Proiectele de infrastructură din Vaslui au prioritate, iar al doilea drum strategic ce leagă Galațiul și Bacăul de județ beneficiază de finanțare europeană. Cu un traseu de peste 71 de kilometri, drumul ce trece prin 11 comune de la Pochidia la Dragomiresti, are o valoare de 61 de milioane de euro, la care se adaugă 10 milioane de euro considerați cheltuieli neeligibile și alte 20 de milioane ce trebuie acoperite din alte surse.

Autoritățile vasluiene sunt în căutarea soluțiilor pentru a asigura finalizarea acestui proiect esențial pentru infrastructura Axei Sud – Vest a judetului.

Ciprian Trifan – Președinte CJ Vaslui: ,,La finele anului trecut, am semnat proiectul celui de-al treilea drum strategic din județ, în valoarea de aproximativ 91 de milioane de euro, din care 61 de milioane sunt cu finanțare europeană, 10 milioane de euro sunt pe neeligibile, iar 20 de milioane de euro, cred că suntem pionieri în această chestiune, am reușit să implementăm acel “nefinanțat” pentru a căuta finanțare.

A fost un dialog destul de amplu, de câteva luni din dorința de a nu trece 30 de milioane de euro pe neeligibil și a putea fi fezabili pentru un eventual contract de împrumut sau în căutarea unei alte finanțări. E vorba despre un drum care duce de la Pochidia la Dragomirești, cu lungime de 71,4 km, Axa Sud-Vest.”

Un alt proiect important pentru judetul Vaslui este drumul expres Tisita – Albita, pe care autoritatile central spera sa-l finalizeze pana in 2030 – 2031. Momentan, in acest an ar putea sa fie gata studiul de feabilitate iar anul viitor sa fie scos la licitatie.

Ciprian Trifan – Președinte CJ Vaslui: ,,Acel proiect este proiectul Ministerului Transportului prin Compania Națională de Autostrăzi și la care și noi am accesat și am pus la dispoziție toate elementele ca el să ajungă la maturitatea necesară în funcție de prioritățile Guvernului României vom ajunge să avem și acel proiect în implementare în județul Vaslui. Un proiect care practic vine să completeze ceea ce înseamnă agenda 2030 din punct de vedere a infrastructurii între granițele României”.

In privinta Variantei Ocolitoare Vaslui, de abia in 2026 se preconizeaza ca proiectul sa fie scos la licitatie.
