Centura ocolitoare din partea de nord a Clujului: va avea 8 kilometri lungime și un sens giratoriu

45

Consilierii județeni au aprobat, în ședința ordinară de marți, proiectul privind încheierea unui protocol între administrația județeană și CNAIR privind delegarea dreptului de administrare temporară a unei porțiuni a drumului național DN1F (E81), aflată la ieșirea din localitatea Topa Mică, km 33+692. Este vorba despre așa numita „centură de nord” a Clujului, dintre Topa Mică și Așchileu Mic, care va avea 8 kilometri lungime. În plus, proiectul prevede și construirea unui sens giratoriu în localitatea Topa Mică. Proiectul a fost aprobat cu 35 de voturi. 

Denumirea proiectului: „Modernizarea și reabilitarea DJ 170 B Topa Mică – Așchileu Mic, km 0+000 – km 8+000” – Amenajare sens Giratoriu pe DN 1 F, km 33+692. 

Necesitatea realizării acestui demers este justificată de amenajarea unei conexiuni facile între drumul județean DJ 170B Topa Mică-Așchileul Mic și drumul național care leagă municipiile Cluj-Napoca și Zalău. Concret, este vizată construirea unei intersecții cu sens giratoriu, care să faciliteze accesul spre și dinspre drumul județean.

Această investiție este gândită să degreveze traficul de tranzit din partea de nord a municipiului, inclusiv prin reducerea distanței de deplasare între Topa Mică și Răscruci cu circa 15 kilometri. Semnarea acestui protocol cu CNAIR pentru realizarea girației era ultima cerință a finanțatorului înaintea semnării efective a contractului și începerea lucrărilor. Sperăm să realizăm această investiție cât mai repede”, a declarat Alin Tișe, administratorul județului Cluj.

293.767.072 de lei este valoarea estimată a proiectului.

Drumul județean 170B Topa Mică – Așchileu Mic, în lungime de 8 km, face legătura, prin intermediul drumului județean 109, parte a Drumului Bistriței, cu DN 1C care străbate județul Maramureș. La finalul lucrărilor, această mini-centură va asigura atât o conectivitate mai bună a Clujului cu județele limitrofe, cât și o alternativă de transport viabilă în partea de nord a Zonei Metropolitane Cluj-Napoca, prin descărcarea traficului greu și de tranzit de pe teritoriul municipiului reședință de județ.

Acest proiect, în valoare de 293.767.072 lei, a fost depus pentru finanțare de Consiliului Județean Cluj în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.

Sens giratoriu în localitatea Topa Mică

La intersecția drumului județean DJ 170 B cu DN 1 F, în localitatea Topa Mică, prin proiectul tehnic a fost prevăzută amenajarea unui sens giratoriu pentru a facilita accesul spre și dinspre drumul județean.

Racordul la DN 1F (E81), la km 33+692  dreapta,  se propune a se realiza cu intersectie sens giratoriu.  În zona viitoarei intersecții, DN 1 F are câte o bandă de circulație pe sens de 3.50 m, mărginită de câte un acostament de 1.5 m din care 0.75 m consolidat.

Intersecția sens giratoriu are raza cercului interior de 6.00 m, raza cercului exterior de 13.50m. Lățimea părții carosabile pe calea inelara de 5.50 m, cu supralărgirea la exterior de 1.50 m si la interior de 2.0 m. Lățimea părtii carosabile la intrare în girație este de 4.50m, iar la iesire de 4.50m.

Insula centrală a sensului se va încadra cu bordura și se va amenaja peisagistic pentru a facilita o percepție corectă și pentru a se elimina efectul de orbire a participanților  la trafic care circulă din sens opus.

La baza insulei centrale se va amenaja un inel de pavele autoblocante de culoare roșie cu lățimea de 2 m și o înclinație de 6% pe care nu se circulă, dar are rol de a permite vehiculelor lungi să se înscrie pe banda de circulație. Sursa;Media9

Articolul precedent5 August: Ziua Drumarilor. Cantonierii României
Articolul următorSe inchide trecerea la nivel cu calea ferata de la Parcul Industrial Dej | Vezi ruta ocolitoare