Județul Bistrița: acord de mediu pentru construirea a patru pasaje rutiere subterane pe DN 17

49

Proiectele pentru cele patru pasaje subterane planificate pe DN17 în Bistrița au fost depuse de municipalitate la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud în vederea emiterii acordului de mediu. Publicul poate depune observații până în 17 mai a.c.

Cererea de emitere a acordului de mediu în România este reglementată de legislația privind evaluarea impactului asupra mediului. Potrivit HG nr. 1076/2004 și altor reglementări conexe, dezbaterile publice durează minimum 30 de zile calendaristice, începând de la data publicării anunțului privind disponibilitatea documentației pentru consultare.

Anunțurile au fost publicate de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud în data de 17 aprilie, iar până în 17 mai, publicul are dreptul să consulte documentația, se pot transmite comentarii, opinii sau întrebări APM și se organizează o dezbatere publică efectivă, de obicei într-o sală sau online, unde proiectantul și autoritatea răspund întrebărilor cetățenilor.

Decizia privind acordul de mediu se poate emite după încheierea perioadei de consultare și analiză a opiniei publice.

Cele patru pasaje rutiere denivelate subterane vor fi amplasate în următoarele intersecții aglomerate:

  1. DN 17 cu DN17 C (str. Lucian Blaga)
  2. DN 17 cu Calea Clujului (zona Petrom Viișoara)
  3. DN 17 cu acces la Kaufland și Cibela
  4. DN 17 cu acces zona Altex​

Conform Primăriei Bistrița, aceste investiții sunt menite să fluidizeze traficul și să reducă blocajele din zonele respective.​

Până acum s-au semnat acordurile de parteneriat între Primăria Bistrița și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și s-a decis că, pentru fiecare pasaj, va fi organizată o licitație separată, cu un termen de o lună pentru proiectare și șase luni pentru execuție.

Obiectivul este ca toate cele patru pasaje să fie finalizate până în august 2026, conform cerințelor de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea estimată a fiecărui pasaj variază între 38,2 și 42,1 milioane lei fără TVA.

Pasajele vor avea două benzi de circulație și vor include sisteme moderne de iluminat, drenaj și supraveghere video.​ Vor fi realizate prin excavare deschisă, cu rampe de acces. Lucrările implică și devierea temporară a traficului în zonele respective.