Remember Viacons Rutier Huși: „amintirea este o seară a fericirilor trecute”!

91

Când vorbim de inginerul Ioan Ciomaga trebuie, obligatoriu, să alăturăm și un alt nume devenit celebru: VIACONS RUTIER Huși. Indiferent de numele pomenit, fiecare va ști că vorbim de unul dintre cei mai serioși drumari din România. Sau una dintre cele mai serioase firme „de drumuri” din România.

Când veți citi acest nume, sigur vă veți duce cu gândul la cel puțin una dintre lucrările edificate prin așezările din Moldova.

Privim acest articol ca pe spusele lui Lucian Blaga: „amintirea este o seară a fericirilor trecute” și vă invităm să aflați, sau să vă reamintiți, câteva dintre cele mai importante lucrări ale Viacons Rutier Huși…

Viacons Rutier a terminat lucrãrile pe 11 km de drum comunal la Hoceni, era una din veștile anunțate în plin sezon estival al anului 2018.

Dupã mai multi ani de lucrãri și investitii masive, a fost finalizat cel mai modern drum comunal din județul Vaslui, în lungime de 11 km, un drum care face legãtura între Hoceni și satul Barboși, la granița cu comuna Albești. A ieșit o lucrare de excepție, constructorul Viacons Rutier Huși a efectuat lucrãri la cele mai înalte standarde, cu treceri de pietoni, panouri de semnalizare, parapeți, șanțuri betonate. Drumul comunal D.C. 166 este amplasat pe teritoriul comunei Hoceni și strãbate intravilanul și extravilanul satelor Hoceni, Deleni, Barboși și extravilanul localitãții Oțeleni, sate componente ale comunei Hocești, pânã la marginea de sud a satului Barboși.

 În octombrie 2019 a fost recepționat în județul Vaslui încã un drum modernizat la standarde europene de societatea Viacons Rutier Husi – DJ 244M. Managerul general al Viacons Rutier, ing. Ioan Ciomaga, și primarul comunei Roșiești, Florin Anea, au inaugurat un tronson de drum modernizat, în lungime de 3,5 km, care leagã satul Gura Idrici de centrul de comunã, Roșiești. “Când am venit prima datã pentru a vedea starea acestui drum, aveam nevoie de cizme, era o vreme de ploaie, iar drumurile erau sub orice criticã. Uitați-vã acum, sã vedeți ce lucrare am reușit, cred cã locuitorii din aceste sate vor fi mândri sã meargã pe un drum absolut impecabil”, a spus managerul general al Viacons Rutier, mulțumit de calitatea lucrãrilor. A urmat, în aceeași comună, finalizarea unui tronson de drum asfaltat, în lungime de 4 km, care leagă satul Roșiești de satul Idrici de Jos.

Florin Anea, primarul comunei Roșiești, a vorbit la superlativ de colaborarea avutã cu Viacons Rutier și de calitatea lucrãrilor de pe DJ 244 M, un rol important în realizarea lucrãrilor avându-l proiectantul July Expert Consulting, de la Bârlad. “Vã spun sincer, sunt primii metri de asfalt din comuna Roșiești, o comunã care nu a avut parte de infrastructurã modernã, pânã acum. Dar lucrurile se schimbã și în comuna noastrã, pentru cã am accesat fonduri guvernamentale, prin PNDL I și PNDL II. Mulțumesc Consiliului Județean Vaslui, pentru ajutorul primit în realizarea acestui proiect, prin care legãm douã sate importante din comuna Roșiești. Multumesc și constructorului, Viacons Rutier, au avut un colectiv de ingineri excepțional de bine pregãtiți, care au dat în folosință acest drum, în termen de 12 luni de la începerea lucrãrilor. Mai avem în proiect și alte lucrãri, pe care le vom realiza în perioada urmãtoare, tot pe fonduri guvernamentale. Sã știți cã, la noi, la țarã, asfaltul înseamnã civilizație, oamenii scapã de calvarul noroaielor, iar acest lucru se datoreazã constructorului, care ne predã un drum excepțional de bine fãcut. Le mulțumim tuturor pentru efortul fãcut”, a spus primarul de la Roșiești.

“Sã știți cã am fost în strãinãtate și am vãzut cã mai sunt și acolo drumuri care nu sunt modernizate, de aceea nu trebuie sã judecãm prea aspru situația noastrã de acum. Un drum se judecã atunci când îl preiei de la faza de execuție la cea de predare cãtre autoritãti, atunci vezi care e diferența. Înainte, era foarte, foarte greu sã circuli pe aici”, a concluzionat ing. Ioan Ciomaga, managerul general Viacons Rutier.

