracție turistică.
Să mai spunem că această casă a fost aleasă pentru a reprezenta patrimoniul tradițional românesc pe bancnotă, iar imaginea a fost realizată de graficianul Nicolae Săftoiu.

Comuna Vlădești are o istorie bogată și îndelungată, luând naștere în urmă cu aproape jumătate de veac, când o familie de boieri a venit să-și stăpânească pământul și aceasta a dat denumirea de Vlădești. Ea este renumită pentru olărit, un meșteșug păstrat și transmis din generație în generație, dar și prin pomicultură.
Locurile pe care trebuie neapărat să le vezi aici, la Vlădești, să le simți, încep cu Mânăstirea „Sfântul ierarh Nectarie”, o oază de liniște și pace sufletească, loc binecuvântat, unde rugăciunile părinților călugări și ale tuturor pelerinilor se ridică ca un miros de bună mireasmă duhovnicească la Dumnezeu.
Apoi, este Mănăstirea Sfântul Nectarie, situată în satul Pleașa, din comuna Vlădești, o ctitorie a Ieromonahului Paisie Vasiloglu, de la Sfânta Mânăstire Frăsinei. Biserica este închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și Sfântului Ierarh Nectarie. Situată la 11 km de municipiul Rm.Vâlcea, mănăstirea are o bisericuță nouă, a cărei construcție a început în anul1947-1948. Atunci se intenționa să se ridice aici o biserică de mir. Regimul din acea vreme a hotărât însă ca materialele adunate pentru construcția bisericii să fie destinate construcției unei școli. S-a demonstrat științific că în zona Lacului Frumos există puncte energetice asemenea celor de la Ocnele Mari – Ocnița, dar mult mai puternice, creatoare de energie pozitivă. Picturile, turla, clopotnița, toate îți vorbesc, îți încântă privirea și sufletul, de cum ai pășit acolo. Cei 6 km parcurși din centrul comunei Vlădești până la Mănăstirea Lacul Frumos – Vlădești, prin pădure, îți încântă privirea cu un peisaj autentic, virgin, românesc.

Anii trecuți și-au pus amprenta pe această așezare, situarea sa în Zona Metropolitană Râmnicu Vâlcea fiind de mare importanță, înregistrându-se mult mai multe realizări față de alte comunități mai îndepărtate de reședința de județ. Toate aceste realizări au avut ca rezultat situarea comunei Vlădești, în anul 2020, pe primul loc în lista comunelor din Vâlcea cu cel mai ridicat nivel de trai, fiind și singura comună din județul Vâlcea cu creștere demografică între două recensăminte ale populației.
Vlădeștiul poate rivaliza oricând la capitole precum infrastructură, condiții de trai oferite locuitorilor și standarde economice cu multe dintre orașe, pe unele chiar depășindu-le. E clar că, în ultimii ani, comuna a trecut printr-un proces semnificativ de modernizare. Au fost asfaltate drumuri, străzi, diferite ulițe de interes local, au fost modernizate trotuare, au fost asigurate condiții de deplasare pentru toate categoriile de participanți la trafic.

De asemenea, comuna are un iluminat modern, cu peste 1000 de lămpi cu leduri, care dau lumină albă, asemănătoare luminii naturale, proiect derulat cu fonduri obținute de administrația locală din comuna Vlădești prin intermediul Agenției Fondului pentru Mediu (AFM). Așa cum ușor puteți deduce, noile lămpi cu LED aduc economii importante la bugetul local al comunei Vlădești.
La o enumerare sumară a proiectelor derulate în comuna Vlădești, avem imaginea unor realizări care au schimbat radical viața acestei comunități: rețea de apă potabilă și canalizare comunală de 21 km, asfaltarea principalelor străzi din comună, construirea unei grădinițe cu program prelungit, dispensar medical, farmacie și un atelier de olărit, asfaltat drumul sătesc din Fundătura – 1,5 km, asfaltate mici drumuri de interes local care fac legătura cu drumurile comunale sau naționale – 1,5 km, finalizat podul peste râul Olănești, realizare Centru de zi în localitatea Priporu, realizare proiect și solicitare prin CNI pentru construirea unei săli de sport lângă Școala cu clasele I-VIII Vlădești, amenajarea de drumuri locale pe încă 3,5 km, amenajarea Școlii cu clasele I-VIII Vlădești, corp A și B și demararea unui proiect în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea pentru construirea unei baze de agrement.

