Hidroplasto Botoșani – producător de aparate de reazem(rosturi de dilatație)

178

Zilnic citim prin ziare despre reparații care blochează trecerea pe poduri, motivul fiind înlocuirea rosturilor de dilatație. Este o operațiune întâlnită tot mai des deoarece au apărut degradările firești după expirarea perioadei de garanție. De asemenea, vedem că pe noile poduri sau pasaje rutiere se montează aparate de reazem -tot la rosturile de dilatație.

Zilele trecute, compania Hidroplasto Botoșani, producător românesc de aparate de reazem și dispozitive pentru tratarea rosturilor de dilatație la poduri, a finalizat un nou proiect important pentru infrastructura României. Specialiștii de aici au instalat dispozitivele pentru tratarea rosturilor de dilatație tip HJR30, HJR50 și HJR75 la podul de pe DN2H, Milișăuți, judetul Suceava.

Cu o experiență vastă și o garanție de 15 ani oferită, Hidroplasto s-a propulsat printre cei mai mari furnizori de echipamente pentru poduri din România. Toate produsele noastre sunt fabricate la fabrica din Botoșani, situată pe o suprafață de peste 20.000 de mp. Pentru mai multe detalii, vizitați www.hidroplasto.ro.

Care este rolul rosturilor de dilatație în structura unui pod?
Rosturile de dilatație permit structurii să preia toate eforturile exterioare (chiar dacă se numesc „de dilatație”) și să le transforme în deplasări pe reazeme (culei = reazeme de capăt, pile = reazeme intermediare = pilonii podului).
Aceste dispozitive se fixează pe plăcile de beton, cu ancore (bare) din oțel și mortar.
În general, Procedura de instalare a rosturilor de dilatație include pregătirea unui pat de mortar, forarea de găuri pentru substanţele de fixare în poziţii pre-stabilite, utilizarea substanţelor chimice de fixare, poziţionarea şi fixarea pieselor inclusiv a barierei de etanşare şi în final, tencuirea găurilor de instalare, apoi turnarea tranziției.
Sistemul care asigură mișcările podului trebuie întreținut.
La lucrările de reparații la rosturile de dilatație ale podurilor, operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.