Continuă activitatea pe șantierele de dezvoltare a comunei Dorna Arini, din județul Suceava. Ajunși pe aceste plaiuri bucovinene și privind din diferite părți ale comunei, așezată ca într-un amfiteatru, se poate vedea activitatea gospodarilor de aici, inclusiv a administrației locale.
Comuna Dorna-Arini se situează la marginea de S-E a depresiunii Dornelor, în zona de contact dintre Munții Bistriţei (Masivul Pietrosul) și Munții Rarău (Masivul Giumalău).
Pe cei 220 de kilometri de drumuri din comună se circulă în condiții bune și foarte bune. Există proiecte finalizate și altele în curs de derulare, unele pentru modernizare, altele pentru reparații. Așa cum este proiectul de reabilitare a trei kilometri de drum calamitat, pentru care edilii comunei au obținut sprijin guvernamental.

Totodată, au început și lucrări noi, după ce au fost depășite toate obstacolele birocratice. Astfel, Andrei Mazăre, primarul comunei Dorna Arini, ne-a spus că „în aceste zile am dat startul proiectului de “Realizare a pistelor pentru biciclete“, din comuna noastră! Prin acest proiect vom asfalta două drumuri comunale din satele Dorna-Arini și Ortoaia. Această investiție este finanțată prin Agenția Fondului pentru Mediu și reprezintă un pas concret în direcția dezvoltării durabile a comunei Dorna – Arini, cu beneficii directe pentru locuitorii de toate vârstele!”
Acest proiect amplu are două obiective principale.
Obiectivul nr 1:
— DC PÂRÂUL RECE , care va avea o lungime de 1294 m și o lățime de 3 m, unde vor fi montați 12 stâlpi metalici și 14 corpuri de iluminat cu lămpi tip led!
Obiectivul nr 2:
— DC STUFĂRIȘ , cu o lungime de 876 m și lățimea de 3 m , unde vor fi amplasați 7 stâlpi cu 10 corpuri de iluminat tip led!
Costurile lucrărilor se ridică la valoarea de 1526154,45 lei, iar termenul de execuție este de 8 luni de la data începerii lucrărilor.

„Ne dorim o comunitate activă, conectată și în armonie cu natura. Dar asta presupune eforturi foarte mari ale noastre, ale administrației. Desigur, de multe ori ne sunt alături și cetățenii comunei, ceea ce este foarte bine. Când reușești să finalizezi un proiect ai satisfacții foarte mari. De ce? Deoarece comuna Dorna Arini este o comună mică, cu peste 3000 de locuitori, care locuiesc pe o întindere de circa 18 km a comunei, pe o infrastructură de interes național, județean și comunal. care însumează 220 km. Firesc, posibilitățile financiare ale comunei Dorna Arini nu ne permit să realizăm investiții din fonduri proprii, ci apelăm la fondurile europene și guvernamentale”, mai spune primarul Andrei Mazăre.

Cu toate greutățile întâmpinate, comuna Dorna Arini a reușit să obțină finanțări pentru proiecte foarte importante, pentru toate domeniile: începând cu sediul primăriei, cămin cultural, școli, grădinițe, apă-canal, parcuri de joacă, centru de colectare a deșeurilor și multe altele. Importantă este asigurarea condițiilor de deplasare pe drumurile comunei, indiferent de anotimp. De altfel, după cum ne spunea primarul, cele patru anotimpuri sunt încă bine resimțite la Dorna Arini, ceea ce este foarte bine, atât pentru localnici, cât și pentru turiștii aflați mereu pe plaiurile Bucovinei.

Edilul comunei Dorna Arini este preocupat în această perioadă de finalizarea demersurilor pentru modernizarea a 6 drumuri comunale, cu o lungime de circa 4 km, un proiect finanțat de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, instituție care urmează să semneze contractul de proiectare și execuție.
O atenție specială o acordă și pietonilor, pentru care are în pregătire documentații pentru amenajarea de noi trotuare. Este un demers dificil, având în vedere că trebuie construite cu aprobarea administratorilor drumurilor naționale și județene – unele drumuri fiind ale acestora. Pe de altă parte, este greu de găsit spațiu pentru amenajat trotuare, atâta timp cât drumul are doare 3 – 4 m între garduri.
„Discut zi de zi cu cetățenii comunei, de la care primesc propuneri și sfaturi utile și am convingerea că au răbdare și înțelegere pe durata lucrărilor care crează disconfort. Așa cum înțeleg și demersurile pe care trebuie să le fac – deosebit de greoaie – pentru punerea în practică a proiectelor gândite împreună. Îi asigur că, la final, cu toții ne vom putea bucura de o infrastructură modernă, sigură și accesibilă!”, ne-a mai spus Andrei Mazăre, primarul comunei Dorna Arini.
Proiectele administrației de la Dorna Arini cuprind lucrări de modernizare și consolidare a drumurilor proprii, pentru
asigurarea desfășurării traficului în condiții de siguranță și confort in conditiile dezvoltarii durabile a zonei Dornelor.
Plecăm pe drumul național DN 17B (Vatra Dornei – Poiana Teiului – Intersectie cu DN15) și constatăm că la podul de la km 13+152, peste râul Bistrița la Rusca, se lucrează la refacerea suprastructurii, refacerea pilelor și alte lucrări. Podul a fost construit in anul 1972, iar în perioada de exploatare nu a beneficiat de reparații capitale. Este un pod pe
grinzi cu 3 deschideri egale cu 21.05m si lungimea totala de 73.40m.

Iată, așadar, preocupări concertate, rodnice și benefice ale administratorilor drumurilor – naționale, județene și comunale – din comuna Dorna Arini, una dintre cele mai pitorești așezări rurale din Bucovina.
Nicolae Popovici, Bogdan Chirica