Proiectul Variantei de Ocolire Sighișoara a primit aprobarea în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și emiterea avizului de către CNAIR.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov urmează să emită ordinul de începere a lucrărilor în această primăvară, permițând demararea efectivă a construcției. Durata estimată pentru execuție este de 31 de luni și 11 zile, conform actului adițional semnat în iulie 2024, după finalizarea perioadei de proiectare. În același an, Guvernul a emis o hotărâre privind exproprierile necesare, alocând 4,18 milioane de lei pentru proprietățile private afectate.

Necesitatea realizării obiectivului de investiții ”Varianta de Ocolire Sighișoara” rezultă din faptul că municipiul Sighișoara este traversat de la est spre vest de DN 13 Brașov – Târgu Mureș, încadrat ca drum european E60, care în partea de nord-vest este intersectat de DN 14 Sighișoara-Sibiu, iar în zona centrală se intersectează cu DJ 106. Traficul intens generat de aceste drumuri, spre care debutează și străzile adiacente, conduce frecvent la congestionări ale traficului, blocaje și aglomerații urbane.

Lucrări de poduri şi pasaje: Sunt prevăzute 3 structuri, 1 pasaj, 1 pod şi 1 viaduct. Traseul proiectat, în lungime de 13,057 km, se desfăşoară pe partea de nord a municipiului Sighişoara, porneşte din DN 13 la km 108+600 înainte de intrarea în localitatea Albeşti, desprinderea realizându-se prin amenajarea unei intersecţii giratorii, aceasta necesitând o relocare pe aproximativ 200 – 300 m a drumului naţional DN 13, pentru a se evita intrarea în zona de siguranţă a căii ferate dublă, electrificată, Bucureşti-Braşov-Sighişoara-Mediaş-Cluj. Alegerea punctului de desprindere al Variantei de ocolire din DN 13 a fost impusă şi de existenţa digului de protecţie care este amplasat de o parte şi de alta a râului Târnava Mare.
Pentru traversarea căii ferate Bucureşti-Braşov-Sighişoara-Mediaş-Cluj şi a drumului naţional DN 13 este prevăzut un pasaj, iar traversarea râului Târnava Mare şi a pârâului Satului se realizează printr-un pod. La km 12+760 este prevăzut un viaduct, iar finalizarea traseului în DN 13 la km 123+120 se realizează prin amenajarea unei intersecţii giratorii, în apropierea localităţii Hetiur.
Ȋn profil transversal platforma drumului va fi de 10 m lăţime, din care:
– parte carosabilă: 2 x 3,50 m;
– benzi de încadrare: 2 x 0,75 m şi acostamente 2 x 0,75 m;
Spaţiul pentru amplasarea parapetelui metalic zincat este de 2 x 0,75 m.
Structura rutieră suplă a drumului are următoarea alcătuire:
– 4 cm strat de uzură din mixtură asfaltică stabilizată tip MAS 16 având în componenţă bitum modificat;
– 8 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis tip BAD 22,4;
– 10 cm strat de bază din anrobat bituminos cu criblură tip AB 31,5;
– 25 cm strat superior de fundaţie din piatră spartă amestec optimal;
– 30 cm strat inferior de fundaţie din balast;
– 15 cm strat de formă din nisip.
Lucrări de colectarea şi evacuarea apelor
De-a lungul traseului Variantei de ocolire Sighişoara au fost prevăzute podeţe pentru preluarea apei din şanţurile prevăzute la piciorul taluzului şi podeţe în zona canalelor existente. Podeţele prevăzute sunt din beton, cu elevaţii şi dale prefabricate, cu deschideri de 5,00 m.

Apele pluviale de pe platforma drumului sunt colectate prin intermediul şanţurilor laterale şi conduse către dispozitivele de canalizare amplasate în punctele de cea mai joasă cotă. Acolo unde sunt prevăzute podeţe se vor amplasa dispozitive de tratare pentru curăţarea apelor rezultate de pe partea carosabilă. Pentru curăţirea apelor meteorice se prevăd separatoare de nămol şi hidrocarburi, formate din cămin admisie apă, separator nămol, separator ulei şi cămin evacuare apă.
Apele pluviale colectate de pe drum vor fi dirijate spre staţii de preepurare, unde vor fi aduse la parametrii impuşi de normele în vigoare şi vor putea fi deversate în emisari naturali.
În situaţia în care în punctul de evacuare nu a existat un receptor de apă, s-au prevăzut puţuri absorbante.
Pentru evacuarea apelor de pe partea carosabilă sunt proiectate elemente de scurgere şi evacuare a apelor de tipul: şanţuri pereate; rigole pereate; drenuri longitudinale; şanţuri de gardă.