Licitații pentru modernizări de drumuri prin PNI în zece comune ieșene. Lista lor și valoarea investițiilor
Primăria Cotnari va cheltui circa două milioane euro pentru modernizarea drumurilor comunale și sătești. În acest sens, autoritatea locală a lansat o licitație, iar constructorii interesați pot depune oferte cel târziu la finalul lunii august. Lucrările sunt finanțate prin intermediul Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Potrivit proiectului, vor fi reabilitați circa 8 km de drumuri.
„Drumurile de interes local nu au asigurată panta minimă exterioară pentru scurgerea apelor de pe partea carosabilă, fenomentul de îngheț-dezgheț a apei staționate în gropi pe partea carosabilă sau în zona adiacentă drumului constituind una dintre cauzele principale ale degradării lucrărilor de infrastructură existente”, se arată în caietul de sarcini aferent licitației.
Lucrările se vor desfășura pe raza a 6 dintre cele 11 sate ale comunei: Hodora, Iosupeni, Bahlui, Cotnari, Cârjoaia și Valea Racului.
„Modernizarea constă în realizarea unei structuri rutiere suple realizate dintr-o succesiune de straturi: strat de uzură din beton asfaltic, strat de legătură din beton asfaltic deschis, strat de fundație superior din piatră spartă, strat de fundație inferior din balast și strat de formă stabilizat mecanic cu adaos de balast”, se precizează în proiectul tehnic.
În prezent, la nivelul județului, sunt în derulare și alte licitații care au ca obiect modernizarea de drumuri finanțate prin diverse programe. Printre acestea se numără proceduri lansate de primăriile din Răducăneni (11,9 milioane lei), Belcești (5,2 milioane lei), Mogoșești-Siret (3,2 milioane lei), Moțca (9,2 milioane lei), Gorban (7,4 milioane lei), Dobrovăț (4,7 milioane lei), Dolhești (9 milioane lei), Cozmești (9,7 milioane lei) sau Brăești (2,9 milioane lei).
În cadrul PNI „Anghel Saligny” au fost semnate zeci de contracte de finanțare între autoritățile ieșene și Ministerul Dezvoltării, valoarea totală alocată fiind de 1,5 miliarde lei pentru lucrări de infrastructură, la care se adaugă alte 600 milioane lei pentru sisteme de alimentare cu gaze naturale. Proiectele au fost aprobate încă din anul 2022.