Autostrada A13 Brașov – Bacău, primul proiect care va fi preluat de CNIR de la CNAIR

77

Proiectul A13 Brașov – Bacău va fi primul preluat de către Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunțat joi Gabriel Budescu, directorul general al companiei noi CNIR.

Autostrada A13 Brașov - Bacău, primul proiect care va fi preluat de CNIR de la CNAIR

Proiectul privind acest tronson al A13 urmează să fie preluat de CNIR, după semnarea contractului cu Consitrans.

„Autostrada A13 Brașov – Bacău. Din informațiile mele, urmează a fi semnat contractul în următoarele zile, săptămâni maxim de către CNAIR. Ei vor trebui să semneze contractul deoarece au fost autoritate contractantă. Însă, în același timp, conform prevederilor OUG 55 de înființare a CNIR și a CNAIR, garanțiile care au stat la baza contractului se subrogă CNIR. Va fi apoi încheiat un protocol în trei, între câștigător, noi și CNAIR și vom prelua acest obiectiv încă din faza incipientă”, a declarat Gabriel Budescu, directorul general al CNIR.

Șeful CNIR a explicat că este vorba despre un studiu de fezabilitate reluat, derulat în faza inițială de CNAIR, traseul fiind deja stabilit.

Consitrans va finaliza studiul de fezabilitate pentru A13 Brașov – Bacău

La finele lunii martie, CNAIR a desemnat proiectantul Consitrans drept câștigător al contractului de finalizare a studiului de fezabilitate pentru A13 Brașov – Bacău.

Autostrada Brașov – Bacău va avea o lungime estimată de 164 km și va asigura o nouă legătură între Moldova și Transilvania.

„Restart pentru Autostrada Brașov-Bacău! CNAIR a desemnat astăzi câștigătorul pentru contractul necesar finalizării Studiului de Fezabilitate al acestei noi autostrăzi. Contractul cu o valoare de 81,2 milioane de lei (fără TVA) va trebui finalizat în maximum 24 de luni pentru de proiectantul român desemnat câștigător. Acest contract va putea fi semnat după expirarea perioadei în care pot fi depuse contestații și după soluționarea acestora dacă va fi cazul. Noua autostradă care va asigura conexiunea între Moldova și Transilvania va avea o lungime estimată de 164 km”, a scris în martie ministrul Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

Acest sector de autostradă face parte din infrastructura de mare viteză care asigură legătura dintre Moldova și Transilvania pe traseul Brașov – Târgu Secuiesc – Onești – Bacău.

Proiectele de infrastructură rutieră care vor fi transferate de la CNAIR, în baza ordinului semnat de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu:

– Autostrada A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț (secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin);
– Autostrada A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni;
– Autostrada A13 Bacău – Brașov;
– Autostrada A3 Ploiești – Brașov;
– Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț;
– Drumul Expres Focșani – Brăila;
– Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu.

Sursa: Economedia