În ceea ce privește infrastructura rutieră, câte primării nu și-ar dori un program de finanţare a modernizării a 15 drumuri, cum a obținut această comună: drum 1 – Arniceru Mazilu; drum 2 – Beldiman Hodina; drum 3 – Chiţuleşti; drum 4 – Uteşti; drum 5 – Ruxanda Din; drum 6 – Rogojina Barcan; drum 7- Valea Plutii; drum 8 – Cosac Tanea; drum 9 – Pătularilor; drum 10 – Valea Ursului; drum 11 – Stanca Pribeanu; drum 12– Şchiopu – Grădinaru; drum 13 – Şcoala; drum 14 – Cămin şi drum 15 – Balastiera.
Da, Administraţia comunei Vlădeşti, judeţul Vâlcea, a reușit, iar demersurile au fost încununate prin semnarea Contractului de finanţare pentru realizarea obiectivului de investiţii „Drumuri de interes local, comuna Vlădeşti, judeţul Vâlcea“. Suma alocată este de 1.445.391,31 lei, din valoarea totală de 2.143.864,00 lei a investiţiei.
Deja s-a încheiat prima etapă a programului de asfaltare drumuri, în comuna Vlădești, prin Programul Național de Dezvoltare Locală „Anghel Saligny”. Iar primarul comunei Vlădești, artizanul acestor numeroase proiecte, Adrian Cosac realizează deja alte proiecte care să aibă în vizor dezvoltarea comunității și, astfel, atragerea unor noi locuitori, dar și a unor noi investitori. De altfel, primarul acordă o atenție foarte mare firmelor private și oamenilor de afaceri. Astfel, recent, primarul din Vlădeşti, Adrian Cosac, a inaugurat un nou parc de distracții pe drumul spre Lacul Frumos și ajunge în Fundătura: „Un investitor foarte serios completează oferta turistică a comunei noastre. Complexul are succes, este un model de urmat, pentru că locuitorii din Vlădești și mai ales copiii au nevoie de astfel de locuri de distracții. Să vină să se joace, să socializeze într-un mediu natural curat, într-o zonă frumoasă”.

Consiliul local al comunei Vlădeşti a aprobat participarea la proiectul „Extinderea transportului public de călători către zonele turistice din judeţul Vâlcea”, cu finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 10 de asociere dintre Municipiul Râmnicu Vâlcea şi localităţile Bujoreni, Dăeşti, Călimăneşti, Vlădeşti, Băile Olănesti, Mihăești, Ocnele Mari și Băile Govora. „La Vlădeşti, vor fi amplasate două staţii de încărcare electrică a autobuzelor şi microbuzelor şi cinci staţii moderne de aşteptare pentru călători. Pentru comuna noastră, valoarea totală a investiţiilor se va ridica la 476.000 de euro, suma maximă care s-a putut obţine pe Componenta 10 din PNRR”, a declarat primarul din Vlădeşti, Adrian Cosac.

În paralel, continuă extinderea rețelelor de gaze naturale, fiind o prioritate pentru Adrian Cosac, o rețea de utilități solicitată de cei care se mută aici.

Ce poate să-și mai dorească primarul Adrian Cosac? Cu siguranță un sediu nou pentru prima instituție a comunei. Da, sunt șanse foarte mari de reușită, comuna Vlădești fiind astăzi pe lista de sinteză a CNI pentru un sediu primărie și pentru modernizarea centrului civic.