“Viacons Rutier are deosebita plãcere sã anunțe cã a predat încã un proiect administrațiilor locale din județul Vaslui, de data aceasta la comuna Bunești-Averești, proiect finanțat prin PNDL II. Aceastã lucrare nu este una dintre cele mai mari realizatã de Viacons Rutier, înseamnã doar patru kilometri. Vreau sã anunț cã termenul de execuție a fost de 24 de luni, dar noi, spre bucuria celor care locuiesc în aceastã zonã, a primãriei, am predat lucrarea în 12 luni. Aceastã primãrie a avut marea șansã de a avea un drum județean, DJ 244L, care face legãtura cu celelalte drumuri județene din zonã. Este o realizare notabilã, zicea cineva, un primar, cã numãrul de case a crescut dupã ce noi am predat drumurile cãtre primãrii. Sper cã acelasi lucru se va întâmpla și în aceastã comunã. Multumesc primãriei, celor de la Inspecția în Constructii, Consiliului Județean, celorlalți factori implicati”, a spus în septembrie 2019, managerul general al Viacons Rutier Vaslui, ing. Ioan Ciomaga.

Șanțuri betonate, pe kilometri întregi, un asfalt de o calitate foarte bunã, asemãnãtor celor de pe drumurile europene, plus lucrãri de artã realizate la centimetru. Acest drum leagã Avereștiul, centrul de comunã, de Roșiori și Armãșeni, printr-o panglicã de asfalt, care rivalizeazã în orice moment cu lucrãrile de pe DE 581, care strãbate județul Vaslui.

“Este un drum de legãturã, care va face ca oamenii sã nu mai facã drumuri pe jos, cum au circulat o viațã, pentru a prinde mijloacele de transport în comun. Am stabilit cu doamna proiectant de la acest drum sã facem un proiect mai mare, de 12 km de drumuri asfaltate în toatã comuna, în toate satele componente. Înainte, microbuzele școlare fãceau un ocol de 8 km, pentru a prelua copiii din Armãșeni și Roșiori, deși distanța realã era de doar 1,3 km, drum în condiții foarte proaste. Mulțumesc, în mod special, Consiliului Local, care a fost și este alãturi de mine tot timpul, mulțumiri proiectantului și, nu în ultimul rând, constructorului, Viacons Rutier, pentru cã avem șansa de a avea un constructor din zonã foarte bun”, a spus Vasile Tãrãgan, primarul comunei Bunești-Averești.

Momente de bucurie au fost luni, 18 mai 2020, în comuna vasluiană Ivănești, acolo unde firma hușeană Viacons Rutier, împreună cu primarul Vasile Novac, au recepționat 6 kilometri de drum reabilitatat prin modernizare ce a constat în turnarea de covor asfaltic și amenajarea de rigole pentru scurgerea apei. Modernizarea tronsonului de Drum Comunal DC 137, ce pleacă din Drumul Național DN 2F și traversează satele Blesca, Ursoaica și Buscata, vine ca o gură de aer pentru cetățenii din zonă și care trăiau un calvar la fiecare ploaie.

         Peste 10 milioane de euro au fost alocate în anul 2020, de la bugetul de stat, pentru reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 284 – lucrare realizată de Viuacons Rutier – care vine din drumul național DN 24 B (Huși) și trece prin Epureni – Duda – Pâhnești – Fundãtura – Arsura, ieșind în DN 28, tocmai în Ghermãnesti, pe o lungime totalã de 21,2 km.

La sfârșitul lunii noiembrie 2020, Consiliul Județean Vaslui a anunțat recepționarea celei mai importante investiții în infrastructura rutieră din județ. Este vorba despre reabilitarea și asfaltarea a 22 km din drumul județean DJ 284, beneficiarii lucrării fiind cetățenii din municipiul Huși și din comunele Duda Epureni, Arsura și Drânceni. Principalele obiective ale proiectului au fost așternerea unui covor asfaltic, construirea a șase poduri, la alte patru fiind făcute consolidări de terasamente și drenuri.

Cel mai mare impediment, care a întârziat cu doi ani finalizarea lucrării, a constat în faptul că, pe o porțiune de câteva sute de metri, a existat o alunecare de teren.

„Ne aflăm într-o zi frumoasă, într-un moment fast pentru noi, constructorul Viacons Rutier și Consiliul Județean. Este o lucrare de referință pentru noi, firma Viacons Rutier, pentru proiectant și Consiliul Județean. Lucrarea în sine este o provocare. Se întinde pe aproximativ 22 km și cuprinde patru segmente, cu poduri, podețe, lucrări de artă, ziduri de sprijin. Toate acestea s-au realizat datorită colectivului de la Viacons Rutier, care a depus suflet. Din păcate, a durat cam mult. Nu datorită nouă, ci a mai multor zone cu alunecări de teren ne-a oprit din execuție mai bine de 2 ani, până s-a găsit o soluție extraordinar de bună pentru captarea izvoarelor și a apei. Mulțumim Consiliului Județean Vaslui că a avut încredere în noi și am reușit să ducem la bun sfârșit această investiție”, spunea atunci inginerul Ioan Ciomaga, directorul Viacons Rutier Huși, constructorul care a executat lucrările.

