Reparații la o veche lucrare de artă

71

Județul Vaslui prin Consiliul județean anunță demararea proiectului „Intervenție de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei, comuna Costești, județul Vaslui” Județul Vaslui, în calitate de beneficiar, a câștigat proiectul Intervenție de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei, comuna Costești, județul Vaslui. Astfel, Județul Vaslui a semnat contractul de finanțare nr. 2 din 26.02.2024 cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) pentru proiectul Intervenție de urgență la monumentul istoric „Podul Doamnei”, comuna Costești, județul Vaslui în cadrul Apelului de finanțare pentru punerea în siguranță a monumentelor istorice aflate în pericol și pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice ale intervențiilor asupra monumentelor istorice, Subprogramul Intervenții de urgență (ante-și post dezastru). Valoarea totală a proiectului este de 772.083 lei din care valoarea finanțării nerambursabile acordată de Institutul Național al Patrimoniului este în cuantum de 247.067 lei iar contribuția Județului Vaslui este în sumă de 525.01.6 lei. Scopul proiectului este realizarea lucrărilor de intervenții de urgență asupra monumentului istoric, în vederea menținerii stării de conservare pentru o durată determinată de timp, până la realizarea lucrărilor de conservare, restaurare și punere în valoare. Principala activitate la nivel de proiect vizează realizarea lucrărilor de intervenție de urgență, prin construirea de sprijiniri din material lemnos pentru a susține toate arcele și bolțile. Cele mai importante degradări constatate, care conduc la necesitatea intervenției de urgență sunt la nivelul bolților și a timpanelor din zidărie de piatră.
Istoria Podului Doamnei începe în secolul al XIX-lea, când la porunca lui Mihail Sturdza (1834-1849), sub conducerea logofătului Constantin Sturdza, ministru de interne, se începe construcția acestuia. Construcția podului a început în anul 1839 și a durat până în anul 1841.
Podul a fost inaugurat la 8 noiembrie 1841 potrivit celor două texte inscripționate pe balustradele dinspre carosabil. Podul Doamnei a fost reparat în anul 1886, el având în acest moment 5 deschideri.
În anul 1956, ca urmare a alunecărilor de teren în zona km 101-102, DN24 a fost deviat, construindu-se varianta Rădești (Crasna) pentru evitarea porțiunii nesigure. Cu această ocazie, s-a redus traficul pe vechiul pod numai către satele Albești și Roșiești, podul trecând în administrarea autorităților locale.
Podul este din zidărie de piatră, de calcar și de gresie. În prezent, cele mai multe şi mai mari degradări le-a produs apa din precipitații în toate stările ei de agregare: lichidă, solidă şi gazoasă. Cele mai importante degradări constatate sunt la nivelul bolților și a timpanelor din zidărie de piatră.
Județul Vaslui, prin Consiliul județean, a manifestat un interes constant de a reabilita și introduce în circuitul turistic acest obiectiv și a depus mai multe cereri de finanțare, concretizate în final cu obținerea acestui grant care va avea ca rezultat stoparea degradării monumentului până la identificarea unei noi surse de finanțare destinate restaurării. Perioada de implementare a proiectului este de 9 luni, începând cu data de 26.02.2024 până la data de 30.11.2024. Informații suplimentare despre proiect se pot obține la sediul Consiliului Județean Vaslui situat în municipiul Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 79 sau la telefon: 0235/361.096, interior: 223, e-mail: consiliu@cjvs.eu, website: www.cjvs.eu. Persoană de contact: Rotaru Ramona, consilier Direcția Tehnică, Dezvoltare și Cooperare.