Finanțare prin PNRR pentru realizarea „Centurii Ocolitoare Brănești – Racord DN3/Pasaj CFR-Autostrada A2, Comuna Brănești, Jud. Ilfov”.

35

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în calitate de coordonator de reforme și investiții aferente Componentei 4 – Transport sustenabil din cadrul Pilonului 1 – Tranziția spre o economie verde din Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunță semnarea contractului de finanțare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., în calitate beneficiar, respectiv cu UAT Brănești, în calitate de partener, pentru proiectul Realizare Centura Ocolitoare Brănești-Racord DN3/Pasaj CFR-Autostrada A2, Comuna Brănești, Jud. Ilfov.

Investiția vizează creșterea fluidității traficului între Autostrada A2 și DN3, în zona de est a localității Brănești. Traseul centurii, în lungime de 3,287 km, se desfășoară pe direcția sud–nord, suprapunându-se cu drumuri locale și de exploatare (ex. str. Macaralei, str. Fermei, DE396). Punctul de plecare este în sensul giratoriu de la intersecția DJ100–A2, iar punctul final se racordează la pasajul peste calea ferată și drumul de legătură la DN3, realizat anterior în etapa I. Drumul este proiectat pentru o viteză de 50 km/h, conform standardelor unui drum de clasă tehnică III, și va include un profil transversal cu platformă de 9,00 m (2×3,50 m parte carosabilă, 2×1,00 m acostamente, inclusiv benzi de încadrare de 2×0,50 m).

Proiectul contribuie direct la reducerea cu 1,5% a numărului de victime rezultate din accidente rutiere (grav răniți și decedați) comparativ cu anul de referință 2019, conform Analizei Cost-Beneficiu. Centura va oferi o rută alternativă sigură și eficientă pentru transportul local și regional, va reduce timpii de așteptare la trecerea la nivel cu calea ferată și va elimina punctele periculoase identificate pe traseu. În plus, se vor atinge obiectivele de performanță cu costuri de capital și operare sustenabile.

Dincolo de beneficiile funcționale, investiția are un impact economic și social important: atragerea de investiții, crearea de locuri de muncă, dezvoltarea zonelor deservite și facilitarea intervențiilor rapide ale echipajelor de urgență. Totodată, proiectul contribuie la reducerea emisiilor poluante, creșterea atractivității turistice a zonei și stabilizarea demografică prin îmbunătățirea calității vieții și a mobilității.

Valoarea totală a acestui proiect este 52.958.506,41 lei, din care valoarea sprijinului din partea Uniunii Europene este 35.630.797,23 lei. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru jumătatea anului 2026.

Contractul de finanțare nr. 70/04.07.2025 contribuie la atingerea țintelor și jaloanelor asumate de MTI în cadrul R1. Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră I3 – Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră, mai exact a țintelor 85 și 68.