După doi ani de investiții cu finanțare prin PNDL, în decembrie 2021, municipiul Huși a primit în zestre șapte străzi complet modernizate, asfaltate de către vrednicii constructori de la Viacons Rutier. O lucrare cu adevărat excepțională, care scoate din noroaie sute de familii din cartierele Dric și Corni. Au fost doi ani de lucrări în condiții grele, pentru că pe străzile asfaltate acum s-au realizat și lucrări de apă-canal, inclusiv montarea unor conducte care să lege cartierele Dric și Corni. „Cu câteva luni în urmă, unii locuitori din aceste cartiere spuneau că i-am abandonat și că nu dorim modernizarea zonei. Iată că nu a fost așa, am avut noroc de un constructor extrem de serios, care a realizat o lucrare foarte, foarte bună. Mulțumesc firmei Viacons Rutier pentru lucrarea realizată. Mă bucur că este o firmă din Huși, ne mândrim cu ea”, a spus Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși.

La rândul său, managerul general al Viacons Rutier, Ioan Ciomaga, a ținut să sublinieze că lucrarea de asfaltare a celor șapte străzi a fost destul de complexă, date fiind condițiile din teren. „Predăm astăzi un pachet de străzi complet modernizate, străzi care au acum cele mai moderne condiții de trai. Mă bucur că am putut lucra în orașul în care locuim și am putut oferi condiții comparabile cu ceea ce este în UE”, a spus Ioan Ciomaga.

La recepția lucrărilor străzilor a participat și doamna Iulia Vizinteanu, manager JULY EXPERT Consulting, proiectantul lucrării. „Doresc hușenilor un Crăciun fericit”, a spus doamna Vizinteanu.

Viacons are în lucru o asfaltare pe DJ 284, pe aproape 30 de kilometri. Acest drum județean, care strãbate satul Epureni, este distrus pe o distanțã de câteva sute de metri, fapt pentru care s-a decis devierea traficului pe drumuri sãtești. “Vom vedea ce soluție ne oferã proiectantul, dar avem probleme cu alunecãrile pe distanță de 200 de metri, sunt izvoare puternice dedesubt, care miscã pãmânturile din loc. De fapt, toatã zona este supusã alunecãrilor de teren, deși de mai micã intensitate, de la Epureni și pânã spre Ghermãnesti”, spune Ioan Ciomaga, managerul general Viacons Rutier. Conform oficialilor de la Consiliul Județean, se vor executa un gen de “pinteni din beton”, care vor face ca izvoarele sã fie dirijate de sub drum, prin sistem de canale de beton, o lucrare executatã și pe drumul național Bârlad – Vaslui, în zona pãdurii Crasna, în urmã cu câțiva ani.

Încă o investiție în infrastructura rutieră din județul Vaslui a fost realizată și predată autorităților Vaslui de către cei de la firma Viacons Rutier din Huși. Drumarii au dat în exploatare alți peste 5 km de asfalt în localitățile Deleni și Zizinca. În cele două sate, din comuna Deleni, au fost modernizate zece străzi, care au fost complet asfaltate, cu semnalizare rutieră și cu rigole betonate.
Lucrarea a fost finanțată prin PNDL II iar constructorul a depus o muncă titanică, într-o zonă cu un relief destul de accidentat. A fost o lucrare complexă. Este o lucrare executată la cele mai înalte exigențe și, încetul cu încetul, se încheie, nu numai în județul Vaslui, ci în toată țara. Prin respectivul proiect s-a reușit facilitarea accesului către bisericile din cele două localități, iar oamenii nu vor mai merge prin noroaie.

De asemenea, o nouă investiție în infrastructura rutieră a fost finalizată de Viacons Rutier Huși – un drum modernizat de 1,4 kilometri în comuna Muntenii de Jos. Segmentul de drum modernizat cu 4,2 milioane lei, străbate mare parte a satului Mânjești. Lucrarea a fost începută la finalul anului 2022 și terminată în anul 2023.

Viacons Rutier Huși a lucrat în anul 2023 la amenajarea punctului vamal și la modernizarea drumului care asigură accesul de la DN 24A la noul punct de frontieră de la Bumbăta, peste râul Prut. Reprezentanți ai autorităților naționale și județene s-au întâlnit la Bumbăta cu reprezentanţii firmei de construcţii, ai armatei, cu proiectanţi şi cu cei de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, moment de stabilire a proiectului punctului vamal și a infrastructurii care o deservește. Acest proiect de o deosebită importanţă pentru România, Ucraina și Republica Moldova a fost finalizat în cel mai scurt timp posibil, cu respectarea standardelor de calitate şi siguranţă.

