Județul Botoșani – 17 oferte pentru modernizarea Drumului Vămii. Un proiect de 68 de milioane de euro

37

Consiliul Județean Botoșani analizează în prezent 17 oferte depuse pentru modernizarea Drumului Vămii, un proiect finanțat din fonduri europene. Acest drum leagă localitățile Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca și Rădăuți-Prut, având o lungime totală de 49 de kilometri.

Oferte pentru toate loturile. Din totalul ofertelor, câte șase au fost depuse pentru modernizarea loturilor 1 și 3, iar pentru lotul 2 s-au depus cinci oferte. Proiectul presupune nu doar reabilitarea drumului, ci și o serie de lucrări complexe, menite să îmbunătățească semnificativ infrastructura rutieră a zonei.

Un proiect finanțat din fonduri europene. Valoarea totală a investiției se ridică la 68 de milioane de euro, din care 60 de milioane vor fi asigurate prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027, cu o cofinanțare de 8 milioane de euro din partea Consiliului Județean. Banii vor fi folosiți pentru modernizarea celor 49 de kilometri de drum, construcția a cinci poduri și 80 de podețe, dar și pentru lucrări de stabilizare a terenului pe o lungime de 1,8 kilometri.

Trotuare, piste de biciclete și stații de încărcare electrică. Printre îmbunătățirile propuse se numără și construcția de trotuare pe o distanță de 25 de kilometri, piste de biciclete pe 16 kilometri și amenajarea a 26 de parcări și stații de autobuz. Drumul va beneficia de asemenea de două platforme de cântărire, menite să asigure un control eficient al traficului de mărfuri.

Intersecții iluminate. Pentru a asigura siguranța rutieră, intersecțiile vor fi iluminate, iar pe o lungime de 1.683 de metri vor fi montate parapete metalice. De asemenea, proiectul include amplasarea a patru stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, susținând astfel o infrastructură mai verde și mai sustenabilă.

Drumul Vămii va reprezenta o prelungire a Drumului Strategic, creând o axă rutieră de la nord la sud, care va lega Vama Rădăuți-Prut de județul Iași, facilitând astfel conexiunile comerciale și economice între cele două regiuni. Sursa: Monitorul de Botoșani