Disperarea drumarilor:„Guvernanți, opriți distrugerea drumurilor și atacul asupra angajaților CNAIR! Suntem în pragul unui dezastru rutier și social!”

171

Sindicatul Drumarilor “Elie Radu”, care reuneşte angajaţi din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a organizat marţi un miting de protest în faţa sediului Ministerului Transporturilor și Ministerului de Finanțe, reclamând situaţia salarială a angajaţilor.

„Guvernanți, opriți distrugerea drumurilor și atacul asupra angajaților CNAIR! Suntem în pragul unui dezastru rutier și social!” Acesta a fost laitmotivul strigătului de disperare al drumarilor angajați în cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România. De multă vreme ei atrag atenția guvernanților pentru neajunsurile cu care se confruntă breasla drumarilor, cu posibilități tot mai puține, dar cu obligații și cerințe tot mai multe.

„Desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), lipsa unui control al vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxime admise, distrugerea negocierilor colective și încălcarea drepturilor salariaților sunt atacuri directe la siguranța infrastructurii rutiere și la angajații care o întrețin! CNAIR este sabotată din interior, iar noi nu vom sta cu mâinile în sân! Dacă guvernanții nu iau măsuri rapide, vom bloca activitatea și vom protesta în toată țara! Nu vom permite ca drumurile României să fie distruse, iar angajații care le întrețin să fie transformați în sclavi! Legea nr. 296/2023, OUG 156/2024 și lipsa modificării legislației specifice după intrarea în Schengen sunt doar parte din problemă!”, se arată într-un comunicat al Sindicatului „Elie Radu”.

Sindicaliștii reclamă lipsa adaptării legislației specifice după intrarea în Schengen și disponibilizările de personal care urmează să aibă loc după desființarea Agențiilor de Control și Încasări (ACI).

„Deși am intrat în Schengen și ar fi trebuit ca guvernanții noștri să fi adaptat deja legislația la noile realități, nu se întâmplă nimic! Mai bine spus, nu se întâmplă nimic în sens pozitiv: în loc să ne reorganizăm și să ne adaptăm controlul vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxim admise, CNAIR SA a înțeles să desființeze Agențiile de Control și Încasări (ACI) unde se făcea acest control, iar salariați urmează a fi disponibilizați.
Noi, la o lună și jumătate de la intrarea în Schenghen, încă nu știm ce vrem să facem, dar să mai și acționăm: Ministerul Transporturilor tace – degeaba am încercat să ne întâlnim cu reprezentanții lor, nu și-au făcut timp și pentru noi, la CNAIR SA încercam de 2 ani degeaba – nicio problemă importantă nu se supune dialogului social. ISCTR pare că e singura instituție, subdimensionată, nedotată, nici tehnic și nici la nivel de angajați, care din când în când mai face un control. Însă, cu așa controale, vai și amar de drumurile noastre!”
, transmite sindicatul.
Totodată, pe lângă problemele de ordin organizatoric cu care se confrunta această companie, sindicaliştii susţin că statul loveşte şi prin emiterea de ordonanţe cu impact asupra negocierii colective şi a contractelor colective de muncă deja încheiate.

Astfel, după ce iniţial s-a adoptat Legea nr. 296/2023 prin care au fost impuse norme de personal în mod aleatoriu, fără să se ţină cont de nivelul companiei, structura sa teritorială, care au dus la anomalii în cadrul său, a fost adoptată şi OUG 156/2024 care introduce derogări permanente de la Legea 367/2022, blocând negocierile libere la contractele colective de muncă.
„Astfel, statul intervine abuziv în relaţiile de muncă, distrugând autonomia negocierilor! În acest context, salariile nu se mai pot adapta la inflaţie, afectând nivelul de trai, angajaţii pleacă în privat, iar calitatea serviciilor publice scade. În cadrul CNAIR SA există oricum un deficit acut de salariaţi calificaţi, ingineri, tehnicieni, mecanici de utilaje, şoferi etc. Aceştia preferă munca în domeniul privat unde salariile sunt mai mari. S-a ajuns în situaţia în care salariaţii existenţi au concedii de odihnă de luat pe doi-trei ani şi nu pot să plece în concedii. Acumularea excesivă de ore suplimentare se face în perioada de iarnă”, atrage atenţia Sindicatul „Ellie Radu”.
„In cadrul CNAIR-SA. s-a negociat și semnat un contract colectiv de munca (CCM), conform Codului Muncii și Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, astfel încât au fost stabilite drepturile salariale și celelalte drepturi de care beneficiază salariații. Prin semnarea Convenției OIM nr. 98/1949, România s-a obligat să ia măsuri corespunzătoare pentru a încuraja și a promova dezvoltarea și folosirea procedurilor de negociere voluntară a contractelor colective și nicidecum de a înlătura efectele acestor contracte prin emiterea de dispoziții legale contrare. In contextul aplicării prevederilor Legii nr. 296/2023 cu privire la acordarea tichetelor de masă și acordarea de premii, prime, bonusuri, alte drepturi de natură salarială, se încalcă prevederile CCM în vigoare. Având în vedere aceste considerente, Sindicatul Drumarilor Elie Radu revine cu solicitarea publică adresată Ministrului Transporturilor și cere avizarea favorabilă a Memorandumului de exceptare în totalitate a CNAIR SA de la aplicarea acestei legi și susținerea spre aprobare de către Guvernului României”, a mai comunicat Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”.