Podul de la Bumbăta este construit din pontoane, are o lungime de peste 1,5 kilometri, fiind destinat în special circulaţiei vehiculelor de mare tonaj, amenajarea sa contribuind la dezvoltarea economică a regiunii prin facilitarea circulaţiei între România, Ucraina şi Republica Moldova.

Punctul de trecere a frontierei din zonă facilitează, de asemenea, circulaţia persoanelor şi a mărfurilor între aeste ţări, ceea ce va contribui la creşterea schimburilor comerciale şi la dezvoltarea relaţiilor economice.

Viacons Rutier a predat, pe 25 octombrie 2024, un spectaculos proiect de infrastructură rutieră în satul Oțeleni, comuna Hoceni. O localitate care poate rivaliza, în orice moment, cu un cartier din Huși, Vaslui, Iași sau Bârlad. Un sat în care, oriunde întorci ochii, dai de o panglică de asfalt, de șanțuri betonate, de semne de circulație.

Este satul natal al celui care și-a dedicat întreaga viață dezvoltării infrastructurii din județul Vaslui, încă din prima zi, în care a venit la Huși, ca inginer stagiar, la Drumurile Naționale. Acum, este managerul unei companii înfloritoare, cu peste 200 de angajați, cu șantiere în tot județul Vaslui. Vorbim de inginerul Ioan Ciomaga, managerul general al Viacons Rutier, cel care a participat la recepția finală a proiectului de asfaltare a satului Oțeleni, în dubla sa ipostază, de manager al firmei de construcții și de om al locului.

Este vorba, atenție!, de primul proiect din România, realizat integral, pe Anghel Saligny. Meritul este al constructorilor de la Viacons Rutier, care s-au mobilizat exemplar și au predat lucrarea în decurs de un an de zile de la inaugurarea oficială. O lucrare de asfaltare care spune totul despre forța Viacons Rutier, dar și despre determinarea constructorilor de la firma hușeană.

Cifrele sunt grăitoare: 3 milioane de euro, valoarea proiectului, 7,3 km de drumuri asfaltate, 7 km de șanțuri betonate, panglici de asfalt spre drumurile de exploatare, zeci de mii de tone de piatră și bitum, turnate într-un timp record.

”Pot să spun că am recepționat astăzi o mare lucrare, deosebit de frumoasă, nu pentru faptul că sunt eu născut aici, în comună, ci pentru că lucrarea a fost făcută de colegii mei la modul exemplar, ca de altfel toate lucrările realizate de Viacons Rutier. Zic eu, această lucrare iese în evidență prin sufletul depus. Cred că este prima lucrare recepționată pe Anghel Saligny, vor urma cât de curând recepții și la Epureni, în zona Bârladului, după care facem recepția la Codăești. În această perioadă, vom continua lucrările și pe șantierele deschise în tot județul Vaslui”, a spus ing. Ciomaga.

Sunt lucrări foarte bine realizate, din tot spectrul lucrărilor de infrastructură, dacă vorbim de lucrări de apărare împotriva inundațiilor, lucrări de artă, lucrări de consolidare, a spus managerul general al Viacons Rutier.

O premieră pentru lucrările de drumuri din satele vasluiene: Viacons a pregătit la cea mai importantă intersecție din sat o mixtură asfaltică de culoare roșie, care adaugă personalitate la lucrarea de asfaltare.

”Pot să vă mai spun că am terminat lucrarea într-un timp record. Lucrarea a fost începută cu un an de zile în urmă, am terminat de asfaltat acum trei-patru luni de zile. A trebuit să închidem niște proceduri la Ministerul Dezvoltării, de asta nu a fost recepționată până acum”, a mai completat domnul ing. Ciomaga.

Primarul comunei Hoceni, Vasile Țabără, spune că lucrarea este realizată impecabil de către firma hușeană. ”Ne mândrim cu prima lucrare pe Anghel Saligny finalizată în totalitate, la nivel național. Pentru dl. inginer Ciomaga, fiu al satului Oțeleni, iată că viața, conjunctura, destinul a făcut ca domnia-sa să fie cel care asfaltează toate drumurile din satul natal, inclusiv drumul care trece prin fața casei părintești. Ne mândrim cu dl. Ciomaga, ne mândrim pentru faptul că este fiu al comunei și pentru că Viacons Rutier este o societate de construcții de top”, a spus dl. Țabără.

