CRUCEA DRUMEŢILOR

78

Despre o realizare aparte, menită a fi de folos oamenilor am descoperit zilele trecute circulând pe drumul naţional DN 2, ce leagă Bucureştiul de Vama Siret. De la câteva zeci de kilometri, indiferent de traseul parcurs, în zona dintre Roman şi Fălticeni, în localitatea Roşiori se poate vedea, în special noaptea, o cruce care pare la început un far de la intrarea într-un mare port maritim. Ea este aşezată pe vârful celui mai înalt deal subcarpatic, Dealul Bisericii, cum este cunoscut, loc unde tronează şi Mănăstirea cu Hramul “Sf.Mina”.
La o primă lecturare a informaţiei s-ar punea spune că asemenea obiecte mai sunt şi în alte părţi. Dar crucea de la Roşiori nu este doar un obiect realizat din nişte fiare, cum sunt celelalte, ci este mult mai mult. Istoria ei, credem că merită a fi aflată chiar de la iniţiatorul şi realizatorul acestei lucrări. “Suntem un popor credincios şi ori de câte ori plecăm la drum, cu căruţa sau cu maşina, facem semnul crucii şi spunem o rugăciune de “Doamne ajută!”, astfel încât să avem parte de o călătorie liniştită, sub ocrotirea bunului Dumnezeu. Aflu zi de zi că pe drumurile noastre se întâmplă tot mai multe accidente, cu victime. Mi-am zis că poate ar fi bine ca şi pe traseul pe care-l străbatem cu maşina să avem un loc spre care să ne rugăm şi de unde să ne vină sprijinul. Şi astfel, mi-am propus să ridic pe dealul unde am ridicat de la zero mănăstirea Sf Mina, pe care o păstoresc, o cruce care să vegheze şi să lumineze drumul călătorilor care străbat aceste vechi ţinuturi de legendă. Cu sprijinul unor firme din judeţul Suceava şi al unor credincioşi am pus cap la cap materialele, le-am dat noua înfăţişare, prin aşezare şi vopsire, care acum reprezintă o cruce cu o înălţime de 30 de metri. Acum crucea luminează până departe drumul naţional, călăuzind pe cei care sunt de departe, călători prin ţinutul Moldovei. Şi dacă tot am făcut crucea spre a fi de folos călătorilor, am considerat că i se poate spune “Crucea drumeţilor”, iar acum sunt bucuros că a început să intre în istorie cu această denumire”, spune starețul mănăstirii, arhimandritul Varnava ENE.

Toată lumea ştie că undeva în Obcinele Bucovinei, semeţ, veghează o altă lucrare, monumentul „drumarilor” – „PALMA”, obiectiv realizat de drumari în anul 1968, odată cu încheierea lucrărilor la DN 17A, Sadova – Rădăuţi. Cine nu a trecut prin zonă şi nu a imortalizat trecerea prin zonă cu o fotografie lângă monumentul celor care, străbătând munţii, au marcat locul întâlnirii lor cu un monument reprezentând „mâna” vrednicilor constructori de drumuri din România…?