Călător pe drumurile vrâncene

137

Vremea concediilor se apropie de sfârșit, iar unii deja se gândesc la viitoarele ieșiri, spre zonele superbe de munte ale României. Pașii m-au condus prin toate județele patriei, privirea bucurându-se de peisajele ieșite-n cale. Îmi este greu să fac o ierarhizare a traseelor deoarece fiecare are farmecul său oferit de structura morfologică a traseului, de zona străbătută, de anotimp și multe altele. De fiecare dată m-am bucurat de ceea ce vedeam și, de multe ori, am recomandat și altora acel traseu.

Și de această dată, experiența pe care am trăit-o merită prezentată public, pentru ca unii care se hotărăsc greu în parcurgerea unui traseu să găsească aici imboldul de plecare. Unul dintre traseele spectaculoase îl reprezintă Tișița – Panciu – Țifești – Bolotești – Vidra – Tulnici – Lepșa – Greșu, un traseu exclusiv în județul Vrancea. Călătorind pe drumul județean 205B Panciu – Bolotești, care se desparte la intrarea în Panciu de drumul național DN 2L, ai impresia că trebuie să ai îndemânare la volan și mult calm, deoarece, de când intri în Țifești, parcurgi un traseu ca de raliu, cu nenumărate curbe strânse. Am noroc de Waze că ne arată pe unde să circulăm și ce ne așteaptă pe drum. La intersecția cu un alt drum județean 205 E, legat de un stâlp de beton de la rețeaua electrică, un panou. Opresc și citesc ceea ce se putea înțelege: Domeniile Panciu. Wau, domeniul Panciului?! Acesta este locul căutat. Gata, virez la dreapta, pe drumul județean, 205E. Aaa, de unde știu că sunt județene, în lipsa bornelor kilometrice?! Tot de pe waze, care-mi arată că sunt pe drumul corect pe care  se merge la acest domeniu. Da, la ieșirea din satul Sârbi, remarc accesul și virez la dreapta. Din acel moment eram ca în altă țară, un domeniu…de vis.  Câtă diferență, ce contrast!

Imediat străbați aleile îngrijite care urcă domol pe Dealul Sârbilor, înveșmântat într-o mantie verde – maronie, cu linii trasate de rândurile egale între ele, care ne crează impresia că suntem într-un paradis al viţei de vie. Imediat, pe dreapta, descoperim primul obiectiv: combinatul de producere, prelucrare, ambalare, depozitare și expediere a unora dintre cele mai bune vinuri albe şi spumante din estul Europei. Aveam să le vedem și gustăm și astfel să confirmăm aprecierea de care se bucură. Sunt licori din soiuri de struguri care se pretează foarte bine în zonă: Fetească Neagră, Băbească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Fetească Regală, Fetească Albă, Șarbă, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Aligote și Chardonnay.

Urcăm și, imediat, pe dreapta, remarcăm un foișor amenajat la înălțime, de unde două persoane scrutau peste vii, în depărtare, spre zona de contact a Subcarpaților Vrancei cu Câmpia Râmnicului, a drumului național DN 2D care șerpuiește pe la poalele Măgurii, și cele ale Dealului Momâia, pe malul stâng al râului Putna și pe malul drept al râului Șușița. Inițial am crezut că erau paznicii nelipsiți de prin podgoriile românești, dar, ajungând lângă ei, am constatat că erau doi îndrăgostiți. De altfel, pe tot timpul sejurului, personalul care asigura ordinea și paza au lucrat discret, fără a deranja sau intimida musafirii din domeniu.

În sfârșit, ajungem la Hotelul Domeniile Panciu, care asigură cazare de 4 stele – condiții ca-n Occident: restaurant și terasă, sală de fitnes, sală de sport, piscină, saună și ciubăr. Panciu Resort, un proiect de suflet ce aduce laolaltă tot ce e mai frumos în viață: liniștea, natura, vinul și voia bună inaugurat în anul 2019. La recepția hotelului găsești și o mică bibliotecă de unde poți împrumuta diferite cărți și reviste. Apoi am descoperit că autoturismele clienților sunt parcate într-o zonă ascunsă, sub nivelul terenului.

Pe timpul verii, masa se servește pe impozanta terasă de unde poți admira superbele peisaje ale naturii înconjurătoare, fie dimineața, ziua sau seara. Apoi vei avea supriza combinării excelente a bucatelor servite la Domeniile Panciu Winery Resort, preparate delicioase, gândite și oferite cu profesionalism desăvârșit de distinsul Vasile, coordonatorul echipei de bucătari și ospătari. Pe lângă produsele naturale de la producători din zona Moldovei (conceptul „Farm to table”), multe din ingredientele ajutătoare sunt pregătite direct în bucătăria restaurantului, precum diverse uleiuri, oțeturi, carne maturată și legume din propriul solar. Asocierile culinare stau la baza meniului. Preparatele principale sunt gândite cu atenție, astfel încât mâncarea și vinul se scot reciproc in evidență.

În momentul în care ești servit la masă sau în hotel de personalul resortului, constați că întradevăr aici este reală zicala „Clientul nostru, stăpânul nostru”. Vorbim aici de tot ceea ce ți se oferă la masă – mâncare, băuturi și servicii. Oare unde mai ești servit la micul dejun cu un pahar cu șampanie…
Imediat după cazare, am trecut la explorarea Resortului și am avut nenumărate clipe de revelație, așa cum se întâmplă în special când te afli în străinătate. Da, Domeniile Panciu reprezintă o destinație de neuitat, deoarece totul este pus la dispoziția clientului. În primul rând, peisajele pitorești rezultate prin armonizarea și crearea unor contraste plăcute, liniștea, armonia perfectă dintre construcții, amenajări utilitare și vii. Atât dimineața, cât și seara pot fi admirate peisaje fantastice create de către zona de munte și răsăritul sau apusul soarelui.