Un al doilea proiect finalizat prin Programul „Anghel Saligny” a fost în comuna Hoceni, unde Viacons Rutier a reușit să modernizeze drumurile din interiorul localității Oțeleni. Proiectul este în valoare de 3 milioane de euro și constă în asfaltarea a 7,3 km de drum și betonarea a 7 km de șanțuri. „Pot să spun că am recepționat o mare lucrare, deosebit de frumoasă, nu pentru faptul că sunt eu născut aici, în comună, ci pentru că lucrarea a fost făcută de colegii mei la modul exemplar, ca de altfel toate lucrările realizate de Viacons Rutier. Zic eu, această lucrare iese în evidență prin sufletul depus. Cred că este prima lucrare recepționată pe Anghel Saligny, vor urma cât de curând recepții și la Epureni, în zona Bârladului, după care facem recepția la Codăești. În această perioadă, vom continua lucrările și pe șantierele deschise în tot județul Vaslui”, a conchis managerul Viacons Rutier Huși.

Anul 2023 a fost anul în care compania hușeană de drumuri Viacons Rutier a intrat în istoria municipiului Vaslui, prin predarea unor obiective de infrastructură majore, care vor rezista zeci de ani, de aici încolo, pentru generațiile viitoare. Specialiștii de la Viacons Rutier au muncit din greu, de multe ori chiar și nopțile, pentru a finaliza cele două mari obiective predate către municipalitate. În septembrie, în prezența managerului general Viacons Rutier, ing. Ioan Ciomaga, și a viceprimarului municipiului, Lucian Braniște, a fost recepționat cartierul Delea Cantemir, un frumos cartier, cu sute de case, întins pe câțiva kilometri. Numai pentru cartierul Delea Superior – Dimitrie Cantemir, primăria a alocat în jur de 18 milioane de lei. Cu acești bani, a fost modernizată complet, pe o lungime de 5,2 km, infrastructura stradală, canalizarea pluvială, iluminatul public și amenajarea trotuarelor. Lucrările au ieșit fătă cusur, după cum se poate vedea în trecerile prin acele locuri.

Prezent la recepție, viceprimarul Lucian Braniște avea să spună: ”Lucrările la obiectivul de investiții ce au presupus „Reparații capitale si modernizare străzi” au fost efectuate de SC VIACONS RUTIER SRL Huși, iar la recepția acestora, pe lângă echipa de specialiști, a fost prezent și domnul Ioan Ciomaga, managerul general al societății, căruia i-am mulțumit pentru modul profesionist cu care au fost abordate lucrările de execuție la această investiție, mai ales că, și în acest caz, au fost suprapuneri de lucrări care au dus la suspendarea acestora pentru o anumită perioadă de timp și reluarea lor după finalizarea introducerii conductelor magistrale de apă potabilă ale întregului oraș. Toată comisia de recepție a apreciat calitatea lucrărilor executate, astfel ca zona să fie una modernă și sigură pentru traficul, atât auto cât și pietonal, și în aceste cartiere ale municipiului Vaslui”.

În octombrie 2023, în prezența managerului general Viacons Rutier, dl. Ciomaga, și a viceprimarului Braniște, avea să fie recepționat un alt obiectiv de infrastructură emblematic pentru orașul Vaslui. Strada Traian, principala arteră de circulație a orașului, a fost recepționată la o calitate a lucrărilor ireproșabilă.

Ce a însemnat reabilitarea și modernizarea din temelii a acestei artere? În primul rând, refacerea părții carosabile în lungime totală de 900 m liniari, de la Crucea Gării până la sensul giratoriu Găzărie, realizare trotuare, canalizații tehnice cu o lungime totală de 2 km, marcaje și semnalizare rutieră.

O noutate absolută pentru Vaslui au fost pistele de biciclete de biciclete de pe Traian, realizate cu o mixtură colorată, la care s-au folosit pigmenți naturali, totul fiind fabricat în laboratoarele Viacons, de la Huși. Proiectul a fost finanțat din bugetul local și a avut o valoare totală de peste 11 milioane lei.

A fost un an plin pentru Viacons Rutier Huși, în municipiul Vaslui, cu sute de angajați, mașini și echipamente, plus mii de ore lucrate, pentru a preda orașului aceste lucrări impecabile.

La finele anului 2024, în comuna Arsura, a fost executat un pachet de 15 străzi, lungime totală de 6,999 km, cu asfalt, șanțuri betonate, marcaje rutiere. Un proiect impecabil, pus în operă de profesioniștii în proiectări de la July Expert Consulting și realizat absolut impecabil de drumarii de la Viacons Rutier Huși.Sunt datele proiectului de modernizare străzi locale din comuna Arsura, predat de către proiectant și constructor, către comunitatea locală. Un proiect care demonstrează că, atunci când îți dorești cu adevărat să realizeze ceva pentru localitatea pe care o conduci, ca primar, totul poate deveni realitate. 

