Cultura… drumurilor

70

Lansarea cu mulţi ani în urmă a melodiilor „Penny lane” şi „Abbey Road”, de către celebra trupă „Beatles”, a golit pur şi simplu traseele rutiere şi pietonale de semnele cu aceste inscripţii. La fel s-a întâmplat şi cu „AC/DC”, „Iron Man” şi lista ar mai putea continua.
Un studiu întocmit de Administrația Federală a Autostrăzilor din S.U.A. relevă că, anual, unul din 10 indicatoare rutiere trebuie înlocuit, datorită furturilor și vandalizărilor.
Dacă în perioada „western”, indicatoarele erau ciuruite în întrecerile nocturne ale pistolarilor, perioada modernă a descoperit, pe lângă furturi și gloanțe, un dușman greu de contracarat și anume „graffiti”. Privești în fuga mașinii și nu-nțelegi nimic din ce ar fi trebuit să vezi pe indicatoare, ci doar culori pestrițe și linii frânte.
Și cum, în pas cu tehnologia, evoluează și inventivitatea răului, chiar și acolo unde au fost montate indicatoare electronice, hacker-ii au găsit soluția de a-și „digitaliza” mesaje dintre cele mai trăsnite pe display-urile respective.
Din fericire, sau din nefericire, pentru noi, acest flagel are totuși dimensiuni reduse, din cel puțin două motive: primul ar fi acela că, în multe locuri de pe drumurile județene și comunale, indicatoarele sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, iar cel de-al doilea ar fi dat de faptul că pe ai noștri nu teribilismul îi mână în luptă, ci dorința de a câștiga un bănuț din vânzarea acestor materiale. Fie că e vorba de display-uri de ultimă generație, sau de table ruginite și exfoliate pe băț, consecințele sunt aceleași și țin de pericolul uneori criminal în care se află deseori conducătorii auto. Ca să nu mai vorbim de pagubele pe care, an de an, administrațiile de drumuri le suportă.