„Vlădeștiul este comsiderată cea mai urbanizată localitate din Vâlcea, fiind considerat un cartier extins al Râmnicului. Și se află în continuă extindere. Când am venit aici, în urmă cu zece ani, suprafața intravilanului a crescut de aproape 10 ori și la următorul PUG avem în vedere de a continua acest proces. Pentru că se dezvoltă noi cartiere rezidențiale. Se termină acum al treilea și există solicitări pentru altele. Nu suntem însă o localitate dormitor, în sensul în care au evoluat alte comune din marginea orașelor mari, suntem însă o opțiune pentru orășenii care vor o casă departe de aglomerația urbană. Suntem destul de restrictivi la nivel de PUZ, nu vrem să stricăm localitatea cu blocuri înalte care să aducă aici aglomerația orașului”, mai precizează primarul Adrian Cosac.

Anul 2025 înseamnă însă și alei pietonale, piste de bicicliști de-a lungul drumului național, știindu-se că localitatea este o opțiune pentru week-end pentru cei care vor să se relaxeze în apropierea Râmnicului, comuna Vlădești având o geografie frumoasă, fiind o zonă cu multe dealuri împădurite. Și de aceea, localitatea este într-o dinamică imobiliară și în acest sens, autoritățile sunt nevoite să țină pasul cu proiectele privind investițiile. În comuna Vlădești locuiesc antreprenori, medici, juriști, free lanceri, oameni care au ales să aibă o casă foarte aproape de Râmnic, dar într-o zonă care dispune de toate utilitățile și într-un peisaj deosebit. Aici sunt și cele mai prețuri la tranzacțiile imobiliare. Este comuna aflată pe drumul stațiunilor spre Băile Olănești.
”Suntem în asociația de transport metropolitan pentru a avea un transport cu Râmnicul mai des și unul civilizat. Avem 3 proiecte implementate pe iluminat public inteligent și l-am depus pe al patrulea. Și se acoperă toată comuna. Continuăm extinderile de utilități, infrastructura mare și suntem receptivi la toate problemele pe care le solicită cetățenii. Proiectul de asfaltare este finalizat, dar comuna se extinde, pe intravilan, anual, apar case noi, drumuri care se prelungesc și implicit administrația este obligată să țină pasul cu asta. De aceea, în primul rând, drumurile sunt pe lisa de priorități. Noi loturi de case înseamnă asfalt în plus, extindere de apă și canalizare și extindere de gaze. Plus electricitate. Aici ne descurcăm. Avem și un regulament de urbanism rezonabil cu mai multe criterii pentru a nu deveni oraș dormitor, experiență neplăcută prin care au trecut multe dintre comunele metropolitane. Investim în zonă verde. Zonă de cicloturism, zona de promenadă, vrem să menținem un spațiu verde cât mai extins. Mergem spre energia verde. Vom face un parc fotovoltaic care să asigure costurile cu energia electrică”, mai spune primarul Adrian Cosac.
Primăria se digitalizează și se lucrează la un centru civic nou, cu parcuri, cu sistematizarea întregii zone. Toate construcțiile din această zonă sunt modernizate, ne refermim la școală, cămin cultural, o sală de sport cu 102 locuri.
România are o nouă destinaţie pe harta europeană a ceramicii. Este vorba de comuna Vlădeşti, din judeţul Vâlcea, recunoscută în special pentru vasele de ceramică albă. Este a doua localitate din Oltenia, după Horezu, care este apreciată pentru olărit. Activitatea olarilor de aici se derulează în cadrul Programului „Ruta Culturală a Ceramicii”, susţinut de Comisia Europeană.
“Copiii, elevi ai Școlii Gimnaziale “Grigore Mihăescu” Vlădești, precum și alți interesați, au învățat meșteșugul încondeierii ouălor de la specialiști veniți tocmai din zona Maramureșului. Prin organizarea acestei activități în preajma Sărbătorilor Pascale, dorim să implicăm cât mai mulți tineri în păstrarea și ducerea mai departe a acestor datini. Cele mai frumoase ouă încondeiate în cadrul acestei tabere au fost expuse la Căminul Cultural Vlădești și admirate în prima săptămână după Sărbătorile Pascale”, spune edilul, care a încurajat multe şcoli din Vâlcea, dar şi două din Capitală, să trimită elevi în Vlădeşti, în perioada “Săptămâna altfel”, pentru a învăţa de la meşterii olari din Vlădeşti cum se fabrică o farfurie din lut!

