Județul Iași: a fost asfaltat DC 1644, Ursoaia – Iepureni.

125

Pe Drumul Comunal 1644 Ursoaia-Iepureni, din comuna Românești, județul Iași, a fost aplicat și stratul al doilea de asfalt, de legătură și au fost ridicate restricțiile de circulație. Având în vedere că drumul este unul comunal, dimensionat pentru traficul ușor de până la 7,5 tone, traficul nu va fi destinat și pentru transporturile grele.

„Pe agenda de lucru a primarului, modernizarea acestui segment de drum ocupa prima poziție de ceva vreme. Răbdarea fiecăruia dintre noi cei care mergeam cu mașina pe acest drum era pusă la grea încercare. Rezolvarea acestei probleme înseamnă eliberarea agendei pentru rezolvarea altor priorități.Susțin în continuare că dincolo de utilități și facilități moderne și mondene, mai important este cum ne manifestăm în comunitate: cât muncim, cum ajutăm pe cel aflat în dificultate, cum ne bucurăm de viață”, a spus prof. Ioan Stegariu, primarul comunei Românești.

Deplasarea pe drumurile din intravilanul sau extravilanul comunei Românești din județul Iași a fost extrem de greoaie, în special primăvara și toamna, când apa „înmuia praful”, ceea ce făcea aproape imposibil accesul pe ulițe. Până în anul 2020, singurul drum pietruit și pe care se putea circula era doar drumul județean DJ 282D, Mădârjac – Podu Iloaiei – Românești – Movileni.

Chiar înainte de 1989 au început lucrările de așternere a unui covor asfaltic pe sectorul dintre Podu Iloaiei și Henci, dar au fost întrerupte, motivația principală fiind lipsa fondurilor. Au trecut mulți ani, cu demersuri și proiecte, dar mereu erau altele urgențele în județul Iași, astfel că a fost nevoie de așteptare și răbdare. Sau răbdare și așteptare.
Printr-un program finanțat de Consiliul Județean Iași, Direcția de Administrare a Drumurilor Județene Iași a reușit anul trecut finalizarea investiției, iar acum drumul arată impecabil.

În atenția autorităților locale a stat și infrastructura dintre terenurile agricole. Astfel, acum accesul din sat la terenurile agricole din zona Holmului se realizează printr-un drum larg, pietruit și cu șanțuri de scurgere a apelor. Până acum, accesul era posibil doar când era vreme bună, altfel trebuia să mergi prin noroi, echipat cu cizme.

„Există premizele ca până anul viitor să fie modernizat și sectorul de drum județean DJ 282D, dintre Românești și Potângeni, prin pietruire, așternerea unui covor asfaltic și amenajarea șanțurilor, ceea ce nici nu visau majoritatea locuitorilor din satele din zonă. Odată cu finalizarea acestui sector, se deschide un nou culoar de acces dinspre nordul județului Iași la DN 28, spre Podu Iloaiei, evitându-se astfel tranzitul prin orașul Podu Iloaiei”, îmi spunea Ioan Stegariu, primarul comunei Românești.

Schimbarea radicală din acești ani, odată cu așternerea covoarelor asfaltice pe mai multe drumuri – județean, comunal sau de exploatare agricolă – reprezintă un deziderat la care n-au visat înaintașii localnicilor din comuna Românești.