Județul Neamț: două comunități izolate de civilizație. Se fac demersuri pentru intrarea în normalitate!

37

An de an, mai ales primăvara, drumurile către localitățile Secu și izvorul Alb din județul Neamț devin aproape impracticabile. Exploatarea forestieră plus calamitățile naturale au dus la ruperea drumului în nenumărate rânduri.

În Secu și Izvorul Alb trăiesc peste 100 de oameni cei mai mulți vârstnici care nu pot ajunge uneori în oraș sau din oraș acasă. Autospecialele ISU, ambulanțele ajung foarte greu în zonă. Acum câțiva ani o casă a ars timp de 4 ore în totalitate până au reușit să ajungă pompierii. Oamenii merg din Secu până la Bicaz la medic, la farmacie, cu bicicleta sau pe jos, distanță fiind de 8 km până la barajul Lacului de acumulare Bicaz.

Drumurile între localități sunt considerate străzi ale orașului Bicaz, iar drumul spre Secu este forestier. Locuitorii satelor Secu și Izvorul Alb, care țin din punct de vedere administrativ de orașul  Bicaz, ar putea avea acces mai facil la civilizație, dacă infrastructura rutieră va fi îmbunătățită, așa cum și-a declarat intenția conducerea Direcției Silvice Neamț, în cadrul unei întâlniri, ce a avut loc cu prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu. 

Așadar, în cadrul întâlnirii, s-au stabilit măsuri concrete și imediate pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere din zonă, urmând ca Direcția Silvică Neamț să înceapă lucrările de reparații pe drumul forestier care asigură accesul spre satele Secu și Izvorul Alb.

Pe întreaga perioadă, Direcția Silvică Neamț va acționa cu utilaje de specialitate pentru a menține practicabilitatea drumului și a asigura accesul localnicilor. În ceea ce privește drumul Baraj- Secu, care rămâne în administrarea DS Neamț, s-a stabilit că acesta va fi îmbunătățit prin aplicarea de criblură, o soluție tehnică ce va spori aderența și va reduce deteriorările cauzate de trafic greu. Totodată, s-a convenit ca drumurile forestiere din zonă să fie întreținute și menținute funcționale pe toată durata procesului administrativ de preluare de către Primăria Bicaz, conform demersurilor legale ce vor fi susținute de Instituția Prefectului.

”Această zonă este una care, în timp, ne-a pus la încercare. Din bazele noastre de date rezultă că avem undeva la o oră și 15 minute timpul de răspuns pentru această locație, venind din Piatra Neamț și aici, apare un motiv în plus pentru a căuta să înființăm un punct de lucru al I.S.U. Neamț în orașul Bicaz pentru a deservi toată această zonă, inclusiv Secu, Izvoru Alb, precum și tot ceea ce înseamnă partea de Dămuc sau Bicaz-Chei. Și aici, atenția noastră și demersurile se focusează tot către sprijinul Consiliului Județean. În momentul de față, e un punct critic: acel pod despre care se făcea referire anterior, cu siguranță nu ar permite accesul autospecialelor de intervenție  și ar trebui să folosim ca variantă alternativă AXIALUL și cred că în acest moment, acel timp de o oră și 15 minute ar fi mult mai ridicat. Deci, practic, pentru misiuni de stingerea incendiilor vorbim de peste o oră și jumătate ca timp de răspuns pentru I.S.U. și pentru SMURD în mod similar, dar aici avem ambulanța din Bicaz. Ca și situație de urgență, suntem la limită și cred că vom analiza situația într-un comitet județean pentru situații de urgență”, a explicat generalul de brigadă Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț. Sursa: Mesagerul de Neamț. Foto: Atacul.ro