Românești, județul Iași – un pas spre civilizație

155

Deplasarea pe drumurile din intravilanul sau extravilanul comunei Românești din județul Iași a fost extrem de greoaie, în special primăvara și toamna, când apa „înmuia praful”, ceea ce făcea aproape imposibil accesul pe ulițe. Până în anul 2020, singurul drum pietruit și pe care se putea circula era doar drumul județean DJ 282D, Mădârjac – Podu Iloaiei – Românești – Movileni.

Chiar înainte de 1989 au început lucrările de așternere a unui covor asfaltic pe sectorul dintre Podu Iloaiei și Henci, dar au fost întrerupte, motivația principală fiind lipsa fondurilor. Au trecut mulți ani, cu demersuri și proiecte, dar mereu erau altele urgențele în județul Iași, astfel că a fost nevoie de așteptare și răbdare. Sau răbdare și așteptare.
Printr-un program finanțat de Consiliul Județean Iași, Direcția de Administrare a Drumurilor Județene Iași a reușit anul trecut finalizarea investiției, iar acum drumul arată impecabil. Între timp, Primăria comunei Românești a reușit să modernizeze legăturile dintre centrul comunei și satele Avântu și Ursoaia, fiind realizată legătura, la Epureni, cu drumul județean DJ 282, Iași – Movileni – Hârlău.

În atenția autorităților locale a stat și infrastructura dintre terenurile agricole. Astfel, acum accesul din sat la terenurile agricole din zona Holmului se realizează printr-un drum larg, pietruit și cu șanțuri de scurgere a apelor. Până acum, accesul era posibil doar când era vreme bună, altfel trebuia să mergi prin noroi, echipat cu cizme.

„Există premizele ca până anul viitor să fie modernizat și sectorul de drum județean DJ 282D, dintre Românești și Potângeni, prin pietruire, așternerea unui covor asfaltic și amenajarea șanțurilor, ceea ce nici nu visau majoritatea locuitorilor din satele din zonă. Odată cu finalizarea acestui sector, se deschide un nou culoar de acces dinspre nordul județului Iași la DN 28, spre Podu Iloaiei, evitându-se astfel tranzitul prin orașul Podu Iloaiei”, îmi spunea Ioan Stegariu, primarul comunei Românești.

Pe timpul iernilor, accesul de la Podu Iloaiei spre Românești era mereu blocat, în special în zona Henci – Fântâna Maiorului, neputând trece cu vreun mijloc de deplasare. Se aștepta câteva zile până ce ajungea autofreza de la Drumuri județene, până atunci totul fiind blocat, nefiind voie ca cineva să aibă vreo urgență de ieșire din sat. S-a schimbat mult situația la lucrările de modernizare prin redimensionarea șanțurilor și a debleurilor, fiind eliminate punctele critice de înzăpezire.
De asemenea, prin sate, când zăpezile urcau și la trei metri, accesul era blocat câteva zile, până ce se făceau pârtii de acces cu tractorul cu lamă sau manual, cu lopețile sătenilor. În prezent, ulițele satelor sunt deszăpezite prin grija primăriei care s-a dotat cu utilajele necesare, intervenția fiind rapidă și eficientă, atât la deszăpezire, cât și la combaterea lunecușului.
Trebuie remarcat că localitatea este bine sistematizată, cu străzi principale largi și cu majoritatea ulițelor având partea carosabilă din piatră. De foarte mult timp nu mai era vreun pod de lemn, fiind înlocuite cu altele din beton. În ultimul deceniu a început pietruirea ulițelor din sat, accesul fiind facil, chiar și pe vreme rea, și pentru autoturisme, nu numai pentru căruțe.
Schimbarea radicală din acești ani, odată cu așternerea covoarelor asfaltice pe mai multe drumuri – județean, comunal sau de exploatare agricolă – reprezintă un deziderat la care n-au visat înaintașii localnicilor din comuna Românești.