Ziua drumarilor din Republica Moldova este, pentru cei mai mulți, o zi oarecare. Ultima duminică din luna octombrie.

Chiar și pentru drumari, această zi reprezintă doar un simbol, poate doar o dovadă că autoritățile se gândesc la ei. Satisfacțiile lor, în special cele economico-financiare – nu sunt pe măsura așteptărilor drumarilor. Beneficiile financiare sunt încă departe de nevoile familiilor drumarilor, dar ei înțeleg greutățile momentului pe care le are statul.

Dar, cu toate acestea, ei răspund prompt și sunt prezenți la datorie, indiferent că este zi sau noapte, iarnă cu viscol sau veri cu arșiță, și-și pun viața în pericol doar pentru a veni în sprijinul semenilor și a celor care se aventurează și încalcă restricțiile impuse de autorități.
În schimb, așteptările de la drumari sunt foarte mari, utiizatorii drumurilor nu mai au timp de pierdut până ce vor beneficia de condiții de transport ca-n Occident.
Așa cum și drumarii sunt nerăbdători să li se pună la dispoziție condițiile necesare desfășurării activităților lor. Ei apreciază eforturile care se fac de către statul moldovean și au încredere că în viitorul nu prea îndepărtat vor avea la dispoziție tot ceea ce trebuie pentru o activitate eficientă și în conformitate cu pretențiile tuturor – drumari și utilizatori ai drumurilor.
Transformarea, adaptarea la standardele internaționale și rezultatele foarte bune obținute, arată că statul, prin Administrația de Stat a Drumurilor, a declanșat un amplu proces de redefinire, de adaptare tehnico-științifică și așezare pe o direcție care să permită realizarea amplelor procese de reabilitare și modernizare a rețelei de drumuri. Toate fiind un pas spre dezvoltarea marilor proiecte de infrastructură, respectiv a noilor autostrăzi care vor traversa Republica Moldova.
Constatăm că astăzi este mare nevoie de specialiști în infrastructura de transport, domeniu esențial în progresul societății moldovenești. În special este nevoie de asigurarea viitorului cu personal calificat, adevărații drumari care să construiască sau să administreze actualele și viitoarele rețele rutiere.
În acest sens, un rol determinant îl au instituțiile de învățământ. Inginerii – „produsul” acestora – sunt primii de la care avem așteptările cele mai mari. Astăzi, ei sunt cei mai implicați în domeniu, fie că vorbim de aplicarea tehnologiilor avansate, de proiectarea și executarea investițiilor, dar și de exploatarea infrastructurii transporturilor.
De aceea, când vorbim de Ziua Drumarilor trebuie să ne gândim și la studenții aflați în amfiteatre, acolo unde se acumulează noțiunile și informațiile strict necesare unui viitor inginer. Obiectivul principal al studenților CFDP constă în realizarea unor deprinderi care să corespundă tendințelor naționale și internaționale, să ajungă capabili de răspunderile, provocările și cerințele actuale și pe plan național și mondial. Avem convingerea că viitorii absolvenţi vor activa cu succes atât în cadrul firmelor de proiectare şi cercetare, cât şi în servicii de consultanţă sau activităţi de execuţie sau de administrare a infrastructurii transporturilor.

Din acest colț de pagină ne exprimăm recunoștința pentru drumarii de ieri și de azi, dorindu-le să aibă bucuria împlinirii proiectelor propuse și să aibă încredere că va veni și ziua recunoașterii meritelor în contribuția adusă la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
La mulți ani și împlinirea dorințelor individuale și colective!