Itinerarii de vis în România: Via Valahia!

52

Via Valahia reprezintă o aventură cultural – turistică, o călătorie în timp prin esenta neamului românesc, realizată de către Asociația Montană Vidraru din 2020. Așa cum spune în prezentarea sa de pe site-ul propriu, scopul traseului Via Valahia este de a pune in valoare istoria și reperele culturale care ne definesc ca nație, intr-un mod inedit.

Via Valahia poate fi parcursă cu familia sau prietenii, pe jos sau cu bicicleta, prin locuri uimitoare pline de istorie și povești, oferind experiențe memorabile. Traseul conectează obiective istorice și culturale, de la 2000 de ani, și chiar mai vechi, la câteva sute sau zeci de ani.

Pornind din Vama de la Genune, Via Valahia traversează Țara Loviștei pe Calea Mare, drum roman, și trece prin Culmea Clocotici până la Salatrucu. De acolo, se ajunge la Cetatea lui Vlad Țepeș din Poienari, apoi la Corbeni, Brădet, Nucșoara și la cea mai veche biserică rupestră din România, Corbi de Piatră. Din Corbi, se ajunge la prima capitală a Valahiei, Câmpulung Muscel, și apoi la Nămăiești și Mateiaș, coborând pe Valea Dâmboviței la Cetățeni și terminând la Targoviște.

Cu aproximativ 150 km. între Câineni de Vâlcea și Târgoviște, Via Valahia poate fi parcursă integral sau parțial, la pas sau cu bicicleta, în funcție de preferințele fiecărui călător. In plus, informații despre cazare, masă sau alte informații specifice fiecărei zone vor fi disponibile pe site-ul Via Valahia.

Desigur, este un traseu mai scurt față de Via Transilvanica, dar este unul excelent pentru cei care au timp mai puțin sau, de ce nu, chiar unul necesar pentru cei care-și doresc să cunoască pas cu pas fiecare loc minunat din România pitoraescă.

Nicolae Popovici, Bogdan Chirica