Comunitatea Vlădești lucrează la o investiție în turism pe un teren unde pe vremuri era amplasată stația de asfalt pe care o administra DADP. Motivul pentru care s-a luat decizia construirii unei baze de agrement a fost forarea la 80 m în urma căreia s-a găsit apă sărată, zona dovedindu-se a fi plină de această resursă. Asta a fost baza și de la ideea asta s-a plecat pentru dezvoltarea turismului în zonă și atragerea de investitori pe viitor, în acest sens.
„Partea de cofinanțare este terenul pe care îl predăm și racordarea la utilități. Investiția dacă o făceam pe Primărie nu puteam accesa fonduri decât până la 2 milioane de euro. Ținând cont că ne-am propus să facem mai multe, am făcut un parteneriat cu Consiliul Județean și împreună am făcut o temă de proiectare care ajunge la aproape 9 milioane de euro. La final se va stabili modalitatea de exploatare. Am făcut o notă conceptuală, am stabilit măsurile prioritare, am făcut studii geo, am cerut avizul de la Apavil să fim siguri că nu vor fi probleme cu conductele ce traversează zone de protecție severe sau sanitare, am făcut ridicare topo, am intabulat terenul. Suprafața complexului este de 1 hectar din care pe 3000 mp va fi bazinul de înnot și restul va cuprinde complexul de servicii balneare”, a explicat edilul Adrian Cosac.
Astăzi aflăm că s-au finalizat și forajele, iar comuna Vlădești are apă sărată. Așadar, un proiect care cu finanțare de la CNI va prinde contur și comunitatea Vlădești se va îmbogăți cu un Complex de servicii balneare!„Am pornit împreună cu domnul primar Adrian Cosac pe acest drum și ne-am propus să facem, în Vlădești, unul dintre cele mai frumoase ștranduri din țară. Este vorba de un complex de servicii balneare, de bazine cu apă sărată și dulce pentru recuperare, dar și cu spații destinate relaxării. Primul pas important a fost făcut. Consiliul Județean Vâlcea a alocat primii bani pentru studiile necesare elaborării proiectului, care a fost deja depus în vederea finanțării la CNI. Au fost realizate și primele foraje pe amplasamentul viitorului centru balnear, unde, spre bucuria noastră, s-a descoperit apă sărată la o adâncime mică. Acest lucru ne dă speranțe că proiectul nostru va primi finanțare și că, prin realizarea acestui centru balnear, Vlădeștiul va deveni atractiv și din punct de vedere turistic”, confirmă președintele județului, Rădulescu Constatin.
În județul Vâlcea, pe turiști îi așteaptă bazine cu apă sărată, în momentul de față la Râmnicu Vâlcea, Ocnele Mari, Călimănești, Govora și în scurt timp și la Vlădești.
Așadar, se poate spune că cine nu a fost la Vlădește are ce regreta. Dar, cu siguranță cei ce au fost aici vor reveni cu plăcere ori de câte ori le va fi dor de tradiții, de ecologie, de recreere și, poate, să se stabilească aici.
Ceea ce încercăm să spunem noi, din rândurile acestui reportaj, este că România are locuri magice, pe care trebuie să le sprijinim pentru a face față noilor cerințe ale turiștilor aflați pe drumurile sau potecile țării noastre.
Nicolae Popovici