Consiliul Director al Asociației „Moldova Vrea Autostradă” reacționează dur la declarațiile directorului executiv Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, care a minimalizat importanța Autostrăzii A8 și a centurii ocolitoare a Iașului. Reprezentanții MVA consideră afirmațiile acestuia jignitoare și discriminatorii la adresa Moldovei și a celor peste 4 milioane de locuitori ai regiunii.
Ei subliniază că A8 este un proiect strategic recunoscut la nivel național și european, iar Centura Iașului este o necesitate urgentă. Totodată, critică dezechilibrul în alocarea investițiilor și avertizează asupra riscurilor geopolitice generate de lipsa infrastructurii în estul țării. MVA cere retragerea declarațiilor și adoptarea unei abordări echitabile privind dezvoltarea națională.
„Am citit cu consternare și profundă indignare declarația domnului Ionuț Ciurea, director executiv al ONG-ului Pro Infrastructură, potrivit căreia „Prioritatea rutieră numărul 1 pentru Moldova este A7. Nu e prioritară nici A8, nici Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț (DEx5A). Acum se cere și Centura Iașiului, dar este extrem de scumpă și nu este o prioritate națională…” (sursa: https://ziare.com/ilie-bolojan/investitii-autostrazi-1933327).
Considerăm aceste afirmații profund jignitoare la adresa a peste 4 milioane de cetățeni moldoveni, dintre care peste 760.000 doar în județul Iași. Este inadmisibil ca o voce ce pretinde a reprezenta o organizație apolitică și echidistantă în domeniul infrastructurii la nivelul întregii țări să promoveze o viziune atât de dezechilibrată și lipsită de fundament strategic. Același personaj considera deunăzi în cadrul unui podcast că “Moldova este o fundătură”, având o atitudine ofensatoare și xenofobă la adresa locuitorilor din Moldova.
Reamintim tuturor celor care considera moldovenii o populație de mâna a doua sau ca regiunea Moldovei trebuie sa aibă o prioritate scăzută din punct de vedere al investițiilor în raport cu restul României, că se află în contradicție flagrantă cu valorile europene și cu politica de coeziune a Uniunii Europene, care pune în centrul său dezvoltarea echilibrată a regiunilor și diminuarea disparităților dintre acestea.
- A8 – O PRIORITATE NAȚIONALĂ ȘI EUROPEANĂ
Autostrada A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș, NU este o moft local, ci o prioritate națională și europeană, recunoscută:
- prin Planul Național de Amenajare a Teritoriului – Secțiunea I : Rețelele de transport (Legea 363/2006)
- încă din 2012 de Comisia Europeană, ca parte a rețelei principale TEN-T Core;
- prin Master Planul General de Transport al României (HG 666/2016);
- reconfirmată în Planul Investițional 2021–2030 (HG 1.312/2021) ca proiect prioritar.
- identificată ca proiect Flagship al Programului Operațional Transport 2021-2027 (aprobat de Comisia Europeană în 2022)
Această autostradă este singura cale logică și eficientă pentru ca Moldova să se conecteze direct cu vestul țării și al Europei, fără a fi obligată să treacă prin București, cu filtrare pe axa sudică. Investitorii vestici și marile fluxuri logistice caută calea directă – și aceasta este A8, nu A7. Cercetările arată că A8 asigură cel mai mare câștig de timp (42%) pentru transportul de mărfuri în raport cu alte variante transcarpatice studiate.
- CENTURA IAȘIULUI – NU ESTE UN LUX, CI O NECESITATE
Afirmația că solicitarea pentru Centura Iașiului este „scumpă” și „nu o prioritate națională” reflectă o mentalitate periculoasă, care pune în opoziție nevoile reale ale unor comunități întregi cu un buget centralizat dezechilibrat. Centura Iașiului nu este o dorință „a ieșenilor”, ci o necesitate de mobilitate și dezvoltare regională, într-un pol urban major al țării. Traficul greu care tranzitează acum orașul a făcut ca Iașul să fie în topul celor mai poluate orașe din România, punând în pericol sănătatea și calitatea vieții pentru aproape jumătate de milion de oameni. În același timp, centura Iașului la profil de autostradă este parte componentă a Autostrăzii A8.
