Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a lansat marți în dezbatere proiectul de peste cinci miliarde de euro al construirii tronsonului Târgu Neamț – Iași – Ungheni (88,77 km) din Autostrada Unirii A8. Autostrada face conexiunea între Coridoarele PAN EUROPENE IV și IX și constituie o legătură directă și rapidă a Moldovei cu Transilvania și Europa, prin sectoarele de autostrada construite deja sau aflate în diverse faze de implementare.
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:
Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ,,Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni”, județul Iași”, se arată pe site-ul MTI.
Obiectivul de investiții „Autostrada Târgu Neamț-Iași-Ungheni” este parte integrantă din Reţeaua Europeană de Transport (TEN-T), reţeaua extinsă și este prevăzut în Master Planul General de Transport al României, regăsindu-se în cadrul Capitolul III – proiecte noi (Comprehensive) identificate în MPGT – AUTOSTRĂZI.
Traseul a fost adoptat după efectuarea a două etape de analiză multicriterială a variantelor de traseu.
Nodul A8 cu A7, construit de UMB
Lungimea totală a traseului este de 93,269 km, fiind structurat în 4 tronsoane:
- Tronsonul 1 între km 0+000 – km 31+500. Sectorul cuprins între km 5+500 – 10+000 nu face parte din prezentul proiect, acesta fiind inclus în cadrul Autostrăzii A7 Bacău – Pașcani, fiind reprezentat de Nodul Rutier de la intersecția dintre cele două autostrăzi, construit de UMB;
- Tronsonul 2 între km 31+500 – km 60+100;
- Tronsonul 3 între km 60+100 – km 77+800;
- Tronsonul 4 între km 77+800- km 93+269,87
Lungimea efectivă a Autostrăzii “Târgu Neamț – Iași – Ungheni” este de 88,77 km.
Valoarea totală estimată este de 26,39 miliarde lei, fără TVA (5,3 miliarde de euro), iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile.
Traseul acestui tronson se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iași, având ca punct de începere localitatea Moțca și tranzitând localitățile Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iași si Ungheni, unde va avea loc conexiunea cu noul pod la nivel de autostradă peste Prut de la Ungheni.
În mai 2021, CNAIR a emis ordinul de începere pentru contractul privind completarea/revizuirea/actualizarea Studiului de Fezabilitate și elaborarea P.A.C., P.A.D. și P.T.E. pentru Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni (A8). Amintim că pentru acest tronson din A8, CNAIR a semnat contract cu firma CONSITRANS S.R.L. în aprilie 2021. Sursa: Economedia