Pe 27 iunie 2025, la sediul Consiliului Județean Botoșani, au fost semnate contractele de execuție pentru loturile 2 și 3 ale proiectului.
Prin proiect se realizează reabilitarea şi modernizarea a 48,799 km de drum județean, traversând un
număr de 6 UAT-uri, respectiv Hăneşti, Vlăsineşti, oraşul Săveni, Drăguşeni, Coțuşca, Rădăuți Prut şi făcând
legătura între proiectul de investiții finalizat „Regiunea Nord-Est- Axa rutieră strategică 2: Botoşani- laşi”,
finanțat din POR 2014-2020 şi Vama Rădăuți Prut, la granița România-Republica Moldova. Prin această
continuitate se realizează practic o axă rutieră modernizată, ce va străbate județul Botoşani, din sud, de la
limita cu județul Iaşi (com. Șipote), până în Nord, la Vama Rădăuți Prut, (granița România -Republica
Moldova).

Pe lângă modernizarea căii de rulare, proiectul presupune realizarea a trei consolidări şi stabilizări de
teren pe o distanță totală de 1,8 kilometri: în dreptul iazului de la ieşirea din Hăneşti, la ieşirea din Săveni
şi în comuna Drăguşeni. Se vor realiza peste 2 kilometri de drenuri, se vor face 5 poduri şi 80 de podețe transversale. Drumul va avea 26 de parcări şi stații de autobuz, precum şi 2 platforme de cântărire. Pe
lângă lucrările la calea de rulare, vor fi construite trotuare pe 25 de kilometri şi piste de biciclete pe o
lungime de 16 kilometri. În ceea ce priveşte siguranța drumului, intersecțiile vor fi iluminate şi se vor
monta parapete metalice pe 1.683 de metri.
Proiectul nu se limitează la reabilitarea carosabilului. Se vor executa consolidări și stabilizări de teren pe 1,8 km, drenaje de peste 2 km, cinci poduri și 80 de podețe transversale. De-a lungul traseului vor fi amenajate 26 de parcări și stații de autobuz, două platforme de cântărire, 25 km de trotuare și 16 km de piste de biciclete. Pentru creșterea siguranței rutiere, intersecțiile vor beneficia de iluminat public, iar pe 1.683 de metri se vor monta parapete metalice. De asemenea, vor fi instalate 26 de stații pentru transport public și patru stații de reîncărcare electrică în localitățile Hănești, Săveni, Coțușca și Rădăuți-Prut. Proiectul DJ 282 devine astfel una dintre cele mai importante investiții în infrastructura rutieră a județului, cu impact direct asupra mobilității locale, regionale și transfrontaliere, facilitând totodată accesul către rețeaua europeană de transport TEN-T.
Documentele au fost parafate de președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime, și de reprezentantul liderului de asociere SC BIG CONF SRL, câștigătorul licitației împreună cu SC CONSTRUCT COM SRL Botoșani. Cele două loturi acoperă 38,223 km din totalul de 48,799 km ai drumului județean și urmează să fie finalizate în decurs de 24 de luni.
„Această investiție în infrastructura rutieră județeană, care vine în continuarea Drumului Strategic realizat prin Programul Operațional Regional Nord-Est 2014–2020, reprezintă un proiect deosebit de important pentru administrația județeană. Obiectivul final pe care ni-l propunem este să avem o axă rutieră modernizată, ce va străbate județul Botoșani, din sud, de la limita cu județul Iași (com. Șipote), până în nord, la Vama Rădăuți-Prut, la granița România – Republica Moldova”, a spus Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.