- DISCRIMINAREA REGIONALĂ – UN SEMNAL DE ALARMĂ
Este de neacceptat ca, în timp ce Clujul beneficiază de metrou finanțat din PNRR și din bugetul de stat, de centuri ‘de diamant’ sau de linii ferate rapide pe trasee considerate secundare la nivel UE, Timișoara este favorizată investițional în ciuda priorităților transpartinice, Constanța beneficiază de investiții majore în infrastructura portuară, Moldova este privită de dl. Ciurea ca o regiune de rang secund. Astfel de abordări încurajează o fractură gravă între regiuni, contrară principiilor de coeziune și dezvoltare echitabilă asumate de România, principii care ar trebui sa fie recunoscute de către orice persoană care conduce o asociația pro infrastructură de anvergură națională.
- UN RISC GEOPOLITIC IGNORAT
Într-un context regional tensionat, în care Moldova poate deveni rapid o zonă tampon sau chiar o țintă, lipsa de infrastructură strategică precum A8 slăbește apărarea, mobilitatea și capacitatea de reacție a statului român în estul țării. A minimaliza importanța A8 în acest context este nu doar greșit, ci periculos și denotă o lipsă de capacitate de înțelegere geopolitică, geostrategică care pe termen mediu poate pune sub semnul întrebării însăși integritatea teritorială și caracterul unitar al statului român.
Faptul că resursele bugetare disponibile trebuie utilizate cu maximă responsabilitate și că este imperativă o prioritizare strategică a investițiilor reprezintă un adevăr de necontestat – o premisă pe care o susținem fără rezerve. Însă ceea ce contestăm cu fermitate este modul în care se stabilesc aceste priorități și lipsa de echilibru teritorial în alocarea fondurilor. Nu putem accepta ca Moldova să fie sistematic lăsată la coada listei, în timp ce alte regiuni beneficiază de investiții masive, uneori în proiecte discutabile din punct de vedere al randamentului socio-economic sau al conectivității naționale. Primii și singurii km de autostradă de până acum pe care se circulă în regiunea Moldovei sunt cei 16 km din jurul Bacăului inaugurați în 2020 și cei din proximitatea Focșaniului, inaugurati în 2024. Această situație reflectă o inechitate profundă, care trebuie corectată prin politici publice coerente, echitabile și orientate către dezvoltare regională reală.
În concluzie, condamnăm public această poziție exprimată de conducerea ONG-ului Pro Infrastructură căruia îi solicităm reformularea publică sau retragerea imediată a declarațiilor jignitoare și prezentarea de scuze publice tuturor locuitorilor Moldovei. Adițional îi recomandăm o abordare onestă și echilibrată, cu un discurs despre infrastructura națională orientat către o distribuție echitabilă între regiuni, fără parti-pris-uri și interpretări tendențioase.
Considerăm că recunoașterea caracterului strategic național al Autostrăzii Unirii A8 și implicit al Variantei ocolitoare a Iașului sunt demonstrate, pe lângă bunul simț administrativ, de documentele programatice ale statului român agrementate și cu Comisia Europeană – Masterplanul General de Transport și Planul Investițional. Aceste documente sunt asumate public și trebuie confirmate ca atare de acțiunile statului român, respectiv ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, indiferent de culoarea politică a Guvernului Romaniei și de cine ocupa vremelnic pozitia de ministru sau de premier.
- Moldova merită investiții și infrastructură demnă de secolul XXI! Moldova Vrea Autostradă!
Consiliul Director MVA, 05 aprilie 2025”, se arată într-o postare pe Facebook.