Deja au venit primele episoade iarnă, cu ninsori care au creat necazuri pe unele drumuri din țară.
Conducătorii auto care circulă cu mașina neechipată adecvat pentru iarnă, în condițiile prevăzute de lege, riscă o penalizare cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă. Și amenzi corespunzătoare, respectiv între 1.485 și 3.300 de lei. În afară de amendă, ca măsură suplimentară, polițiștii de la „Rutieră” rețin și certificatul de înmatriculare al mașinii. Mai mult decât atât, în situația deloc fericită de a fi implicat într-un accident de circulație, iar mașina nu este echipată cu cauciucuri de iarnă, proprietarul nu va beneficia de despăgubirile acordate de firma de asigurare pentru daune și piese.
Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2022, este interzisă circulaţia mașinilor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice dacă acestea sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Altfel spus, legislația ține cont de starea drumurilor, nicidecum de perioada calendaristică. Practic, deși te afli în plin sezon de iarnă, iar mașina este echipată cu cauciucurile de vară, dacă asfaltul este uscat, nu se apliă amendă.
Cauciucurile care îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră în vigoare trebuie să fie marcate cu literele M (mud = noroi) și S (snow = zăpadă), sub forma M+S, M.S sau M&S. Sunt legale și cauciucurile „all-season”, dar cu condiția să aibă marcajele menționate anterior. Conform Registrului Auto Român (RAR), termenul „all-season” este folosit de producători și este o denumire comercială, care nu se regăsește în legislația rutieră din România.