Drumul Via Transilvanica – un traseu de 1.400 de km pentru întreaga diversitate etnică, culturală, istorică sau geografică a tuturor românilor.

33

Am constatat că cei mai mulți turiști de pe Drumul VIA Transilvanica sunt pe traseele mai ușoare, cum ar fi cel de 18 km dintre mănăstirile Putna și Sucevița. Acest traseu a fost inclus în Via Transilvanica în anul 2021, la trei ani de la debutul proiectului. Este un început excelent pentru un proiect inedit derulat în România.

Plecarea pe drumul VIA TRANSILVANICA de la Mănăstirea Putna, important centru istoric, cultural, religios și artistic, este trăită cu intensitate, emoțiile venind în momentul în care un slujitor de la Muzeul Mănăstirii înmânează fiecărui turist câte un Certificat Testimonium – Certificatul Drumețului – o dovadă a parcurgerii traseului, dar și un legământ de parcurgere în timp a întregului traseu. Și, de ce nu, de implicare în dezvoltarea acestui interesant proiect turistic și religios, odată ce ai devenit parte din comunitatea drumeţilor Via Transilvanica.

Să mai spunem că la Putna este păstrat cu sfințenie un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane, toate fiind adevărate comori inestimabile.

În imediata apropiere se află primul obiectiv important de văzut – Chilia lui Daniil Sihastrul – o grotă săpată într-o stâncă în care a viețuit timp de 20 de ani, ca pustnic, Cuviosul Daniil Sihastrul. Conform legendei, el a săpat cu dalta într-o stâncă înălțată deasupra văii Vițăului un paraclis, iar dedesubt a scobit un locaș în piatră, care îi slujea drept chilie. 

De aici, de la Chilie, se intră în munte, aproximativ 70% din traseu se desfășoară pe drum forestier, ceea ce îl face potrivit și pentru bicicletă, cu o singură porțiune dificilă, urmărind Valea Putnișoarei, până la pârâul Strujinoasa. Este un traseu cu un peisaj cu adevărat spectaculos – liniștit, cu multă verdeață, cu deschideri largi spre pădure, potrivit pentru poze.

În sfârșit, ajunși la Mănăstirea Sucevița, pelerinii și turiștii trec în liniște pragul acestui lăcaș de cult ortodox, înscris în patrimoniul UNESCO, cu o istorie importantă pentru țara noastră. Documentar, mănăstirea este atestată la 1582, în vremea voievodului Petru Șchiopul.

De aici, de la Sucevița, traseul are un urcuș anevoios prin munte, pe cărări sau drumuri forestiere, pe care se ajunge la mănăstirile Moldovița și Voroneț. Pentru cei care zăbovesc mai mult timp la Sucevița, în campingul din fața mănăstirii sau într-una din zecile de pensiuni, pașii li se îndreaptă, pe drumul național DN 17A, Rădăuți – Sadova, până la Obeliscul „Palma Drumarului” și la Tiroliană, aflate la câțiva kilometri.

După parcurgerea acestui prim sector de drum, neapărat trebuie făcute câteva remarci. În primul rând, traseul este semnalizat și marcat inedit, cu stâlpi indicatori, marcaje cu vopsea și borne kilometrice din andezit, fiecare reprezentând o operă de artă unică.

Pe tot traseul sunt disponibile gazde care te-ntâmpină cu cele mai atractive bunătăți culinare sau dispuse să-ți arate obiceiurile locului ori să te ajute în depășirea unor situații apărute pe cărările de munte.

Pe de altă parte, proiectul Via Transilvanica, inițiat în anul 2018, anul sărbătoririi a 100 de ani de la „Marea Unire” de la Alba Iulia, a adunat la un loc întreaga diversitate etnică, culturală, istorică sau geografică a tuturor românilor.

Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți și e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana, iar, în total, parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România.

În încheiere, remarcăm sprijinul pe care-l primește orice turist prin accesarea Ghidului Drumețului, care conține un capitol introductiv de sfaturi generale, apoi informații legate de infrastructură, inclusiv cazare, informații turistice și o descriere a traseului. Ghidul este disponibil în cinci limbi: română, engleză, germană, maghiară și spaniolă. El poate fi descărcat gratuit sau cumpărat din magazinul online al VIA TRANSILVANICA!

Nicolae Popovici, Bogdan Chirica