R. Moldova: Ritm alert pe șantierul de reabilitare a drumului R33 Hîncești – Lăpușna – M1

53

Directorul general al Administrația de Stat a Drumurilor din R. Moldova, Sergiu Bejan, a efectuat o vizită pe șantierul de reabilitare a drumului R33 Hîncești – Lăpușna – M1, km 0+00 – km 37+200, pentru a evalua stadiul lucrărilor și implementarea măsurilor de siguranță pe șantier.

Lucrările de reabilitare demarate în aprilie 2024, se desfășoară etapizat, iar în prezent includ: așternerea stratului de macadam; așternerea stratului de binder; lucrări de terasament și de instalare a bordurilor; așternerea stratului din amestec reciclat; consolidarea rigolelor trapezoidale; execuția podețelor dreptunghiulare.

Sectorul de drum supus reabilitării are o lungime de 37,2 km și traversează localitățile Hîncești, Rusca, Lăpușna, Pervomaisc și Onești. Acest proiect va spori siguranța rutieră, va facilita mobilitatea pentru locuitorii acestor comunități și va contribui la dezvoltarea economică în regiune.

„Reabilitarea acestui drum este o lucrare complexă, însă rezultatul final va permite reducerea distanței de parcurs între vama Leușeni și Chișinău cu aproximativ 20 de kilometri. Aceasta va contribui la eficientizarea transportului și reducerea timpului de deplasare, aducând beneficii majore atât participanților la trafic, cât și comunităților locale”, a declarat Sergiu Bejan.

Valoarea proiectului este de circa 38,7 de milioane de euro și este finanțat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).