Cei mici sunt și ei răsfățați prin dotările existente – trambulină, leagăne, căsuță de lemn. Cei mai mărișori nu se dau ieșiți din apa curată a piscinei. Nu veți vedea sau auzi vreun prichindel care să se plângă de ceva, deoarece aici se nasc prietenii, iar copiii se joacă împreună de parcă ar fi din fața aceluiași bloc de cartier. Iar dacă vremea se zburlește, interiorul resortului oferă nenumărate posibilități de petrecere în cadrul hotelului: sală de conferințe cu sistem de climatizare, internet/wireless, flipchart, ecran de proiectie, laptop, videoproiector, instalatie sonorizare, instalație de lumini și multe altele.

Totuși, pentru cei ce-și doresc adrenalină și activități consumatoare de multă energie, consider că Domeniile Panciu Winery Resort sunt destinația ideală pentru un sejur de la sfârșitul săptămânii, în special pentru relaxare. Dar același loc poate fi epicentrul incursiunilor spre alte trasee și obiective, zona din apropiere fiind bogată în locuri ce merită a fi descoperite.

Un prim traseu l-a reprezentat orașul Panciu, unde am servit excelente dulciuri de la Casa Marco, apoi am făcut o vizită în viile fermierului Iulian Nica. Deși se spune că este doar o vie, când am intrat pe acest domeniu am descoperit  minunate frumuseți ale naturii: o combinație superbă a strugurilor ca de chihlimbar și a celor negri-albăstrui cu frunzele verzi, pătate cu ruginiul toamnei. Strugurii cu diferite arome, dulci-acrișori, erau gata de a ajunge în gălețile sau lădițele culegătorilor. Ploile din ultimele zile au creat necazuri viticultorilor, forțați să culeagă roadele cât mai repede, astfel încât să nu rămână stricate pe butuci. Nu mai contează pierderile la preț, care an de an sunt total insuficiente față de cheltuieli și eforturi…

Traseul de pe drumul național DN 2D, care face legătura între Ardeal și partea de Sud a Moldovei, este străjuit de cursul râului Putna, într-o zonă pitorească care cuprinde localitățile Valea Sării, Bârsești, Vidra, Tulnici, Lepșa și Greșu. Zona de munte străbătută este în plină dezvoltare, turismul îmbinându-se foarte bine cu creșterea animalelor și a micilor meșteșuguri. În special la Lepșa se cunoaște o dezvoltare deosebită în imobiliare, aici fiind construite adevarate cartiere de case de vacanță, printre ele și pensiuni turistice și agroturistice. Din păcate sunt prea puțin puse în valoare, deoarece unele sunt cu circuit închis, iar cele mai multe nepuse în funcțiune la capacitate, iar turiștii pleacă mai departe.
Adică merg să descopere nenumăratele obiective din zonă, prima fiind Rezervația geologică și peisagistică Cascada Putnei, aflată pe râul Putna, de vreo 80 de metri lungime, care acum curge liniștită deoarece seceta a scăzut nivelul apei care se adună de prin izvoarele de munte. Aici ajungeți coborând pe niște scări de piatră – cam deteriorate – protejate cu balustrade. Apoi, pașii turiștilor se îndreaptă spre Rezervația forestieră, geologică, zoologică, floristică Tișița, care se întinde pe Masivul Tisaru și Cheile Tișiței. Putem descoperi în zonă speciile aflate pe lista roșie a plantelor vasculare: papucul doamnei, jneapănul, arborele de tisa, bulbucii de munte, floarea de colț, precum și a numeroase specii endemice.

Se mai găsesc aici specii rare de animale sălbatice: capre negre, urși, căprioare și cerbi, dar este foarte dificil de ajuns în zona lor din cauza degradării traseului de către ploile torențiale din luna august.
La intersecția drumului național DN 2D cu drumul național DN 2L, care merge spre Soveja, într-un cadru natural deosebit de pitoresc se află Mănăstirea Lepșa, cu măicuțe viețuitoare, unul dintre cele mai vechi așezăminte spirituale din spațiul vrâncean. Mănăstirea este cladită pe o temelie din piatră de râu, cu pereții din scânduri și acoperișul din șindrilă. Sunt câteva impresii despre un proiect de suflet împlinit. Un alt traseu de aici care poate fi străbătut este cel de pe drumul național DN 2L, de la Lepșa spre Soveja și apoi spre Panciu, un traseu care a cunoscut schimbări radicale odată cu executarea lucrărilor de reabilitare a acestei artere rutiere. Modernizarea de aici – prin construirea unor viaducte, repararea, consolidarea și lărgirea carosabilului – a adus și un plus de frumusețe care va atrage cu siguranță un aflux de turiști și de investitori.

Un alt traseu poate fi urcarea și coborârea spre Ardeal, cu peisaje superbe și locuri unde poți rămâne peste noapte și petrece clipe de neuitat.

Așadar, cine a fost în zonă, va reveni cu siguranță cu plăcere. Iar cine nu a fost, sigur ascultați impresiile descrise aici și nu veți regreta. Viața merită trăită în locuri care te ajută să-ți încarci sufletul cu bucurie nelimitată, bucuria zilelor dorite și mereu amânate.