Județul Neamț: va fi lansată procedura de licitație publică pentru execuția lucrărilor la pasajul CF al municipiului Roman

56

Proiectul construirii pasajului rutier superior din municipiul Roman face un pas important spre realizare, printr-o întâlnire de lucru inițiată de primarul Laurențiu Dan Leoreanu. Întâlnirea a avut loc astăzi, direct pe teren, și a reunit factori cheie implicați în infrastructura feroviară și rutieră a zonei.

Printre participanți s-au numărat:

  • Conducerea CFR Iași – Sucursala Regională de Infrastructură,
  • Conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași,
  • Proiectanți, topografi și ingineri specialiști,
  • Reprezentanți ai societăților comerciale care dețin linii de cale ferată în municipiu.

Discuțiile au vizat în principal problemele identificate la trecerile la nivel cu calea ferată și alte disfuncționalități constatate la fața locului. Reprezentanții instituțiilor implicate au căzut de acord asupra unor pași concreți pentru accelerarea procesului:

✅ Dezbaterea privind proiectul pasajului rutier superior este în faza finală.
✅ Va fi elaborat un proiect suplimentar pentru devierea utilităților CFR, etapă asumată de echipa de proiectare, care a promis finalizarea în cel mai scurt timp.
✅ Restul aspectelor tehnice au fost deja soluționate.

Totodată, pentru a asigura siguranța traficului în perioada de până la începerea lucrărilor, s-a stabilit că, în intervalul 2 – 10 iulie, vor fi realizate reparații punctuale la trecerea la nivel cu calea ferată.

„Sperăm ca într-un termen optim să demarăm procedura de licitație publică pentru execuția lucrărilor. Este un obiectiv vital pentru locuitorii municipiului Roman și pentru fluidizarea traficului rutier din zonă. Continuăm să lucrăm pentru un Roman modern și sigur!”, a declarat Laurențiu Leoreanu.

Proiectul pasajului reprezintă o investiție strategică pentru infrastructura orașului, menit să reducă blocajele în trafic și să sporească siguranța rutieră, în contextul unui trafic în continuă creștere.

Pasajul rutier de la Roman este foarte important. Este poarta de intrate/ieşire către parcul industrial din zona de nord a oraşului. Această lucrare, care va fi realizată din fonduri europene și guvernamentale, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR), va aduce nu doar o fluidizare a traficului regional pe E85, un fapt extrem de important în sine, ci și restructurarea zonei industriale a orașului, pentru acces facil spre cele două autostrăzi importante care se construiesc în Moldova, spre București și spre Ardeal. Municipiul Roman trebuie să ofere o infrastructură atractivă pentru viitoarele investiții care se vor dezvolta în zonă, plasându-ne în cea mai favorabilă poziție pentru firmele care vor căuta noi oportunități de producție și puncte de dezvoltare logistică. Am susținut cu toată energia acest proiect, pentru că este o investiție în viitor, pe termen mediu și lung, de care Romanul și romașcanii au nevoie. Trebuie să avem viziune și să nu privim doar în prezent și spre mâine, pentru că acest lucru ar fi fatal pentru generațiile care vor urma. Construim azi pentru zeci și zeci de ani, pentru un oraș puternic, modern și mai ales atractiv pentru investitori. Asta înseamnă dezvoltare locală, salarii mai bune, stabilitate și eficiență”, a transmis primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Pasajul va avea o lungime de 308 metri, tablierul peste calea ferată 605 spre Iași 298 metri, iar lungimea rampelor 431 metri. Ca lungime (rampe și tablier) pasajul de pe DN 2 Roman poate fi comparat cu pasajul în proiectare pe lotul 1 al Autostrăzii A 0 Sud : un pasaj de 733 de metri peste Calea Ferată și DN 7 București – Pitești.