Doamna Iulia Vizinteanu, managerul general al July Expert Consulting, a spus că modernizarea străzilor din comuna Arsura, proiect de peste 11 milioane lei, a început în urmă cu câțiva ani, când, la Compania Națională de Investiții, era depus un proiect care urma să scoată străzile din comuna Arsura din noroaie. 

”Inițial, proiectul nu a fost aprobat, dar ne-am unit forțele, alături de Consiliul Județean și de dl. primar, și am redepus proiectul pe programul Anghel Saligny. Am reușit să câștigăm finanțarea și, iată, am ajuns la finalul lucrărilor. Pentru noi, ca firmă de consultanță, bucuria este de două ori, o dată la semnarea contractului de finanțare și, a doua oară, la recepția lucrărilor. Mulțumim Consiliului Județean, mulțumim domnului primar, care a stat cu sufletul la gură alături de noi”, a spus doamna Vizinteanu. 

Într-o zi superbă, de final de octombrie, am putut vedea, în toată comuna, calitatea excepțională a drumurilor realizate de drumarii de la Viacons Rutier. Drumuri pe care, cu ani în urmă, nu se putea circula în perioade de ploaie, arată acum o imagine europeană a comunei Arsura. 

  ”Mulțumesc constructorului, dlui Ioan Ciomaga, managerul general, mulțumesc proiectantului, doamna Iulia Vizinteanu, tuturor celor care au lucrat aici, la noi, la Arsura, pentru că putem recepționa astăzi lucrări care înseamnă o șansă pentru dezvoltarea comunei Arsura. Au fost ani de eforturi, în care am încercat să câștigăm acest proiect și, până la urmă, am reușit. Sper să mai colaborăm și la alte proiecte”, a spus Andrei Năstase, primarul comunei Arsura. 

Foarte mulțumit de calitatea lucrărilor, după ce a străbătut toate drumurile din proiect, managerul general al companiei Viacons Rutier, ing. Ioan Ciomaga, a mulțumit tuturor celor implicați pentru reușita proiectului. 

”Predăm, astăzi, la Arsura, încă un proiect realizat la cele mai înalte cote, realizat într-un timp record. Comuna Arsura devine o comună cu adevărat europeană, conectată la rețelele de drumuri modernizate din zona Hușului. Mulțumesc domnului primar, pentru că ne-a fost aproape, pe timpul lucrărilor, mulțumiri și proiectantului, dar și colectivului care a lucrat aici, pentru calitatea lucrărilor. Viacons Rutier continuă modernizarea județului Vaslui, o spunem cu mândrie, suntem parte la acest proces de modernizare”, a spus ing. Ioan Ciomaga. 

Din iulie 2024, satul Bălțați, comuna Tătărăni, dispune de o panglică de asfalt care poate rivaliza în orice moment cu un drum european. Lucrarea, notată cu 10 plus de autoritățile locale, a fost inaugurată de constructor, Viacons Rutier Huși, reprezentată de managerul general Ioan Ciomaga.

„Este vorba despre 3,3 km asfaltați într-un timp record. Sunt șase străzi, cu lățimea între 4,5 – 5,5 metri, care vor fi utilizate de întrega comunitate. Mulțumesc echipelor noastre de constructori, sătenilor care ne-au fost aproape ori de câte ori a fost nevoie, precum și reprezentanților primăriei, care s-au implicat total în proiect. Vreau să menționez că această comună, ca și celelalte din jurul Hușului îmi sunt dragi ca familia mea. Mă bucur că Viacons Rutier face fericiți oamenii. Dacă vor mai fi lucrări, cu siguranță vom mai fi prezenți în comuna Tătărăni”, a declarat ing. Ioan Ciomaga.

”Avem drumuri ca la oraș, am scăpat de grija noroaielor. Mulțumim firmei care a făcut lucrările la noi în sat, sperăm ca în câțiva ani să avem și alte legături asfaltate cu centrul de comună”, au spus oamenii din sat. 

Proiectul a fost depus de primarul Ioan Gentimir în 2021 și într-un timp scurt a fost finalizat, iar localnicii din Bălțați beneficiază de condiții moderne în interiorul localității.

„Acest proiect este de o importanță vitală pentru localitatea Bălțați. Este o comunitate numeroasă, lăsată oarecum în urmă cu investiții de predecesorii mei. Însă, am considerat că este bine ca această localitatea să fie ajutată. Avem și alte proiecte în derulare, iar cel mai important este cel pe care îl inaugurăm astăzi, un proiect de asfaltare în lungime de 3.700 m. Am avut o colaborare foarte bună cu firma Viacons Rutier, realizând o investiție ca niște profesioniști și le mulțumesc foarte mult tuturor celor care au contribuit la finalizarea acestei lucrări”, a spus Ioan Gentimir, primarul comunei Tătărăni.

