Administrația de Stat a Drumurilor implementează măsurile specifice necesare derulării în bunbe condiții a activității de întreținere a drumurilor pe timp de iarnă. Odată cu apropierea sezonului rece, condițiile meteorologice se pot schimba brusc, iar fenomenele imprevizibile, cum ar fi ninsorile abundente sau poleiul, pot apărea oricând. În acest context, Administrația de Stat a Drumurilor a derulat pregătirile pentru sezonul de iarnă 2024-2025, implementând măsuri specifice și acțiuni necesare pentru întreținerea și administrarea drumurilor publice naționale. Scopul principal este menținerea rețelei rutiere în condiții optime, asigurând desfășurarea traficului rutier în siguranță și confort, indiferent de provocările meteorologice. Pentru întreținerea drumurilor, ASD are încheiate contracte de antrepriză cu 12 întreprinderi S.A. „Drumuri” din teritoriu.
În prezent, gradul de pregătire al utilajelor și echipamentelor rutiere pentru iarnă este de 80,20%, iar în acest sezon vor fi mobilizate aproximativ 500 de unități de autospeciale și utilaje rutiere pentru deszăpezire, combaterea lunecușului și distribuirea materialului antiderapant. În funcție de necesitate, în cazul condițiilor meteo severe și imprevizibile, cum ar fi colapsul traficului, avertizările de cod portocaliu/roșu sau alte fenomene extreme, S.A. „Drumuri” va mobiliza tehnică suplimentară de la agenții economici, pentru a asigura o intervenție rapidă și eficientă.
Pentru combaterea lunecușului pe drumurile publice naționale în sezonul de iarnă 2024-2025, ASD dispune de un stoc de 21 984,66 tone de sare tehnică, 13 425 tone de material antiderapant și 10 240 tone de savură. Stocurile vor fi suplinite pe parcurs, pentru a asigura cantitățile necesare pe întreaga durată a sezonului rece.
În scopul monitorizării condițiilor de trafic pe timp de iarnă, pe drumurile publice naționale sunt instalate 17 camere video, care contribuie la eficientizarea întreținerii drumurilor și sporirea siguranței rutiere.
De asemenea, pe sectoarele de drum cu declivități majore, în caz de necesitate, vor fi organizate posturi de remorcare pentru a sprijini unitățile de transport de mare tonaj, în puncte precum: M1 frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari -frontiera cu Ucraina, km 36 (s. Cristești); R6 Chișinău – Orhei – Bălți, km 33-34 (s. Peresecina); R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România, km 79-80 (s. Cornești); R3 Chișinău – Hânceșt – Cimișlia – Basarabeasca, km 27 (s. Fundul Galbenei); R8 Edineţ – Otaci -frontiera cu Ucraina, km 53-55 (or. Otaci ); R30 Anenii – Noi – Căușeni – Ștefan Vodă – frontiera cu Ucraina, (ocolirea s. Troița Nouă).
În același timp, pe tronsoanele de drum cu risc sporit de formare a troienelor, vor fi instalate parazăpezi, pentru prevenirea acumulării zăpezii pe partea carosabilă. Reamintim că, începând cu 15 noiembrie curent, Serviciul Operativ ASD activează în regim non-stop 24/7, oferind cetățenilor asistență și informații actualizate despre starea drumurilor și condițiile de circulație. Pentru orice întrebări sau solicitări, cetățenii pot contacta oricând Serviciul Operativ la numerele de telefon (+373) 78337744, (+373) 60477117, disponibile și pe Viber/WhatsApp, sau prin e-mail la serviciul@asd.md.
„Siguranța în trafic începe cu o pregătire corectă pentru sezonul rece. Astfel, recomandăm participanților la trafic să fie responsabili, să își echipeze vehiculele corespunzător, să păstreze distanța de siguranță, să respecte regulile de circulație și să adapteze viteza la condițiile meteorologice și la starea drumului”, a spus Sergiu Bejan, directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor.