Mulți se pricep foarte bine la drumuri și la fotbal….iar mulți „confundă marfa cu ambalajul”!

65

În spațiul public apar uneori informații trunchiate despre anumite evenimente petrecute în activitatea unor instituții ale statului. Unii o fac din anumite interese, iar alții o fac din neștiință. Cam așa au apărut zilele trecute și unele informații privind lucrările de betonare și suma cheltuită pe drumul G94.1 în raionul Nisporeni, din Republica Moldova.

Contactată pentru clarificări, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) face următoarele precizări: În anul 2021, conform contractului de antrepriză încheiat cu S.A. „Drumuri Ialoveni”, în baza procedurii publice de achiziții nr. ocds-b3wdp1-MD-1625644308428-EV-1625645506311, au fost executate lucrări de întreținere periodică a drumurilor publice naționale cu îmbrăcăminte rutieră din macadam, în raioanele Hîncești, Ialoveni și Nisporeni. Astfel, pe sectorul de drum G94.1 G94 – Boldurești – G89, din raionul Nisporeni, s-a executat un strat din amestec de agregate, din piatră spartă cu grosimea de h=18 cm, stabilizat cu 4% ciment, prin reciclare și malaxare în situ, strat protejat ulterior prin amorsare cu emulsie bituminoasă. Subliniem că în anul 2021 nu au fost executate lucrări de reparație capitală și nu s-au efectuat lucrări de betonare pe acest sector de drum, doar lucrări de întreținere având rolul de a menține funcționabil acest traseu. Deci afirmația că s-au făcut lucrări de betonare nu este una corectă, prin analiza documetelor publice la licitație/disponibile și la momentul actual pe platforma m-tender, puteți vizualiza că pe acest sector nu au fost incluse lucrări de betonare.  Totodată, informația conform căreia pentru aceste lucrări s-ar fi cheltuit 4 milioane de lei este incorectă. Valoarea reală a lucrărilor executate a fost de aproximativ 1,8 milioane de lei.

Menționăm că, în perioada respectivă, ASD a pus accent pe implementarea unor tehnologii  de îmbunătățire a drumurilor cu îmbrăcăminte din macadam. În urma lucrărilor de stabilizare, a fost identificată necesitatea acoperirii acestora cu betoane asfaltice, pentru a asigura durabilitatea lucrărilor efectuate. La acea etapă nu au fost prevăzuți bani în Fondul Rutier pentru asfaltarea acestor sectoare, dar ASD a monitorizat în permanență acest sector de drum, iar în prezent, tronsonul este inclus în Hotărârea Guvernului nr. 211/2025, parte a Anexei nr. 1, urmând ca în luna august a anului curent să fie licitate și demarcate lucrările de asfaltare a sectorului respectiv.

Precizăm că lucrările de întreținere efectuate în anul 2021 au fost licitate înainte de actuala guvernare, conform legislației și procedurilor legale în vigoare la momentul respectiv.

În acest context, Administrația Națională a Drumurilor face apel să nu se creeze confuzii și să nu se inducă în eroare cetățenii prin informații neconfirmate sau distorsionate. ASD își reafirmă angajamentul ferm față de siguranța și confortul participanților la trafic, și rămâne o instituție deschisă și transparentă, angajată în comunicarea constantă cu cetățenii.