
Ce este alergarea șobolanului?

„Alergarea șobolanului” este atunci când șoferii iau scurtături pe străzi rezidențiale mai mici care nu sunt proiectate pentru volume mari de trafic. Șoferii folosesc adesea aceste comenzi rapide din cauza timpilor de călătorie mai scurti sau a mai puținelor întârzieri cauzate de aglomerație și opriri la intersecțiile semnalizate.
Datele origine-destinație generate de vehicule pot ajuta la înțelegerea alergării „șobolanului”, oferind informații despre timpii de călătorie pentru diferite căi și viteze de călătorie și comparând procentul de șoferi care folosesc diferite comenzi rapide pentru a ajunge de la A la B.
Până în 2027, se estimează că vor exista peste 300 de milioane de vehicule conectate pe tot globul, cu capacitatea de a oferi informații pasive asupra comportamentului șoferilor și de a permite abordări proactive ale proiectelor de transport.

Datele despre vehicule conectate oferă o oportunitate enormă pe care culegerea de informații pe bază de hardware sau telefon mobil nu o poate: scară, precizie și granularitate de neegalat. Acest lucru a făcut posibilă identificarea procentajului din traficul total utilizat comenzi rapide, spre deosebire de drumurile principale.
În mod șocant, datele au dezvăluit că mai mult de jumătate dintre șoferii care trebuiau să utilizeze drumul principal alergau ca „șobolani”.
În timpul vârfurilor de dimineață și după-amiază de luni până vineri, datele au arătat că mai puțin de 8% dintre șoferi au folosit drumurile principale. În vârful PM, 49,2% dintre șoferi au folosit străzi secundare, în timp ce 53% dintre șoferi au folosit străzi principale. Aceste date evidențiază că există, de asemenea, o anumită suprapunere între căile pe care le parcurg alergătorii de „șobolani”, unii șoferi folosind o combinație de străzi.
Studiul de față a fost realizat de către Emily Bobis, fondatoarea Compass IoT, o companie cu sediul în Australia, care creează software de informații rutiere folosind datele mașinilor conectate.