La rândul său, ing. Ioan Ciomaga, managerul Viacons Rutier Huși, a precizat că aceste lucrări din jurul Hușului îi sunt la fel de dragi ca familia sa.

„Mă bucur că Viacons Rutier face fericiți oameni acolo unde lucrăm. Dacă facem apel la trecut, o să observăm că fericirea înseamnă să ai acces rapid la o localitate importantă, precum Huși sau Vaslui, având în vedere rețeaua de drumuri realizată de societatea noastră. Am avut o colaborare foarte bună cu Primăria și va fi în continuare, dacă vom avea ocazia să implementăm și alte proiecte de infrastructură rutieră. Primarul a fost al doilea diriginte de șantier. Felicitări și mulțumesc pentru colaborare și sprijin”, a mai spus ing. Ioan Ciomaga.

Patru angajati si o cifrã de afaceri de 9.000 de euro. De la aceste cifre a plecat inginerul Ioan Ciomaga, managerul general al Viacons Rutier, în 2001, atunci când punea bazele unei firme de construcții de succes din județul Vaslui și din zona Moldovei. Cu multã seriozitate și tenacitate, firma Viacons Rutier a crescut de la an la an, ajungând astăzi un constructor puternic, un partener de nădejde, nu în ultimul rând un colectiv de profesioniști desăvârșiți, apreciați de parteneri, concurență și populația din zona Moldovei.

Fiica directorului general al Viacons Rutier, Adina Ralea, acum profesor universitar la Sorbona și cercetãtor stiintific al Academiei Române, este mândrã de ceea ce a realizat tatãl ei în cei 18 ani de activitate. “Am fost patru angajati, la început, printre care mã numãram si eu. Iar acum, iatã, sunt 350 de oameni care câstigã o bucatã de pâine, pe diversele proiecte pe care firma Viacons le desfãsoarã în judet. Portofoliul firmei tatãlui meu înseamnã 400 de proiecte, în cei 18 ani de activitate, din care 42 în derulare numai în acest an, ceea ce spune totul despre forta Viacons Rutier Huși. Datoria noastrã, ca urmasș ai acestei companii, este sã ducem mai departe munca începutã de tatãl meu, sã dezvoltãm compania pentru anii care urmeazã”, a spus Adina Ralea, fiica managerului general.

„Vã mãrturisesc ceva: dacã mã tai la un deget, veti gãsi sub piele numai asfalt, pentru cã îmi place foarte mult ceea ce fac si fac totul cu pasiune pentru locuitorii acestui județ”, a sustinut managerul general al Viacons Rutier, Ioan Ciomaga.

În numele PS Ignatie, Episcopul Husilor, a apreciat implicarea, sprijinul și seriozitatea directorului Ciomaga pentru Biserică, mai ales cã managerul Viacons este un om cu multã credintã de Dumnezeu. Sfinția sa a mai spus:“Știți pilda talantului. Ei bine, dl. Ciomaga nu a îngropat talantul primit de la Dumnezeu, ci l-a înmulțit, astfel cã astãzi, aici, la aceastã firmã, mãnâncã o bucatã de pâine 1.000 de suflete, ceea ce este foarte bine”.

“Am un sentiment de bucurie să fiu alături de prietenul meu de-o viațã, Jack Ciomaga. Ne-am cunoscut atunci când eu eram în afaceri, am colaborat atunci când am ajuns la primãrie, iar acum trebuie sã spun cã Viacons Rutier a ajuns una din firmele mari ale județului Vaslui, ale municipiului Huși. Mi-aș dori sã am cât mai multe firme ca Viacons în oraș”, a spus primarul Ioan Ciupilan.

Acasă, la VIACONS RUTIER HUȘI

In perioada 11 – 13 iulie 2018, Viacons Rutier a organizat simpozionul „Dezvoltarea infrastructurii rutiere pe plan național și local”, primul de acest fel organizat de o firmă din acest domeniu, manifestare care a avut menirea de a aduce la aceeași masă drumari, specialiști din domeniul contrucțiilor rutiere, proiectanți, profesori universitari, factori de decizie de la nivel local, județean și guvernamental, dar și potențialii beneficiari ai acestor investiții, respectiv primari, în total, circa 250 de persoane.

