Trecerile de pietoni de pe drumurile naționale vor fi iluminate

71

Investiție majoră pentru creșterea siguranței rutiere: trecerile de pietoni de pe drumurile naționale vor fi iluminate!
06/08/2024in Societate 0
Lipsa iluminatului la trecerile de pietoni de pe drumurile naționale este o problemă importantă de siguranță rutieră. Motiv pentru care, luni, 5 august 2024, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a lansat o licitație pentru semnarea unui acord-cadru pentru rezolvarea ei.

CNAIR a lansat, în cursul zilei de luni, 5 august 2024, o procedură de achiziție publică, prin anunț de participare, pentru atribuirea unui acord-cadru ce are ca obiect „Creșterea siguranței rutiere prin iluminarea și semnalizarea trecerilor de pietoni în localitățile tranzitate de DN-uri“. Contractul are scopul de a asigura și a crește gradul de siguranță a circulației pe drumurile de interes național, de a preveni pierderea de vieți și vătămarea integrității corporale a persoanelor, precum și evitarea producerii pagubelor materiale ca urmare a accidentelor rutiere.
Precizăm că un număr semnificativ de accidente rutiere au loc pe timp de noapte și în condiții de vizibilitare redusă, iar studiile arată că iluminatul adecvat ar putea reduce cu până la 50% riscul de accidente.
Compania administrează aproximativ 17.000 km de drumuri de interes național, care aparțin proprietății publice a statului, din care aproximativ 40-50% traversează intravilanul localităților. În teritoriu, CNAIR are în subordine opt Direcții Regionale de Drumuri și Poduri, după cum urmează: DRDP București, DRDP Craiova, DRDP Timișoara, DRDP Cluj, DRDP Iași, DRDP Constanța, DRDP Brașov și DRDB Buzău.

Toate lucrările de creștere a gradului de siguranță vor fi efectuate de către furnizor, în funcție de solicitările autorității contractante, emise prin comenzi. Vor fi montați stâlpi de iluminat echipați cu lampă de iluminat și panouri fotovoltaice, dar și marcaje de semnalizare rutieră orizontală, cu caracteristici superioare.
Durata acordului-cadru este de 36 de luni, iar acesta are o valoare totală de 234.202.795,20 lei, fără TVA. Contractele subsecvente se vor atribui fără reluarea competiției. Autoritatea contractantă estimează că, în baza acordului, se vor încheia minimum șase contracte subsecvente, cu o frecvență de minimum două anual.
Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 16 septembrie 2024.