Statul falimentează….statul?!

228

Drumarii sunt forțați să cheltuie bugetul pe despăgubiri pentru accidentele rutiere în care sunt implicate animale sălbatice.
Prin Legea nr. 407/2006, modificată în anul 2023, toți șoferii care lovesc cu mașina un animal sălbatic pot cere despăgubiri de la administratorii drumurilor naționale sau județene. Două condiții esențiale trebuiesc îndeplinite: să facă demersul în termen de 24 de ore și să dovedească lipsa indicatorului „Atenție, animale sălbatice”.
De anul trecut a apărut o situație ciudată cu privire la despăgubirile în urma accidentelor cu animale sălbatice. Legea spune că: (4) Răspunderea civilă pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 și 2 la Legea nr. 407/2006, se stabilește în sarcina administratorului drumului, dacă nu sunt montate indicatoare cu inscripția „Atenție, animale”.
Sunt mai multe neclarități: Unde trebuiesc montate indicatoare?, Cine hotărăște unde se montează indicatoare cu Atenție, animale? Indicatoare trebuiesc montate și în localități? De ce nu este obligat prin legislație Fondul de vânătoare să stabilească locurile de montare a indicatoarelor? Se primește despăgubire pentru accidentarea unui animal sălbatic în localitate?


Se știe că drumarii se confruntă cu mari probleme în asigurarea indicatoarelor pe drumuri, din cauza lipsei fondurilor și a deselor distrugeri ale acestora. Dar vor fi obligați să monteze o pădure de indicatoare cu …. animale.
Două întrebări care se pun: de ce a fost modificată legislația fără a stabili cui revine obligația desemnării locurilor de montare a indicatoarelor Atenție, animale!? De ce lipsesc obligațiile administratorilor fondurilor cinegetice, cei care sunt proprietarii animalelor?
Pe rolul instanțelor au apărut deja foarte multe dosare de despăgubiri, cei mai mulți reclamanți solicitând sume de bani care sunt mai mari și decât valoarea mașinilor la momentul accidentelor. Dar, mai ales, sunt dosare din care nu rezultă clar împrejurările în care s-au produs accidentele, fiind dificil pentru a se stabili adevărul din spatele evenimentelor. Un exemplu: un șofer spune că a avut un accident într-un anumit loc. Merge drumarul la fața locului să se convingă dacă era indicator și dacă găsește indicii ale presupusului accident. Surpriză: indicatorul exista, dar se afla la 600m, în schimb nu era niciun indiciu că ar fi fost acolo un accident. Totuși, din documentele întocmite de comisia de la primăria unde s-a făcut sesizarea, rezulta că a fost accident, cu pagubă de 78.000 de lei. Și că la locul accidentului nu exista montat indicator cu Atenție, animale….
Conform Codului rutier, în cazul unui accident cu animale sălbatice, șoferul trebuie să sune la numărul de urgență 112 și să raporteze producerea evenimentului rutier, având obligația să se prezinte la unitatea de poliție de pe raza căreia s-a produs accidentul în cel mult 24 ore, pentru întocmirea documentelor de constatare (conform art. 79 și art. 180 din Codul Rutier). Deci șoferul pleacă de la locul accidentului, fără a face cineva competent constatarea. Apoi totul se face pe baza declarației șoferului, fără a mai interesa pe cineva dacă acela este adevărul.

Dacă nu se va modifica legea, se va ajunge ca administratorii drumurilor să aibă doar bugete pentru asigurarea despăgubirilor accidentelor cu animale sălbatice.