Cursuri de calificare pentru o meserie tot mai căutată

226

Demersurile noastre pentru găsirea unor soluții de sprijinire profesională a instituțiilor și firmelor din domeniul infrastructurii rutiere au început să prindă contur.

Scriam într-un articol din 2019 despre lipsa instituțiilor care să califice și să sprijine completarea locurilor de muncă disponibile din domeniul construcției și întreținerii drumurilor. O veste foarte bună ne-a oferit Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj care ne-a anunțat că pregătește desfășurarea primelor cursuri de formare profesională din 2023, iar prioritate vor avea calificările din domeniul construcțiilor. Pentru început, Centrul de Formare Profesională al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava pregătește documentația de autorizare pentru cursurile de dulgher și fierar betonist, iar Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj, furnizorul autorizat partener, va obține luna viitoare autorizația pentru cursul de asfaltator și pavator. Acest curs de asfaltator va fi o premieră pentru Moldova, o șansă de recalificare pentru cei care caută un loc de muncă și care ar avea șanse reale de angajare sau promovare.

„Cursurile din domeniul tehnic pentru care suntem autorizați și prezintă interes sunt:Sudor electric, Electrician constructor, Mașinist la mașini pentru terasamente, iar cursurile noi pe care le autorizăm sunt pentru Asfaltator și Pavator. Cei care doresc să se califice în aceste meserii, atât de căutate de angajatori, pot trimite deja online sau în format fizic o cerere tipizată la adresa suceava@anofm.gov.ro, urmând ca documentația de înscriere la curs să se completeze sub îndrumarea colegilor de la Centrul de Formare, tot online sau la sediile agenției și punctelor de lucru ale AJOFM Suceava”, ne-a spus Adriana Filip, Director al

Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților CLUJ.

Studiile minime necesare pentru accesul la cursurile de dulgher și fierar betonist sunt cele general obligatorii (8 sau 10 clase, în funcție de anul absolvirii), iar la cursul de asfaltator sunt necesare studii gimnaziale. Cursul de dulgher, cât și cel de fierar betonist, are o durată de 5 luni, iar cursul de asfaltator durează 3 luni. Șomerii înregistrați în baza de date a agenției și persoanele fără venituri sau cu venituri sub indicatorul social de referință (525 lei) au prioritate la înscriere și urmează gratuit cursurile de formare profesională organizate. Programele de formare profesionalã asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea și specializarea persoanelor în cãutarea unui loc de muncă.

La finalul cursului, absolvenții vor primi o diplomă de calificare recunoscută inclusiv în afara României.

 Piața muncii are deja de o vreme o necesitate tot mai mare de drumari.  

”Este imperios necesar să se organizeze astfel de cursuri de specializare având în vedere lipsa calificării cauzate de desființarea școlilor de meserii. Sunt proiecte mari de drumuri în derulare și altele care vor începe în curând și în mod evident va mai fi nevoie de forță de muncă pe acest segment. Noi, la Autotehnorom, avem trei eșaloane de lucru, cu câte 10 asfaltatori, pe care încercăm să îi menținem prin salarizarea pe care o oferim și prin seriozitate. Este foarte posibil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să mai avem nevoie de unul-două eșaloane de asfaltatori, prin urmare salut organizarea acestor cursuri”, a declarat presei omul de afaceri sucevean Ioan Vasile Rîpan, managerul firmei de construcții care reabilitează drumul național DN 29D, Botoșani – Ștefănești. Au rămas în activitate foarte puțini drumari calificați prin liceele sau școlile profesionale de stat, motivul fiind desființarea specializărilor. Deși se vorbește de mult timp de lipsa instituțiilor de învățământ liceal și profesional cu secții specializate pentru pregătirea, instruirea și atestarea tuturor categoriilor de specialiști care activează în domeniul „drumuri și poduri”, soluțiile se lasă prea mult așteptate. Nevoile acestui sector pentru anii care vin, cu multe investiții în pregătire, se vor ridica în zona Moldovei la circa 3000 de muncitori calificați, astăzi în mare parte personal necalificat, mulți cu studii gimnaziale. Odată cu organizarea acestor cursuri se oferă un mic sprijin calificării personalului muncitor din firmele de construcții drumuri și poduri.