 „Am dorit astfel să marcăm 18 ani de activitate neîntreruptă, timp în care am reabilitat și modernizat peste o mie de kilometri de drumuri comunale și județene, pe teritoriul județului Vaslui. Doresc să spun că sunt mândru că sunt vasluian și că am avut ocazia să contribui și eu la dezvoltarea acestei zone, și, chiar daca am avut solicitări să preiau proiecte în alte județe, am preferat să-mi desfășor activitatea aici, unde sunt atât de multe de făcut pentru a oferi concetățenilor mei posibilitatea unui transport civilizat. Cât privește această manifestare, ideea de a aduce împreună pe toți factorii implicați în domeniul dezvoltării infrastructurii rutiere ne-a venit acum două luni, și am reușit să o punem în practică într-un timp relativ scurt. Mă bucur să văd cât de multe persoane au răspuns invitației noastre, semn că tema abordată este de mare interes, atât pentru județul Vaslui, cât în plan național. Peste doi ani, sper să organizăm o conferință de mult mai mare amploare, la care să se ajungă pe drumuri moderne, care ar deschide astfel economia județului Vaslui și a Moldovei, în general”, a declarat ing. Ioan Ciomaga, managerul general al SC Viacons Rutier SRL Huși.

„Nu este foarte simplu să lucrezi cu oamenii. Câteodată interacţiunea, colaborarea cu oamenii se poate transforma într-o cruce, este nevoie să te mai smereşti, să mai renunţi la ideile tale, la părerile tale, ca lucrurile să meargă foarte bine. Crucea este şi simbolul dragostei, nu numai al jertfei. Avem nevoie, în această lume, de foarte multă dragoste. Din nefericire, asistăm la o formă de dezbinare a societăţii. Credinţa în cruce, credinţa în Hristos, credinţa în dragostea pe care El ne-a împărtăşit-o fiecăruia, poate să ne mai ţină legaţi unii de alţii,”  a spus Părintele Episcop Ignatie, de la Episcopia Hușului.

La rândul său, inginerul Ioan Ciomaga a mulţumit Părintelui Episcop Ignatie, subliniind importanţa acestui eveniment organizat la împlinirea a 18 ani de activitate: „Împlinirea este cununa a ceea ce înfăptuim. Dacă pui suflet în ceea ce faci şi mai sporeşti cu o lacrimă de credinţă, satisfacţia este pe măsura dragostei, a bunei rânduieli şi a chiverniselii. (…) Trăiesc un vis împlinit, sfinţirea sediului şi a tot ce avem aici, precum şi sfinţirea muncii noastre, a efortului colectivului nostru!”.

VIACONS RUTIER HUȘI la cel mai mare eveniment mondial de drumuri

Cei mai performanți specialiști în drumuri din județul Vaslui, managerii companiilor Viacons Rutier Huși și July Expert Consulting Bârlad, au participat la cel de-al XXVII-lea Congres Mondial de Drumuri (PIARC), organizat la Praga. Specialiștii din județul Vaslui au participat la diverse ateliere specializate, sesiuni tehnice și de previziune.

În cadrul acestui congres, experții de la Viacons Rutier (Ioan Ciomaga, manager general, Adina Ciomaga, manager (foto), Daniel Dobrea, director tehnic) și July Expert Consulting (Iulia Vizinteanu, manager general, ing. Lucian Tănasă și colegii) au avut oportunitatea de a interacționa cu experți și cercetători din întreaga lume, desfășurând discuții și schimburi de idei referitoare la cele mai bune practici tehnice, sociale și economice în domeniul infrastructurii rutiere.

”Congresul a inclus prezentarea rezultatelor muncii celor 24 de Comitete și Grupuri Operative, sesiuni specializate, ateliere și o expoziție în care administrațiile rutiere și furnizorii de echipamente și servicii au fost alături de consultanți și organizații relevante din domeniul infrastructurii rutiere. Faptul că am fost invitați la Congres ne-a onorat în mod deosebit și dovedește că Viacons Rutier Huși își concentrează eforturile pentru promovarea dezvoltării și modernizării infrastructurii rutiere în beneficiul cetățenilor și economiei județului Vaslui”, a spus ing. Ioan Ciomaga, manager general Viacons Rutier Huși. 

Ediția 2023 a Congresului #PIARCWRC23, cu motto-ul ”Împreună din nou la drum” a reunit peste 3500 de participanţi , inclusiv mai mult de 40 miniștri și viceminiștri, din 125 de state-membre ale Asociaţiei Mondiale de Drumuri (PIARC).

Așadar, rememorând activitatea desfășurată și evenimentele la care a fost implicată, se poate spune că firma VIACONS RUTIER Huși a intrat în clubul select al marilor constructori de drumuri și poduri din România. Experiența colectivului, profesionalismul acestuia și dotarea cu tehnică și tehnologie de nivel european oferă șanse de a realiza obiective complexe din domeniul infrastructurii rutiere. De pe plan regional, național și, de ce nu, pe plan internațional.