Județul Maramureș – a fost semnat contractul de finanțare pentru Pasajul Clubul Văcarilor

66

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în parteneriat cu U.A.T. județul Maramureș și U.A.T. Municipiul Baia Mare, a convenit încheierea Contractului de Finanțare nr. 58 pentru proiectul „Pasaj Clubul Văcarilor (Baia Mare-Recea)” .

Pasajul va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde, Componenta C 4. Transport sustenabil, Reforma R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră/Investiția I3 – Dezvoltarea infra­structurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.
Contractul fusese refăcut, reziliat și resemnat la începutul lunii august, după ce consilierii județului Maramureș au aprobat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici actualizați și devizul general, actualizat, pentru obiectivul de investiții Pasajul Clubul Văcarilor (Baia Mare- Recea)”.
Proiectul își propune să asigure îmbunătățirea fluxurilor de trafic dintre Municipiul Baia Mare înspre drumurile europene/naționale prin varianta de ocolire Baia Mare, înspre UAT-urile învecinate și invers, precum și facilitarea transferului traficului greu în zona sensului giratoriu din zona Clubul Văcarilor.
„Obiectivul general al proiectului: Realizarea unui pasaj de tip rutier ce va fi construit în așa fel încât să poată prelua traficul de pe Drumul Național Centura Baia Mare, drumul european E58/DN1C, drumurile locale din zonă, cu viitoarea variantă de ocolire Baia Mare și cu viitorul drum expres Baia Mare-Satu Mare. Din punctul de vedere al climei, acest proiect va contribui la diminuarea poluării prin asigurarea unei circulații permanente, din cauza scăderii numărului de cazuri de flux de circulație întrerupte, care se produceau în momentul înregistrării accidentelor rutiere”, transmite Ministerul Transporturilor.
Pasajul în lungime de 429 de metri va avea două benzi pe sens, benzi suplimentare de acces pe pasaj, care vor duce la lărgirea DN 1C spre localitatea Recea și va fi construit de compania Freyfrom, cea care a construit și pasajele de la Oradea. CNAIR a anunțat că valoarea totală a proiectului este de 61.681.205,89 lei din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de 50.014.189,81 lei, cofinanțarea națională reprezintă 1.777.790,88 lei și TVA aferent în valoare de 9.889.225,20 lei. Perioada de implementare a proiectului intră în vigoare de la data semnării acestuia (28 august 2024) și se încheie la data de 31 decembrie 2026.