Podul hobanat de pe Centura Galațiului a fost deschis traficului rutier, după ce a trecut testele de rezistență efectuate timp de o lună de zile. Testul a fost unul complex, cel mai spectaculos fiind cel care a constat într-un convoi de mai multe camioane încărcate la maximumcare au stat pe pod zeci de minute, în cele mai vulnerabile puncte – simulând și deplasarea vehiculelor la viteze de 10 km/h, 30 km/h, 50 km/h și 70 km/h – în timp ce specialiștii au efectuat măsurători detaliate cu ajutorul unor dispozitive montate sub pod.
„Podul hobanat este cea mai complexă lucrare de infrastructură realizată în Galați în ultimele decenii, iar odată inaugurată va fluidiza considerabil traficul pe centura orașului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, a mai declarat: „Astăzi este o zi foarte importantă pentru Galaţi. Am deschis traficului circulaţia pe podul hobanat. Acest pod va fluidiza traficul pe Drumul de Centură şi va spori siguranţa rutieră pentru toţi participanţii la trafic, dar şi pentru pietoni, reducând semnificativ timpul petrecut în trafic. Pentru mulţi, acest proiect părea imposibil, dar am demonstrat că prin muncă şi colaborare am reuşit să îndeplinim şi acest obiectiv. Fiecare kilometru construit, fiecare detaliu gândit aici reflectă dorinţa noastră de a aduce infrastructura rutieră a judeţului nostru la standarde europene. Continuăm să construim împreună pentru un viitor mai bun”.
Podul hobanat are o lungime de aproximativ 500 de metri, lăţimea de 19 metri şi un pilon central cu o înălţime de 62 de metri. Construcţia este ancorată cu ajutorul a 44 de hobane şi are o structură metalică cu o greutate totală de 1.600 de tone. În realizarea acestui proiect s-au folosit 10.000 de metri cubi de beton şi peste 1.300 de tone de fier-beton, asigurând o rezistenţă sporită, chiar şi în condiţii extreme de trafic şi mediu.
Modernizarea Drumului de Centură, o investiţie de 45 de milioane de euro, este unul dintre cele mai mari şi mai importante proiecte de infrastructură ale Galaţiului, din ultimii 30 de ani. Drumul cuprinde un traseu cu o lungime totală de 10,5 kilometri. De asemenea, tronsonul dintre Viaductul Combinatului şi strada 9 Mai (blocurile ANL), dar şi cel dintre Talcioc şi bulevardul George Coşbuc, au fost lărgite la patru benzi. Totodată, proiectul include 6,5 kilometri de piste dedicate bicicliştilor şi 20.000 de metri pătraţi de spaţii verzi amenajate.