Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene, deși încă nu este membră UE, un sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro, iar din acești bani prima investiție finanțată va fi o autostradă între orașul Chișinău și granița Republicii Moldova cu România.
Aceste informații apar în Planul de creștere economică a Republicii Moldova, plan care a fost aprobat, în ziua de 22 mai 2025, de Parlamentul de la Chișinău, în prezența premierului Dorin Recean, informează site-ul Deschide.md.

Planul de creștere economică al Republicii Moldova se bazează pe un pachet financiar de 1,9 miliarde de euro. Acești bani provin din 400 de milioane de euro ca granturi (ajutor gratuit din partea UE, bani care nu trebuie returnați) și 1,5 miliarde de euro ca împrumuturi în condiții avantajoase. Acest împrumut se ia la rate foarte avantajoase, iar perioada în care trebuie rambursat este foarte mare, de 40 de ani. Primii 10 ani dintre cei 40 reprezintă o perioadă de grație, în care nu trebuie rambursat nimic din împrumut.
Planul de creștere are două componente – reformele și investițiile. În ceea ce privește investițiile, prima dintre cele menționate este „Construcția drumului autostradă Chișinău-Ungheni, pentru interconectarea în rețeaua de autostrăzi europene prin România”.

Cea de-a doua investiție care va fi finanțată cu fonduri de la UE este „Construcția a încă 2 linii electrice de interconectare de tensiune înaltă în rețeaua europeană”.
În acest moment, Republica Moldova este candidat oficial la integrarea în UE. Nu există un termen limită până la care această candidatură poate fi acceptată. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, estima că Republica Moldova ar putea fi primită în UE în jurul anului 2030. Sursa: Ziare.com