Lucrările pentru realizarea forajelor geotehnice incluse în Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău se derulează conform graficului, Prestatorul ajungând la 𝟕𝟐𝟑𝟔 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢 𝐥𝐢𝐧𝐢𝐚𝐫𝐢 𝐟𝐨𝐫𝐚𝐭̦𝐢, un progres de peste 𝟏𝟕𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢 față de raportarea anterioară din luna martie.
Echipa Companiei Naționale de Investiții Rutiere a verificat, astăzi, mobilizarea utilajelor de foraj, rezultatele fiind următoarele :
- 7236 metri liniari forați, progres de 1700 metri
- instalațiile de foraj sunt amplasate în zona localităților Bod-Hălchiu (jud. Brașov), Angheluș/Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) și Moacșa (jud. Covasna)
,,Traseul inițial stabilit pentru Autostrada A 13 Brașov-Bacău va fi modificat în zona municipiului Brașov ca urmare a solicitărilor Ministerului Economiei, reproiectarea traseului fiind necesară pentru o investiție strategică a Companiei Romarm. După discuțiile de luna trecută cu reprezentanții autorităților din județul Brașov, ieri, colegii de la Direcția Investiții au prezentat noile variante de traseu și autorităților din Covasna. Împreună cu proiectantul și comunitățile locale, analizăm alternativele pentru cel mai bun traseu în cele două județe,” a precizat directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, Gabriel Budescu.

Studiul de fezabilitate este necesar pentru stabilirea traseului final al viitoarei autostrăzi și a costului estimat pentru etapa ulterioară de proiectare și execuție.
Contractul pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate al Autostrăzii Brașov-Bacău are o valoare de 81 milioane lei și o durată de 24 de luni, calculată de la data începerii activităților, septembrie 2024.
Studiul de fezabilitate include :
- Studiu și Proiect Geotehnic,
- Studiu Topografic,
- Studiu Arheologic,
- Documentație de Mediu (Acord de Mediu).
Sectorul Brașov-Bacău al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu-Făgăraș-Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei -A 7. Sursa: CNIR